Брой 03, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Дупница


Ира РАНОВА – личност на годината

За пети пореден път Дупница определи своите личности на годината. В категорията за хора в неравностойно положение от ТСО на слепите беше номинирана, а впоследствие и утвърдена нашата Ира.
Тя е родена на 27.01.1978 в Дупница и прекарва безгрижно детство в село Джерман. На 11 годишна възраст Ира Ранова претърпява тежка животоспасяваща операция. Животът й е спасен, но губи част от зрението си.
Прагматична и романтична, с много воля и сила на духа Ира завършва средно образование, а след това и висше в Благоевградския университет. От 2003 тя е член на Съюзната организация на слепите в Дупница. През юни 2005 е избрана за член на УС на ТСО. Две години и половина работи като технически сътрудник към Съюзната организация по общинска програма за хора с увреждания. В момента Ира работи на доброволни начала като логопед в детски дневен център ”Надежда и милосърдие”. Изявява се като талантлива поетеса и актриса. Благодарение на прекрасните си качества Ира Ранова е обичана от цялата Дупнишка общественост.

Александър КОСТОВ – спортист на годината в Кюстендил

Александър Асенов Костов е член на ССБ от 1986. Той е един от активните учредители на спортен клуб „Пауталия” към ТСО Кюстендил. Изявява се като състезател по спортен риболов. Спечелил е много награди от национални и регионални състезания. За тези си постижения той беше номиниран за спортист на годината. Наградата му връчи лично кметът на Кюстендил – г-н Паунов.

Дупнишките слепи отбелязаха деня на виното и любовта

На 14.02 в клуба на ТСО на слепите в Дупница бе отбелязан денят на виното и любовта. Същевременно бяха почетени и всички рожденици, празнуващи през януари и февруари. Председателят на УС Димитър Стоилов поздрави присъстващите рожденици като им поднесе скромни подаръци. Сред много шеги, смях и хубави песни се лееше руйното вино и потвърждаваше мисълта, че там, където има вино и песни, има и любов.
Празникът стопли присъстващите. Те си спомниха за първите трепети на любовта, за преживените хубави мигове и прекрасния семеен живот.

Дупница почете паметта на Апостола

По отдавна установена традиция Дупнишката общественост отбеляза 135-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Сред присъстващите бяха и членовете на Съюзната организация на слепите в града. Пред паметника на Дякона свещеници от Дупнишката духовна епархия отслужиха панихида. Шестгодишната Валери рецитира пред присъстващите стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски”. Учениците от СОУ „Свети Климент Охридски” изнесоха музикално – литературна програма посветена на живота и делото на Апостола. Кметът на общината Атанас Янев произнесе слово. Накрая на паметника бяха поднесени много венци и цветя.

Дарвин ПЕРАНОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2008

8 МАРТ
Кулинарно майсторство с любов и фантазия
ГОДИШНИНА
Идва големият юбилей на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Дупница
Плевен
Добрич
София, ТСО Младост
КОНСУЛТАЦИЯ
Данъчните облекчения за хората с увреждания
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Европейският съюз на слепите празнува Международния ден на жената – 8 март
Относно ЕСС
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лечение на макулната дегенерация
Глаукомата
ПИСМА
По повод публикация
ПОЕЗИЯ
Хронология
Опожарена гора
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден, Цветница и народната традиция
ПРЕМИЕРА
Ново помагало в ръцете на специалиста
Социалните дистанции към слепите – реалност или митология?
ПРОЕКТИ
ССБ спечели нов проект
Подкрепа за развитието на неправителствените организации на хората с увреждания в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Ко ша правим ся?
Архив на изданието
1 2 3 4 5