Брой 02, 2024

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

В Ню Йорк направиха първата в света пълна трансплантация на окоПетър КАРАБОЕВ

Хирурзи в Ню Йорк са извършили първата по рода си трансплантация на цяло око на човек. Постижението е приветствано като пробив, въпреки че пациентът не е възвърнал зрението на окото, разказва "Ройтерс".
През шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око е показало важни признаци на здраве, включително добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина, според хирургическия екип в NYU Langone Health.
"Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна крачка напред за нещо, за което се е мислило от векове, но никога не е било извършено", каза д-р Едуардо Родригес, който ръководи екипа.
Досега лекарите са можели да трансплантират само роговица, прозрачния преден слой на окото.
Оперираният е Арън Джеймс, 46-годишен военен ветеран от Арканзас, който е оцелял след свързана с работата авария с високо напрежение. При нея е унищожена лявата страна на лицето му, носа, устата и лявото му око.
Операцията по трансплантация продължи 21 часа.
"Първоначално лекарите просто планираха по козметични причини да включат очната ябълка като част от трансплантацията на лице", каза Родригес по време на интервю в Zoom. "Ако възникне някаква форма на възстановяване на зрението, би било прекрасно, но... целта беше да извършим техническата операция и очната ябълка да оцелее. Каквото и да се случи занапред, ще се следи", добави той.
В момента трансплантираното око не комуникира с мозъка чрез зрителния нерв.
За да стимулират заздравяването на връзката между оптичните нерви на дарения орган и тези на реципиента, хирурзите са събрали възрастни стволови клетки от костния мозък на донора и са ги инжектирали в зрителния нерв по време на трансплантацията. Надеждата им е, че така ще заменят увредените клетки и ще защитят нерва.
"Трансплантацията на жизнеспособна очна ябълка отваря много нови възможности, дори ако в конкретния случай зрението не се възстанови", заяви Родригес.
Други изследователски екипи разработват начини за свързване на нервни мрежи в мозъка с незрящи очи чрез вмъкване на електроди - например, за да "създадат зрение". "Ако можем да работим с други учени, които работят върху други методи за възстановяване на зрението или възстановяване на изображения във зрителния кортекс, мисля, че сме направили една крачка напред", каза Родригес.
Джеймс, който е запазил зрението в дясното си око, е знаел, че може да не вижда с трансплантираното око. "Лекарите никога не са очаквали, че изобщо ще работи, и ми казаха това от самото начало", каза той. "Казах им - дори и да не виждам, може би поне всички можете да научите нещо, за да помогнете на следващия човек. Така се започва. Надяваме се, че това отваря нови възможности", добави Джеймс.
"Арън Джеймс все още може да си възвърне зрението в трансплантираното око", каза д-р Родригес. "Не мисля, че някой може да твърди, че ще прогледне. Но по същата логика не може да се твърди, че той няма да вижда", допълни той - "В този момент мисля, че сме доста доволни от резултата, който успяхме да постигнем с много трудна от техническа гледна точка операция".

Източник: dnevnik.bgНазад

Всички статии на Брой 02, 2024

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Март
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
14 ФЕВРУАРИ – ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Изкуството на флирта
IN MEMORIAM
На 28 януари ни напусна Шюкран Исмаил
ГОДИШНИНА
151 години от обесването на Васил Левски
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Невижданият код
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
ИНТЕГРАЦИЯ И БИЗНЕС
Успяват ли компаниите да приобщят хора в неравностойно положение в работния процес?
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
НАШИЯТ БРАЙЛ
По повод на един конкурс
ОФТАЛМОЛОГИЯ
В Ню Йорк направиха първата в света пълна трансплантация на око
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да използваме стандартния изглед на GMail с NVDA и JAWS
Архив на изданието
1 2 3