Брой 01, 2024

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космосаИзкуствени ретини, направени в космоса, изглеждат по-добри от тези, направени на Земята, което предполага, че изделие за една от водещите причини за слепота може да бъде един от първите продукти, произведени на бъдещите търговски космически станции.

След като светлината навлезе в окото, тя пътува до ретината – тънък слой в задната част на органа – където светлочувствителните клетки, наречени фоторецептори, я преобразуват в електрически сигнали. След това сигналите се изпращат до мозъка за интерпретация. Много очни заболявания увреждат фоторецепторите, което води до проблеми със зрението или дори до слепота. Те засягат милиони хора и няма известни лечения за едни от най-често срещаните: пигментен ретинит и свързана с възрастта дегенерация на макулата.
Стартиращата компания "LambdaVision" от Кънектикът използва светлинно активиран протеин, наречен "бактериородопсин", за изграждане на изкуствени ретини. Надеждата е устройствата един ден да възстановят зрението при хора с дегенерация на ретината, като заменят увредените им фоторецептори.
"Активирана от светлина, навлизаща в окото, изкуствената ретина изпомпва протони към биполярните и ганглийните клетки", обяснява изпълнителният директор на "LambdaVision" Никол Вагнер - "Рецепторите на тези клетки откриват протоните, което ги задейства да изпращат сигнали до оптичния нерв, по който те пътуват до мозъка".
Всяка от изкуствените ретини съдържа 200 слоя протеин върху мрежеста мембрана. Колкото по-равномерни са тези слоеве, толкова по-добре ще работи имплантът, но дори толкова лека сила като гравитацията по време на производството може да доведе до несъвършенства. В преследване на безупречни протеинови слоеве "LambdaVision" решава да проучи осъществимостта на производството на своите изкуствени ретини в космоса с надеждата, че микрогравитационната среда на сателитите ще доведе до по-добър продукт.
Компанията се обединява със "Space Tango", базирана в космоса изследователска фирма, за да експериментира, използвайки един от своите CubeLabs - контейнери с размер на кутия за зареждане, пълни с всички автоматизирани системи, необходими за извършване на експеримента. Подкрепен от грант от 5 милиона долара от НАСА, екипът изпраща първия си CubeLab до Международната космическа станция (МКС) през 2018 г., а четири други го последват във времето.
Петият CubeLab вече се завърна на Земята и според първоначалния анализ на "LambdaVision" 200-слойните филми в него са били по-еднородни от контролите, които са създали на Земята. Този пети експеримент е и най-автономният досега – докато изследователите на "LambdaVision" е трябвало често да се намесват при ранните CubeLabs, новата технология в този формат създава филмите почти изцяло самостоятелно.
Всеки експеримент с микрогравитация е помогнал на "LambdaVision" в целта на компанията да изпълни производствените стандарти на FDA за своите изкуствени ретини до края на 2023 г. и вече има още три CubeLabs, планирани да пристигнат на МКС през следващата година.
"Постигнахме голям напредък, но има още работа за вършене", казва Вагнер. "Продължаваме да разглеждаме параметрите, продължаваме да анализираме, но създаването на 200-слоен филм в микрогравитация е изключително постижение", допълва тя.
"LambaVision" се надява да подготви своите изкуствени ретини за изпитания, включващи пациенти с напреднал пигментен ретинит през 2024 година. Ако те вървят добре, ще последват изпитания за лечение на свързана с възрастта макулна дегенерация.
"Има много обещания в продължаването на тази работа в среда на микрогравитация", казва Вагнер пред "Financial Times". "Но МКС е изследователска лаборатория. Търговските космически станции ще имат повече възможности. Те ще бъдат проектирани с мисъл за бъдещето", споделя тя.

Източник - freethink.com
(материалите са поместени в блога на "Ретина България")


Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6