Брой 02, 2024

Тема: 14 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

Изкуството на флиртаКак флиртуват незрящите хора!? Липсата на зрение повлиява ли романтиката?

Във филма на Мартин Брост "Усещане за жена" ("Sent of woman") героят на Ал Пачино - пенсионираният полковник Франк Слейт, който е сляп, впечатлява с уменията си да флиртува и привлича вниманието на противоположния пол.
Полковник Слейт излъчва увереност и харизма. Той е интелигентен, същевременно не се бои да е твърде директен и провокативен.
Като свои оръжия за впечатляване на дамите героят на Пачино умело си служи с чувство за хумор, присъствие на духа, романтични жестове.
И все пак това е сценарий. В реалния живот подходът към флирта е строго индивидуален и зависи от личните качества, характер, опит.
Флиртът е универсален език, отличаващ се от обикновеното общуване. Наподобява очарователен танц между участниците и най-общо представлява закачлив начин за показване на романтичен или сексуален интерес и привличане на нечие внимание.
Докато флиртуването при зрящите хора разчита особено много на невербални сигнали и език на тялото, то при хората лишени от зрение флиртът предполага активиране на другите сетива и специфична чувствителност към сигналите.
Статията се фокусира върху това как хората лишени от зрение овладяват и практикуват изкуството на флирта като средство за общуване и създаване на романтични отношения посредством силата на комуникацията, интуицията и креативността.


Вербална комуникация
Вербалната комуникация представлява крайъгълният камък на флирта при хората лишени от зрение.
Привличането на внимание посредством вълнуващи теми, активно слушане, чувство за хумор са възможна база за провокиране на интерес и започване на връзка.
Активно слушане
Умението за активно слушане е запазена марка в света на хората с нарушено зрение. Те долавят всеки нюанс в гласа на събеседника си, всяко трептение и всяка емоция, стояща зад думите. Това подпомага задействането на уменията за емпатия, съпреживяване, доверие.
Тактилна комуникация, общуване с допир
Усещането за допир и докосването играят значима роля в нашето ежедневие. Това важи с особена сила за хората лишени от зрение, които опознават света посредством тактилните сетива.
Обикновени жестове като докосване по ръката, успокояващо поставяне на длан на рамото или топла прегръдка може да предаде усещане за чувство за грижа и привличане.
Общуването с докосване служи за обмен на емоции като топлина и интимност и подпомага изграждането на връзки, независимо от тъй наречените физически ограничения.
Споделени преживявания
Споделянето на преживявания е предпоставка за качествен флирт и пораждане на близост. Съвместни дейности като посещаване на събития, приготвяне на храна, практикуване на специализирани и адаптирани спортове за незрящи и тъй насетне е предпоставка за обогатяване на флирта и задълбочаване на отношенията.
Мястото на технологиите
Технологиите се превърнаха в неотменен инструмент в света на дейтинга. Екранните четци, устройствата с гласова навигация, достъпните дейтинг приложения подпомагат незрящите хора да се свързват с потенциални партньори и да флиртуват.
Развиване на интуиция
Макар да не отчитат невербалните сигнали, хората лишени от зрение успяват да развият специфична интуитивна интелигентност. Те долавят промените в тона на гласа, емоцията, стояща зад думите и жестовете, както и типа отношение.
В заключение
Изкуството на флирта и флиртуването при хората лишени от зрение е специфично с това, че е наситено с вербална комуникация, активно слушане, допир, споделени преживявания, интуиция. Това прави романтичната комуникация не по-малко интересна и вълнуваща в сравнение с тази при зрящите хора, които разчитат особено силно на невербално общуване и език на тялото.
В крайна сметка изпитването на любов и привличане, както и създаването на романтични отношения не се поддават на физически ограничения.
Ключ към значимите взаимоотношения остават автентичността, емпатията и грижата за другия.

Аглика НЕДКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2024

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Март
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
14 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Изкуството на флирта
IN MEMORIAM
На 28 януари ни напусна Шюкран Исмаил
ГОДИШНИНА
151 години от обесването на Васил Левски
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Невижданият код
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕГРАЦИЯ И БИЗНЕС
Успяват ли компаниите да приобщят хора в неравностойно положение в работния процес?
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
НАШИЯТ БРАЙЛ
По повод на един конкурс
ОФТАЛМОЛОГИЯ
В Ню Йорк направиха първата в света пълна трансплантация на око
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да използваме стандартния изглед на GMail с NVDA и JAWS
Архив на изданието
1 2 3