Брой 05, 2024

Тема: ФИНАНСИ

Появи се нова банкова такса - "уикенд"


Йоана БОНЕВА

На фона на главоломно растящи печалби банките в България продължават да вдигат таксите. Нещо повече, измислят си и нови поводи да "сурвакат" клиентите. Сред последните "иновации" е таксата "уикенд" на Пощенска банка. Тя ще влезе в сила от 10 май и ще е в размер на 2 лева. Ще засегне всеки, който реши да посети офис на банката в почивен или в празничен ден.
В събота, неделя, празнични и неприсъствени дни двата лева ще се добавят към другите такси за обслужване на гише - при внасяне или теглене на пари, при обмен на валута и така нататък.
Освен това Пощенска банка вдига от 25 на 49 стотинки таксата за плащане на местни данъци и такси през мобилното банкиране.
Централна кооперативна банка също планира промени в тарифата си. От 20 май таксата за внасяне на пари в брой на каса ще е минимум 2,93 лева или 0,3% от сумата, но не повече от 205,36 лева (сега минимумът е 2 лева или 0,2% от сумата, но не повече от 200 лева). Поскъпва и тегленето на пари от банкомат или ПОС терминал. Сега таксата е 0,30 лв., независимо каква сума теглите. След 20 май ЦКБ ще прибира 0,15% от сумата. Ако парите се теглят от банкомат на друга банка, таксата ще е 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,56 лева. Прехвърлянето на суми от една сметка в друга също поскъпва - от 4,00 на 5,87 лева.
Откриването на платежна сметка за основни операции ще струва 4 лева (2,45 лева сега), а ако по сметката се ползва и дебитна карта, таксата ще е 1,96 лева при 1,50 лева сега. Досега ЦКБ не таксуваше клиенти, които закриват такава сметка, но занапред ще събира по 1,96 лева.
От месец май банката ще взима по 2,54 лева за поддръжка на разплащателната сметка (вместо 2,50 лева). Закриване или разблокиране на такава сметка ще струва 2,05 лв.
Банка ДСК готви доста промени в тарифата си за банковите карти на физически лица, които ще влязат в сила от 1 юни. Прави впечатление, че корекциите не са големи, но все са нагоре.
И за клиентите на ОББ има новини, които няма да ги зарадват. Например внасянето на пари чрез банкомат на банката беше безплатно, но от 9 април струва 0,30 лева. За SMS известяване таксата ще се вдигне от 60 ст. на 2 лева.
В последните седмици имаше доста корекции и при други банки. "Д банк" например вдигна от 5 на 6 лева тегленето на пари в брой в офис, а без заявка таксата е дори 10 лв. (при 7 лв. преди).
Българо-американска кредитна банка качи в последния ден на февруари таксите за откриване на разплащателна сметка и за месечна поддръжка на 4,50 лева.
Съвет
Ако искате да избегнете неприятни изненади, преглеждайте периодично сайта на обслужващата ви банка, за да сте в крак с новините. Банките са длъжни да предупреждават за предстоящи промени в тарифите, като публикуват съобщения в страниците си в интернет.

Източник - "Сега"


Назад

Всички статии на Брой 05, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
24 МАЙ
Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души
За тебе родна реч тъгувам
ВДЪХНОВЯВАЩО
Очите на доброто
ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Отличие за достъпните комикси за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Велико Търново
ИНОВАЦИИ
Компанията WeWalk представи своя нов интелигентен бял бастун Smart Cane 2
Илон Мъск ще направи така, че слепите да прогледнат
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ПЪТЕПИС
До Димотика и Караклисе
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕТРОСПЕКЦИЯ
Уморените коне са още по-уморени
СПОРТ
Национален турнир по шахмат за купата на София
ТЕХНОЛОГИИ
Какъв електронен четец има преобразуване на текст в реч?
ФИНАНСИ
УниКредит и Mastercard пускат иновативни карти за хора със зрителни нарушения
Появи се нова банкова такса - "уикенд"
Архив на изданието
1 2 3 4 5