Брой 03, 2024

Тема: МОБИЛНОСТ

Как слепите хора се ориентират в пространството?


Приложение на техники за ехолокация за подобряване на мобилността и социализацията

Аглика НЕДКОВА

Ехолокацията представлява сензорна способност за ориентация в заобикалящата среда посредством издаване на звуци и слушане на ехото.
Въпреки че най-често извиква асоциации за прилепи, пещери, китове и делфини, способността за ехолокация може значително да подобри качеството на живот и при вида Хомо Сапиенс.
Слепите хора развиват високи нива на сензитивност и ефективност на слуха. С помощта на техники за ехолокация слепият човек може да си изработи своеобразна ментална карта на заобикалящата го среда, която улеснява както ориентирането и мобилността, така и други дейности от ежедневието.
Степента, в която слепият човек прилага техники за ехолокация, зависи от индивидуалните способности и мотивацията.
Статията разказва за приложения на ехолокацията в ежедневието на слепите хора. Съдържа любопитни материали относно практикуването на някои видове спорт – колоездене, футбол за слепи, изкачване на планини и други, при които ехолокацията способства по-добрата кондиция и ефективността.

Как работи?
Издаване на звуци
Слепият човек издава серия от звуци - кликане с уста и език, щракане с пръсти, почукване с върха на белия бастун или потропване с крака и тъй насетне. Целта е звуците да резонират в обектите наоколо и да произведат ехо.
Долавяне на ехото
Звуковите вълни се връщат обратно към източника на шум под формата на ехо. Долавяйки ги, слепият човек придобива представа за отстоянието на обектите, тяхната големина, дори за тяхната плътност и материя.
Приложение на ехолокацията
Уменията за ехолокация намират приложение в различни аспекти от ежедневието на слепите хора. Тези техники изискват трениране и практика до постигане на самоувереност и независимост.

Ориентиране и мобилност
Ехолокацията като самостоятелна техника или в комбинация с други техники подпомага слепите хора да се придвижват по-безопасно от точка А до точка Б, избягвайки препятствията.

Спорт и туризъм
Освен за подобряване на мобилността уменията за ехолокация са приложими при практикуване на хобита и различни спортове – футбол за незрящи, планински преходи, колоездене и други.

Няколко нагледни примера
Колоездене
Като издават най-често кликащи звуци по време на каране и слушат как те резонират в близките обекти, слепите велосипедисти могат да предвиждат препятствия и да ги избягват.
Слепи катерачи
Макар да изглежда невероятно, слепите хора действително могат да изкачват планини, като използват техники за ехолокация в комбинация с други сензорни и адаптивни стратегии.
Слепите катерачи демонстрират невероятна устойчивост, решителност и адаптивност. След внимателна подготовка, обучение и работа в екип те могат да преодоляват препятствия и да трупат уникален опит в планините и в други приключенски дейности.
Футбол за незрящи
В този отборен спорт, практикуван както от слепи, така и от слабовиждащи, играчите прилагат вербална комуникация и ехолокация като ресурс за постигане на по-добро справяне на терена.
Плуване
Ехолокацията подпомага плувците да се ориентират в басейна по време на тренировки или състезания. Чрез издаване на звуци и слушане на ехото те могат да коригират позицията и техниката си.
Голбал
Голбалът е параолимпийски спорт, специализиран за практикуване от състезатели с нарушено зрение. Играчите разчитат на сетива, различни от зрението, за да локализират и проследяват движението на идваща към тях топка, издаваща шум заради поставените в нея звънци. Ехолокацията допринася за това състезателите да предвидят и проследят траекторията на топката и да заемат позиция за защита или атака.
Въпреки че ехолокацията като метод не е масово застъпена в обучението на незрящите, тя е ценно умение, което подлежи на самообучение и развитие и може значително да подобри качеството на живот и автономността на хората лишени от зрение.Назад

Всички статии на Брой 03, 2024

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
На Шипка
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Приказка за краля, който успял да разбере какво искат жените
ГЛОБУС
Бариерите в образованието - историята на незрящ учител в Банкок
ДОСТЪПНОСТ
Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания
ЕВРОПЕЙСКО СОЦИАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Съветът и Парламентът проправят пътя към европейската карта за хора с увреждания и европейската карта за паркиране за хора с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Силистра
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
МОБИЛНОСТ
Как слепите хора се ориентират в пространството?
ОБЩЕСТВО
За различните умения и неумения, и още нещо
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Адриян Георгиев:
РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Какво представлява тактилната табла за незрящи
Какво представлява доминото за незрящи
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЕТЪТ ДНЕС
ИИ - 2024: Пет тенденции, с които работещите трябва да са наясно
СПОРТ
Национален отборен турнир по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
Как да преглеждаме и изпращаме SMS-съобщения в Windows
Архив на изданието
1 2 3 4 5