Брой 05, 2024

Тема: 24 МАЙ

Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души


Румен ПЕТКОВ


Трудно е да се надцени значението на 24 май и делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. След като са прогонени от Великоморавия, която попада под немско влияние, те намират подслон и най-важното - радушен прием за своето дело именно в България на княз Борис - Михаил. И именно в българските земи и в двете ни книжовни средища - Преслав и Охрид, те създават блестящата старобългарска култура, която става майка на всеславянската книжовност и християнска култура.
Кирилицата, духовен и идеен наследник на глаголицата, не само е създадена в България, но и става носител на българската духовност и същевременно позволява да се транслитерира богатата християнско-византийска книжовна традиция, изхождаща от античния свят на гърци и римляни, до най-отдалечените краища на славянския свят. От Солунско та чак до Новгород и руския Север старобългарската книжовност заедно с преводната византийска литература формира общославянската православна култура.
Културният обмен не спира, а напротив - с вековете се задълбочава. И когато Второто българско царство пада под османско иго, блестящите писмени паметници на българската средновековна култура са спасени на север от Дунав - във Влашко, Молдова и руските княжества. И по този начин за втори път България, пряко или косвено, повлиява на останалата част от Източна Европа.
Благодарение на делото на светите братя Кирил и Методий, на Климент Охридски, Наум, Сава, Ангеларий, Горазд, а също на княз Борис, цар Симеон, цар Петър, се развива старобългарската култура, която става образец за православната славянска цивилизация. По-късно тя е дообогатена с перата на Търновската книжовна школа от ХІІІ – ХІV век.


И именно във всичко това се състои истинският цивилизационен избор на България. Той не може да се свързва с политически конюнктури, а само и единствено с православната славянска цивилизация, която се ражда в старобългарските културни средища. Духът, който се налага от учениците на Кирил и Методий и княз Борис, продължава да се разпростира не само в големите по онова време български територии, но и в Сърбия, Влашко, Молдова, Русия. И днес този дух съществува в душите на 300 милиона души - от България през Сърбия и Черна гора до Русия, Монголия и Казахстан.
И този принос на нашия народ и нашата средновековна култура беше признат от целия свят, включително от такива знакови фигури като руския патриарх Кирил в наше време, а по-рано от съветския академик Дмитрий Лихачов или ако предпочитате от гениалния британски византолог сър Стивън Рънсиман. Това е нещо, което никой не може да ни отнеме, макар че в самата наша страна някои хора омаловажават цивилизационното ни дело, свеждайки 24 май до просто "български" и фактически регионален празник. А това дело е много по-голямо, защото разпростира българския дух над необятните простори на Източна Европа и Северна Азия.
Делото на Кирил и Методий, което ще пребъде във вековете!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ!


Назад

Всички статии на Брой 05, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
24 МАЙ
Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души
За тебе родна реч тъгувам
ВДЪХНОВЯВАЩО
Очите на доброто
ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Отличие за достъпните комикси за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Велико Търново
ИНОВАЦИИ
Компанията WeWalk представи своя нов интелигентен бял бастун Smart Cane 2
Илон Мъск ще направи така, че слепите да прогледнат
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ПЪТЕПИС
До Димотика и Караклисе
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕТРОСПЕКЦИЯ
Уморените коне са още по-уморени
СПОРТ
Национален турнир по шахмат за купата на София
ТЕХНОЛОГИИ
Какъв електронен четец има преобразуване на текст в реч?
ФИНАНСИ
УниКредит и Mastercard пускат иновативни карти за хора със зрителни нарушения
Появи се нова банкова такса - "уикенд"
Архив на изданието
1 2 3 4 5