Брой 05, 2024

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Пролетно оживление

С настъпването на топлия сезон животът се пробужда не само в природата, но внася оживление и сред хората. След изминалите зимни месеци в ТО на ССБ за община Велико Търново животът на организацията ни отново се изпълва със събития.
В началото на месец март спазихме по традиция българския обичай да си разменим мартеници за здраве и берекет, а на осмия ден от месеца поздравихме дамите с техния празник, като всяка от жените получи букет цветя, връчен с топли приветствени думи от председателя Ненчо Обретенов като представител на мъжете в организацията. Последвалата празнична почерпка, музиката и танците донесоха много усмивки и ведро настроение на всички.
През пролетния месец проведохме и първото за сезона спортно мероприятие.
На 22 март 2024 г. в Клуба на пенсионера и инвалида в старопрестолния град се състоя ежегодният индивидуален турнир по спортна табла за незрящи и слабовиждащи, посветен на празника на Велико Търново. В турнира за купата на община Велико Търново участваха 12 състезатели от териториалните организации на ССБ в градовете Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново.
Победата спечелиха домакините.
Финалните резултати от турнира са следните:
Първо място спечели Иван Ангелов от Велико Търново.
Второ място завоюва Теодора Обретенова от Велико Търново.
Трето място зае Ненчо Обретенов от Велико Търново.
Четвъртото място остана за Цветелин Десев от Дряново.
Купата и медалите, осигурени от община Велико Търново, бяха връчени на призьорите от г-жа Розалина Панова - президент на Лайънс клуб "Янтар" - Велико Търново, който изцяло финансира провеждането на това мероприятие.
Уникално по рода си събитие се състоя в клуба на организацията ни на 28 март 2024 година. Гости на хората с увредено зрение бяха екипи от разработчици към Института по роботика към БАН и Института по математика и информатика към БАН, които съвместно осъществяват проект, финансиран от Министерството на образованието, за създаване на опознавателни предмети и пособия за хора с нарушено зрение. Изработени на триизмерен принтер от полимерни материали двуизмерни и триизмерни обемни фигури и предмети предоставят сетивна информация на незрящите в различни области на обучението, пространственото ориентиране и сензорно-образната представа за форми и обеми, текстури и структури. Основно са приложими за обучение на незрящи и слабовиждащи на ученическа възраст, както и за късноослепели възрастни. Опознаването се постига посредством докосване на геометричните фигури и предмети от човека с увредено зрение и описателно пояснение от страна на консултанта, провеждащ рехабилитацията. Чрез този похват се развиват пространственото мислене и обемната образна представа у хората без зрение.
Особено атрактивна беше срещата ни с първообраза на антропоморфен робот, замислен да допълва, а впоследствие и да замества човека-консултант. Към момента уменията на човекоподобния робот с детски ръст на първокласник са автономно придвижване по програмиран маршрут, изпълняване на някои гласови команди на български език, отговаряне на някои прости въпроси и сензорни реакции при докосване от потребител. Външните хардуерни компоненти на тялото на робота, произведен във Франция, са отпечатани от полимерни материали чрез триизмерен принтер, а електронната му част включва слухов анализатор и интерпретатор, гласов синтезатор и електромеханично задвижване на цялостната конструкция.
Същия ден в Клуба на териториалната организация на слепите във Велико Търново се проведе ден на кулинарните умения, организиран от сътрудника на организацията Теодора Обретенова. Дамите от организацията се представиха със седем различни готварски творения, а жури в състав от трима мъже оцени кулинарните изделия. Оценявани бяха външният вид на изделието и вкусовите му качества, като дегустаторите взеха решение, че всички дами са се справили чудесно и оценките са за равностойно достойно представяне на всяка от дамите.
В знак на благодарност за вложения труд, старанието и приготвянето с много любов на вкусотиите всички участнички получиха скромни награди от организаторката на мероприятието.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
24 МАЙ
Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души
За тебе родна реч тъгувам
ВДЪХНОВЯВАЩО
Очите на доброто
ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Отличие за достъпните комикси за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Велико Търново
ИНОВАЦИИ
Компанията WeWalk представи своя нов интелигентен бял бастун Smart Cane 2
Илон Мъск ще направи така, че слепите да прогледнат
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ПЪТЕПИС
До Димотика и Караклисе
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕТРОСПЕКЦИЯ
Уморените коне са още по-уморени
СПОРТ
Национален турнир по шахмат за купата на София
ТЕХНОЛОГИИ
Какъв електронен четец има преобразуване на текст в реч?
ФИНАНСИ
УниКредит и Mastercard пускат иновативни карти за хора със зрителни нарушения
Появи се нова банкова такса - "уикенд"
Архив на изданието
1 2 3 4 5