Брой 4, 2024

Тема: СПОРТ

Чехословашки шоудаун с БГ-подправка


В родния шоудаун се наблюдава феномен, който в нито един специализиран или адаптиран спорт за хора със зрителни увреждания досега не се е проявявал. Младите шоудаунъри, а и не чак толкова младите, участват на международни турнири, в които трупат безценен опит и качество. Тук особеността е тази, че не просто участват, защото и спортисти от други спортове с охота участват на международни надпревари, но шоудаунърите си плащат от собствения джоб, за да са там, сред най-добрите в Европа. Тази тенденция много ме радва, защото това означава, че има хора, които осъзнават, че инвестирайки в себе си - те искат да стават все по-добри. Те не чакат на било то федерация, било съюз, било някой да им плати за развитието, а сами се стремят към него. Разбира се, че е много по-добре клубовете и федерацията да подкрепят именно такива състезатели! Сред "шампионите" по участие със собствени средства е безспорно Хакан Осман, но трябва да се споменат също така Бехие Ахмед, Теодор Стоянов, Николай Живков, Андриян Асенов, дори и ветеранът Добромир Удрев. Може и да пропускам някого, но тенденцията е повече от невероятна, тъй като младите хора предприемат стъпки, без да се вайкат и оплакват, че разните му организации не ги оценяват. По мое съвсем скромно мнение мога да кажа, че напразна инвестиция в собствено развитие просто няма.
И тази година нашите шоудаунъри започнаха ударно, като най-напред взеха участие в Словакия от 14 до 18 февруари, където Хакан Осман завоюва изключително престижното девето място, а Николай Живков и Андриян Асенов направиха своя прощъпалник в международния шоудаун. В турнира взеха участие общо 40 състезатели, като шампион стана полякът Андриан Слонинка, който на финала надделя над италианеца Марко Кариа. Трябва да се отбележи, че нашият международен съдия Виктория Димитрова беше част от съдийския екип на престижното съревнование.
През март се състоя традиционният оупън в Чехия. Българската група наброяваше петима състезатели, един треньор и отново международния ни съдия. Всички, без съдията, пристигнахме на 19 март, ден преди началото на турнира. Разгледахме част от Прага, опитахме чешката бира (трябва да кажа, че ми хареса). Но ние бяхме дошли не само за бирата, а да трупаме още опит, да водим усилена подготовка за участието ни на европейското първенство, на което сме домакини през август. Хакан Осман, Николай Живков, Бехие Ахмед, Теодор Стоянов са част от разширения национален отбор на България. Като състезател се включи и Добромир Удрев. Хакан започна много добре и през целия турнир направи превъзходни двубои. Единствено шансът му попречи да не участва за разпределение на местата в топ 16. В крайна сметка зае 18-ото място, а останалите ни представители останаха назад в класирането на този голям турнир, в който взеха участие над 50 шоудаунъри от водещите европейски държави, както и бяха дошли състезатели от Южна Корея. Бехие Ахмед, която започна тромаво участието си, накрая подобри формата си и зае 19-о място от 24 дами.
При мъжете Кристиан Кишел победи сънародника си от Полша Адриан Слонинка, а при момичетата финландката Хана Вилми спечели срещу полякинята Доминика Зуй.
И двата оупъна бяха на много високо ниво, което само допринесе за израстването на нашите състезатели, при които основно предизвикателство се явява не само физико-тактическата форма, а от огромно значение е менталната. Успеем ли да канализираме мисловния процес, мотивацията и усещането за доминантност, тогава можем да се поздравим с първата положителна стъпка, която следва да ни поведе по стълбището на успеха.

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 4, 2024

*ПАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Русе
Благоевград
Силистра
ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕТРОСПЕКЦИЯ
Уморените коне са все по-уморени
СВЕТЛА СЛЕДА
80 години от рождението на Георги Братанов
Литературна вечер за Георги Братанов в Ямбол
С духа на светлината
СПОРТ
Чехословашки шоудаун с БГ-подправка
Дамски минитурнир по шоудаун
Национален турнир по шоудаун "Златен джоб"
Държавно първенство по стрелба с лък на закрито
СЪОБЩЕНИЕ
Четвърто заседание на XVIII НОС
Архив на изданието
1 2 3 4 5