Брой 05, 2024

Тема: ДОБРОВОЛЧЕСТВО

Отличие за достъпните комикси за незрящи


Иван КАРАСТОЯНОВ

На 18 април 2024 г. бяха връчени седмите годишни награди на TimeHeroes за доброволчество – "Героите 2023". Събитието се състоя в читалище "Д-р Петър Берон – 1925", разположено зад парк "Заимов" и в съседство със Столичния куклен театър.
Началото бе поставено малко след 19:00 ч. с изпълнение на китара на песента "Дай ми свобода" от Илин Папазян - Ниньо. Последваха приветствени, вдъхновени и благодарствени слова от страна на организаторите. Представено беше и седемчленното жури, подбрало 181 доброволчески начинания, осъществени през 2023 година. Отличени бяха 15 от тях в различни направления – за вдъхновител, за отразяваща доброто журналистика и други. Наградите – рамкирана грамота и статуетка във формата на ръка, изработена от рециклирана хартия – бяха обявени и връчени от различни изтъкнати личности, представители на местната власт, бизнеса, ТВ- и радиожурналисти, общественици и доброволци. Едно от отличията – за оригинален подход, получи екипът на "Артесибъл" за осъществения чрез сдружение "Арсов Саунд" проект за адаптиране на първите два комикса в България, достъпни за незрящи – "Русалии" и "Пътешествието на Уики" от художничката Мая Бочева. Наградата обяви и връчи Милена - доброволка с опорно-двигателно затруднение, участничка в комиксилниците за описване на двете истории в картинки, проведени в Националното читалище на слепите, което бе партньор по проекта.


Помогни за адаптирането на комикси за зрително затруднени хора на TimeHeroes.org

Сред другите отличени бяха също: основателката на Операция "Плюшено мече" за раздадените през 2023 г. близо 12 000 коледни подаръци на деца в неравностойно положение и възрастни хора с увреждания; основоположникът на движението за превръщане на село Делчево в най-чистото село в България със събрани от доброволци и деца близо 8000 чувала с отпадъци; две лекарки от Варна, осигурили извършването на безвъзмездни прегледи и лечение и подпомогнали приравнителните изпити за признаване на медицинското образование на украински бежанци, и тъй насетне. Обявяванията на наградените бяха силно въздействащи, често затрогващи до сълзи и връчващите, и получаващите отличието, както и публиката.
Събитието беше излъчено на живо онлайн и професионално заснето от доброволци, специалисти в тази област. За доброто настроение на присъстващите бяха осигурени вино (бяло, червено и розе), минерална вода и солени хапки, също предоставени от дарители и доброволци. Три студентки от Художествената академия и техен ръководител се бяха постарали залата на читалището да бъде подредена така, че приглушената светлина, застланите високи масички и украсата да създават усещане за домашен уют. Официалната част завърши с второто музикално изпълнение на Ниньо за вечерта.
Броени дни след това, на 20 и 21 април, в Националното читалище на слепите се проведе втората комиксилница по тазгодишния проект с финансиране от Национален фонд "Култура". По време на нея бяха описани още комикси, щедро предоставени от пловдивското издателство "Майна таун". Предстои описанията да бъдат редактирани, отпечатани на брайл и изчетени в звукозаписно студио от актьори и доброволци с и без увредено зрение. Очаква се в края на септември незрящата общност в България да има на свое разположение още 10 достъпни комикса. Този път историите в картинки са значително по-кратки и са свързани с действителни места и личности, исторически събития, филми, митове и прочее, примесени с обичайния за града под тепетата хумор. Екипът се надява да успее да издаде и първия достъпен комикс, съавтори на който са хора с увредено зрение.


Назад

Всички статии на Брой 05, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
24 МАЙ
Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души
За тебе родна реч тъгувам
ВДЪХНОВЯВАЩО
Очите на доброто
ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Отличие за достъпните комикси за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Монтана
Велико Търново
ИНОВАЦИИ
Компанията WeWalk представи своя нов интелигентен бял бастун Smart Cane 2
Илон Мъск ще направи така, че слепите да прогледнат
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ПЪТЕПИС
До Димотика и Караклисе
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕТРОСПЕКЦИЯ
Уморените коне са още по-уморени
СПОРТ
Национален турнир по шахмат за купата на София
ТЕХНОЛОГИИ
Какъв електронен четец има преобразуване на текст в реч?
ФИНАНСИ
УниКредит и Mastercard пускат иновативни карти за хора със зрителни нарушения
Появи се нова банкова такса - "уикенд"
Архив на изданието
1 2 3 4 5