Брой 03, 2024

Тема: СВЕТЪТ ДНЕС

ИИ - 2024: Пет тенденции, с които работещите трябва да са наясно


Колкото 2023 г. беше повратна точка за изкуствения интелект, толкова 2024-та е от ключово значение за разрастването на влиянието му във всяка област. А големият въпрос дали рязко ще "хвърли зад борда" работната сила става още по-належащ. Но… Има все пак разлика с година по-рано и тя е, че този път работната сила е малко повече подготвена.
Сега, когато генеративният Изкуствен интелект (ИИ) е в полезрението на служителите от повече от година, те са не само по-добре ориентирани да разберат мястото му в съвременния професионален пейзаж, но и са настроени да приемат промените и възможностите, които идват с него.
Време е да използвате това предимство. За да се чувстват уверено на състезателната права, хората трябва да знаят какво предстои в областта на изкуствения интелект, включително тези пет тенденции, които са на път да окажат влияние през годината.
1. ИИ ще насърчи широкото приобщаване
Изкуственият интелект вероятно ще се превърне в мощен инструмент за хората с увреждания - и този напредък може да доведе до промяна за всички.
Първо - много инструменти за машинно обучение, разработени в полза на служителите с увреждания, биха могли да станат все по-достъпни, смята Виктор Сантяго Пинеда, директор на Лабораторията за приобщаващи градове в Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Помислете например за базираните на алгоритми инструменти за преобразуване на реч в текст и текст в реч, които предоставят допълнителна информация съответно на потребители с увредено зрение и слух.
"Задвижваните от изкуствен интелект подпомагащи технологии имат потенциала да премахнат бариерите и да дадат повече възможности на хората с увреждания, като насърчават чувството за независимост и приобщаване", казва експертът. Той вярва, че масовото приемане на инструменти, предназначени да помагат на хората с увреждания, може да бъде от полза и за всички. Например - тъй като големите езикови модели продължават да усъвършенстват многоезичните преводи на надписи в реално време, всички хора ще имат достъп до по-широк и разнообразен спектър от информация.
2. Ще направи процесите на наемане и съкращаване по-справедливи
Специалистите в областта на човешките ресурси вече са готови да използват изкуствен интелект в процеса на назначаване, за да създадат по-справедливи условия за наемане, но настоящата технология далеч не е съвършена. В отговор на това учени и експерти от индустрията работят за намаляване на алгоритмичните пристрастия в електронните платформи за наемане на работа и други инструменти за човешки ресурси чрез ИИ.
Някои експерти вече определят тези цели като приоритетни. Институтът Hire Aspirations, ръководен от Синтия Дворк, професор по компютърни науки в Харвардското училище за инженерни и приложни науки "Джон А. Полсън", се фокусира върху идентифицирането на пристрастия в инструментите за подбор и специалистите, които ги използват.
Освен в процеса на наемане на служители някои компании, сред които и глобалната консултантска компания Deloitte, използват технологии с изкуствен интелект, за да задържат талантите си. В момента фирмата експериментира с използването на данни от изкуствен интелект за по-ефективно преразпределение на бюджетите, пренасочване на служители на по-търсени позиции и на свой ред предотвратяване на съкращения. Такъв подход може да бъде особено полезен за тъй наречените "маргинализирани групи", които често са обект на съкращения в предприятията.
И все пак много експерти и специалисти по човешки ресурси са съгласни, че въпреки че развитието на ИИ ще бъде полезно за създаването на по-разнообразна "фуния" от кандидати, то може да не е в състояние да реши всички проблеми, включително субективните пристрастия при наемане на работа. Въпреки това повишената осведоменост за неравнопоставеността при наемане може да помогне на специалистите по човешки ресурси да разберат собствените си скрити преценки и как да ги преодолеят.
3. За обучение и развитие
Инвестициите в приобщаващи технологии като модели за изучаване на езици, разработени от различни екипи, например, могат да помогнат на работодателите да създадат персонализирани образователни програми, съобразени с широк набор от преживявания на служителите. Това има потенциала да помогне на работниците от всички среди да получат еднакъв старт.
Важно е да се отбележи, че този вид промени могат да окажат влияние върху начина, по който се проектират платформите за наемане на работа. Обръщането на внимание на пристрастията при разработването на алгоритми може да предотврати изключващите практики от самото начало на процеса на наемане, вместо да се работи за компенсиране на грешките и слепите петна, след като те се проявят. Експертите твърдят, че това може да доведе до реална промяна, тъй като посочват значението на създаването на приобщаващи екипи на етапа на разработване на технологиите за изкуствен интелект, за да се помогне на всички работници да имат равен шанс за напредък.
