Брой 03, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Привет от Плевен!

Най-напред искам да ви пожелая Щастлива и спорна 2008 година!
Уважаема редакция, благодаря Ви, за всичко, което правите за нас! Четейки Вашето прекрасно издание, общуваме помежду си всички, от цяла България.
С тази си статия искам да отправя апел към хората с увредено зрение от РО Плевен, включваща ТО, както следва: ТО Долни Дъбник, Долна Митрополия, Плевен, Бяла Слатина, Мездра, Никопол, Левски, Белене, Оряхово, Бутан и ТО Сомовит, да ме подкрепят в начинанието да разширим вече учредената РО Плевен към Националната асоциация на сляпо-глухите в България със седалище Пловдив. Условието за членство е да има увреден слух на двете уши и на по-добре чуващото ухо намалението на слуха да е не по-малко от 45 ДБ. Достатъчно е само представяне на аудиометрично изследване за загуба на слух. Не е задължително това да е отразено в експертното решение за увредено зрение.
Националната асоциация на сляпо-глухите в България предлага технически помощни средства за улесняване на трудното ежедневие на хората с двойно сензорно увреждане.

Гръмна шампанско и в Плевенска област

Мразовитата и снежна утрин не попречи на раждането на нещо ново. На 16 декември бе създадена новата Районна организация към НАСГБ.
Член съм на Съюза на слепите от 1995 г. През пролетта на 2007 година бях на пълна рехабилитационна програма в Национален център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Общувайки с колеги по съдба, разбрах, че съществува Национална асоциация на сляпо-глухите в България. С голяма дружелюбност бях приета в РО – Пловдив. Усещайки отношението и грижите на ръководството, ме завладя желанието за създаване на организация в Плевен. Членовете на НАСГБ живеят като едно голямо семейство. Общувайки помежду си, макар и трудно, просто забравяме за уврежданията си. Тук видях как сляпо-глухи и тотално сляпо-глухи водят сравнително нормален живот. Националният център за рехабилитация на сляпо-глухи е просто едно голямо благо, постигнато с огромното усилие на ветераните на организацията в лицето на Димитър Парапанов.
И така на 16 декември 2007 г. бе учредена и РО в гр. Плевен. Организацията стартира с 5 члена. Поканени бяха и гости. Сред присъстващите гости бяха председателят на ТСО Плевен Володя Христов и председателят на ТСО Долни Дъбник. Всички бяха посрещнати по стар български обичай с пита и шарена сол. След учредителното си слово председателят на НАСГБ г-н Парапанов гръмна бутилка шампанско за добро начало и успешно бъдеще.

Величка ДРАГАНОВА,
председател на РО – Плевен към НАСГБ


Назад

Всички статии на Брой 03, 2008

8 МАРТ
Кулинарно майсторство с любов и фантазия
ГОДИШНИНА
Идва големият юбилей на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Дупница
Плевен
Добрич
София, ТСО Младост
КОНСУЛТАЦИЯ
Данъчните облекчения за хората с увреждания
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Европейският съюз на слепите празнува Международния ден на жената – 8 март
Относно ЕСС
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лечение на макулната дегенерация
Глаукомата
ПИСМА
По повод публикация
ПОЕЗИЯ
Хронология
Опожарена гора
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден, Цветница и народната традиция
ПРЕМИЕРА
Ново помагало в ръцете на специалиста
Социалните дистанции към слепите – реалност или митология?
ПРОЕКТИ
ССБ спечели нов проект
Подкрепа за развитието на неправителствените организации на хората с увреждания в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Ко ша правим ся?
Архив на изданието
1 2 3 4 5