Брой 01, 2024

Тема: ИНОВАЦИИ

Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрениеИнженери от катедрата по компютърни науки в университета "Бингхамтън", Държавен университет на Ню Йорк, са програмирали роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение, като управлението се осъществява чрез дърпане на каишка.
Асистент-професорът Жанг от университета "Бингхамтън", докторантът Дейвид Де Фасио и Ейсуке Хирота работят върху роботизираното куче-водач, за да подобрят достъпността за хора с увредено зрение. Те представят демонстрация, в която кучето-робот води човек по лабораторен коридор, уверено и внимателно отговаряйки на въведените команди.
Жанг разказва за някои от мотивите, предизвикали стартирането на проекта.
"Бяхме изненадани, че много малка част от общността на хората с увредено зрение и незрящите може да използва истинско куче-водач. Проверихме статистиката и се оказа, че само 2% от хората със зрителни проблеми могат да направят това. Някои от причините за този дефицит са, че истинските кучета-водачи струват скъпо и обучението им отнема две до три години. Също така само около 50% от кучетата завършват обучението си и продължават към обслужването на хора с увредено зрение. Роботизираните кучета-водачи представляват потенциално значително намаление на разходите и повишаване на ефективността и достъпността."
Това проучване е един от ранните опити за разработване на робот след развитието и намаляването на цената на технологията на четириногите. След като работи около година, екипът успява да създаде уникален интерфейс, управляван чрез дърпане на каишка.
"За около 10 часа обучение тези роботи са в състояние да се движат наоколо, да навигират във вътрешната среда, да насочват хората, да избягват препятствия и в същото време да могат да откриват хората с нарушено зрение", казва Жанг.
Въпреки че роботът е обещаващ, Де Фасио казва, че са необходими допълнителни изследвания и разработки, преди технологията да е готова за употреба.
"Следващата ни стъпка е да добавим интерфейс на естествен език. Така че в идеалния случай бих могъл да разговарям с робота въз основа на ситуацията, за да получа помощ", казва той. "Освен това, интелигентното неподчинение е важна способност. Например, ако съм с увредено зрение и кажа на кучето-робот да пресече през трафика, бихме искали роботът да разбере това и да пренебрегне командата, която човекът е подал в тази ситуация. Това са някои бъдещи насоки, които разглеждаме", допълва научният работник.
Екипът е в контакт с Националната федерация на слепите на Сиракуза, за да получи директна и ценна обратна връзка от общността на хората с увредено зрение.
"Онзи ден разговаряхме с един незрящ човек и тя спомена колко е важно да се предпазвате от внезапни падания. Например - ако има неравен капак пред вас, би било чудесно, ако може да бъдете предупредени за това, нали?" - казва Де Фасио.
Въпреки че екипът не се ограничава по отношение на това, което технологията може да направи, обратната връзка и интуицията ги карат да вярват, че роботите могат да бъдат по-полезни в специфични среди. Тъй като роботите могат да имат карти на места, които са особено трудни за навигация, те потенциално са способни да бъдат по-ефективни от истинските кучета-водачи при воденето на хора с увредено зрение до желаните от тях дестинации.
"Ако разработването върви добре, тогава потенциално след няколко години можем да поставим това куче-робот в търговски центрове и летища. Доста прилича на начина, по който хората използват споделени велосипеди в кампусите", допълва Жанг.
Въпреки че все още е на ранен етап, екипът вярва, че това изследване е обещаваща стъпка за увеличаване на достъпността на обществените пространства за хората с увредено зрение.
Екипът представи доклад за своето изследване на Конференцията за обучение на роботи (CoRL) през ноември миналата година.

Източник - techxplore.com


Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5