4. Служителите искат "мирен съюз", работодателите ще инвестират в повишаване на квалификацията
Въпреки че някои експерти казват, че опасенията за заместване на някои длъжности от ИИ са основателни, те същевременно прогнозират, че той няма да доведе до премахване на всички заемани от хора работни места. Вместо това работещите ще се развиват, за да съществуват съвместно с тази нововъзникваща технология, а служителите, които са готови да се учат и адаптират към ИИ, ще видят най-големи ползи.
За много от тях това ще изисква преквалификация в определени области и финансирани от работодателя възможности за обучение. Проучване за 2023 г., проведено от Центъра за изкуствен интелект и бъдещето на труда (JFF) към Центъра "Jobs for the Future", показва, че мнозинството от анкетираните смятат, че ще се нуждаят от нови умения, за да се конкурират в работната сила, управлявана от изкуствен интелект. По-младите кадри особено усещат натиска - 66% от анкетираните от поколението Z и милениалите са заявили, че изпитват необходимост да усъвършенстват и актуализират своите умения, за да запазят конкурентното си предимство.
Компаниите имат все повече възможности да се справят с този проблем, като предлагат по-добри ресурси за повишаване на квалификацията чрез програми като семинари в офиса, партньорства с академични институции, схеми за наставничество и изпитания, които запознават работниците с различни части на бизнеса.
Експертите на JFF съобщават, че компаниите, които инвестират, могат да постигнат успех на служителите си и да имат бизнес предимство в по-широката конкурентна среда.
5. Регулирането на изкуствения интелект ще продължи да се бори да бъде в крак с технологията
Изкуственият интелект ще донесе ползи, но прилагането им няма да бъде непременно гладко. С навлизането на ИИ в масова употреба някои технологични лидери призовават да се даде тласък на определянето на границите му. Регулаторните органи са натоварени със задачата да разширяват технологията, като същевременно защитават правата и професиите на разнообразната човешка работна сила. Междувременно, тъй като ИИ става обичаен в много индустрии, експертите казват, че успешната рамка за регулиране ще изисква глобално сътрудничество от страна на корпорации, правителства и академични изследователи.
Доколкото бързият напредък на технологията на изкуствения интелект заплашва да изпревари усилията за създаване на гъвкава и всеобхватна рамка за нейното използване, работниците могат да останат загрижени за защитата на работните места, неприкосновеността на личния живот на работното място и промените в индустрията. Тези опасения имат последствия в реалния живот - според проучването на Американската психологическа асоциация "Работно място в Америка през 2023 г." респондентите, които се притесняват, че изкуственият интелект ще повлияе на работата им, съобщават за по-голямо количество стрес, тревожност и професионално прегаряне, отколкото тези, които са приели технологията.
Най-големият извод - ИИ е тук, за да остане. В почти всички аспекти на работното място служителите ще станат свидетели на бърза еволюция в начина, по който технологията влияе на професионалния им живот през следващата година, а предприятията ще трябва да се адаптират също толкова бързо, колкото и техните работници.

Източник – BBC


Назад

Всички статии на Брой 03, 2024

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
На Шипка
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Приказка за краля, който успял да разбере какво искат жените
ГЛОБУС
Бариерите в образованието - историята на незрящ учител в Банкок
ДОСТЪПНОСТ
Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания
ЕВРОПЕЙСКО СОЦИАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Съветът и Парламентът проправят пътя към европейската карта за хора с увреждания и европейската карта за паркиране за хора с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Силистра
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
МОБИЛНОСТ
Как слепите хора се ориентират в пространството?
ОБЩЕСТВО
За различните умения и неумения, и още нещо
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Адриян Георгиев:
РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Какво представлява тактилната табла за незрящи
Какво представлява доминото за незрящи
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЕТЪТ ДНЕС
ИИ - 2024: Пет тенденции, с които работещите трябва да са наясно
СПОРТ
Национален отборен турнир по спортна табла
ТЕХНОЛОГИИ
Как да преглеждаме и изпращаме SMS-съобщения в Windows
Архив на изданието
1 2 3 4 5