Брой 03, 2008

Тема: ПИСМА

По повод публикация


Димитър ПАРАПАНОВ – председател на НАСГБ

До
редакцията
на списание "Зари"

Уважаема редакция,
В брой 1 на списание "Зари" за 2008 г. сте поместили от Аврам Аврамов материала "Да бъде и пребъде", отнасящ се за моя живот и дейност, за което искрено благодаря както на г-н Аврамов, така и на вас. Чувствам се задължен да направя някои уточнения.
Не само, че не се срамувам, но и се гордея, че съм бил производственик в ПП "Успех" през периода февруари 1957 година до края на август 1975 година, през които години не само, че съм работил в производството, осъществявал съм обществена дейност, но и съм си повишавал образованието – вечерна гимназия и задочно обучение като студент в Софийския университет. Продължих да си повишавам образованието, като завърших и следдипломни квалификации по дефектология при проф. Мутафов и педагогика на зрително затруднените при проф. Радулов.
Изказвам благодарност на Съюза на слепите в България, който оказваше морална и финансова подкрепа на студентите-отличници със стипендия и осигуряване на четец, както и учебна и друга литература, записана на магнетофонни ленти.
След назначаването ми за директор на рехабилитационния център за късно-ослепели в Пловдив, поемам пътеката на административната работа, а не след завършване на вечерната гимназия, както пише Аврам Аврамов. След като бях принуден да напусна рехабилитационния център, създадох първата у нас маршрутна служба по надомна рехабилитация и работех като учител по рехабилитация по местоживеене.
Постъпил съм в училище за слепи на 10 години в 3 клас, а не на 7 години, както той пише.
През 10-годишния период от създаването на Националната асоциация на сляпо-глухите в България, осъществило се на 15.08.1997 г., са проведени 5 Национални празника на специфичните възможности на сляпо-глухите във Варна, Пловдив и Добрич, включващи 5 Национални фестивала по художествена самодейност, с изложби по приложно и изобразително изкуство, 5 Национални първенства по спортни и лекоатлетически дисциплини и 6 Национални турнира по шахмат, проведени през тези 10 години. Проведени бяха също 3 Национални срещи на сляпо-глухите – 1999 г. в Дряново, 2000 година – в Хисаря, 2001 година в гр. Баня, Карловско.
Издадени са и 2 стихосбирки на сляпо-глухи поети: "Хоризонти" – 2005 година и "Искри в тишината" – 2007 година. От 2003 година НАСГБ издава списание "Звук и светлина". От 2004 година към НАСГБ функционира Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи "Хелън Келър" в Пловдив, в който се осъществява обучение по тактилен жестов език за тотално сляпо-глухи, слухово-речева рехабилитация, брайл, машинопис за усвояване на десетопръстната система на писане, компютърна грамотност, полезни умения, ориентиране, мобилност и зрителна рехабилитация, физическа култура, арт-терапия. НАСГБ като член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет и на Националния съвет на хората с увреждания в България е равнопоставен и активен партньор на национално представените организации на и за хора с увреждания и участва във всичките им инициативи и мероприятия. НАСГБ активно участва и на националния протест, организиран и проведен от национално представените организации на и за хора с увреждания, пред Народното събрание на 25.Х.2007 год., като и подписа Меморандума от името на национално представителните организации в подкрепа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. На 1.XII.2007 г. се проведе и Тържествено събрание Юбилеен концерт по случай 10 годишнината от създаването на НАСГБ.Назад

Всички статии на Брой 03, 2008

8 МАРТ
Кулинарно майсторство с любов и фантазия
ГОДИШНИНА
Идва големият юбилей на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Дупница
Плевен
Добрич
София, ТСО Младост
КОНСУЛТАЦИЯ
Данъчните облекчения за хората с увреждания
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Европейският съюз на слепите празнува Международния ден на жената – 8 март
Относно ЕСС
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лечение на макулната дегенерация
Глаукомата
ПИСМА
По повод публикация
ПОЕЗИЯ
Хронология
Опожарена гора
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден, Цветница и народната традиция
ПРЕМИЕРА
Ново помагало в ръцете на специалиста
Социалните дистанции към слепите – реалност или митология?
ПРОЕКТИ
ССБ спечели нов проект
Подкрепа за развитието на неправителствените организации на хората с увреждания в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Ко ша правим ся?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6