Брой 03, 2024

Тема: РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Какво представлява тактилната табла за незрящи


Силвия ДАЦИН

Таблата е популярна стратегическа игра, подходяща за хора на всякаква възраст. Наред с доминото, шаха и "Не се сърди, човече" тя е любима семейна игра.
Много хора избират да се забавляват и да уплътняват свободното си време, играейки табла. Правят го и незрящите. От настоящата статия ще разберете по какъв начин таблата е адаптирана за тях.

Как хората със зрителни увреждания играят табла?
Задавали ли сте си въпроса как незрящите и слабовиждащи хора могат да играят табла наравно с останалите? Това е напълно възможно. За целта е необходимо таблата да е адаптирана, да бъде тактилна.

На какви изисквания трябва да отговаря една табла, за да е пригодена за незрящи?
Първото условие е пуловете да са тактилни. Върху тях трябва да има различен брой точки. Например черните да са отбелязани с по две, а белите с една точка. Друг вариант е върху черните пулове да има една точка, а белите да не са маркирани по никакъв начин. Така незрящият играч безпогрешно (чрез опипване) ще може да различава своите пулове от тези на опонента.
Второто изискване е и заровете да бъдат тактилни. Така незрящият без проблем, пипайки зара, ще разбере какви числа е хвърлил. И не на последно място - дъската също трябва да е адаптирана. Това се постига чрез изпъкнали линии. По тях незрящите играчи се ориентират как правилно да преместват пуловете. Тактилните линии позволяват те да бъдат придвижвани с определени позиции в зависимост от това какво показват заровете.
При наличие на изпъкнали линии няма опасност незрящият играч да размести пуловете, докато изпълнява своите ходове. Ако пък е с остатъчно зрение, би се ориентирал по цветовете. Препоръчително е те да са по-контрастни, за да се виждат лесно от хората със слабо зрение.
Тактилно обозначената дъска, както и маркираните зарове и пулове дават на хората със слабо или напълно изгубено зрение независимост по време на играта на табла. Изводът е, че липсата на зрение не е пречка. Един незрящ човек съвсем свободно, без притеснение може да се включи в игра на табла. Достатъчно е тя да бъде тактилна, пригодена за неговите специални потребности.


Назад

Всички статии на Брой 03, 2024

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
На Шипка
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Приказка за краля, който успял да разбере какво искат жените
ГЛОБУС
Бариерите в образованието - историята на незрящ учител в Банкок
ДОСТЪПНОСТ
Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания
ЕВРОПЕЙСКО СОЦИАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Съветът и Парламентът проправят пътя към европейската карта за хора с увреждания и европейската карта за паркиране за хора с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Силистра
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
МОБИЛНОСТ
Как слепите хора се ориентират в пространството?
ОБЩЕСТВО
За различните умения и неумения, и още нещо
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Адриян Георгиев:
РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Какво представлява тактилната табла за незрящи
Какво представлява доминото за незрящи
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЕТЪТ ДНЕС
ИИ - 2024: Пет тенденции, с които работещите трябва да са наясно
СПОРТ
Национален отборен турнир по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
Как да преглеждаме и изпращаме SMS-съобщения в Windows
Архив на изданието
1 2 3 4 5