Брой 03, 2008

Тема: ГОДИШНИНА

Идва големият юбилей на Луи Брайл

През следващата 2009 година ще се изпълнят две столетия от рождението на великия син на Франция Луи Брайл. Той е създателят на универсалното релефно-точково писмо, което дава възможност на стотици хиляди невиждащи хора по земното кълбо да могат самостоятелно да записват желаната информация и да четат по тактилен начин това, което им е необходимо и интересно. По този начин за тях е достъпна литературата, периодичните списания и различните специализирани издания.
Този уникален код се появи на бял свят през 1825 година под ръцете и пръстите на Луи и до ден днешен шества по земята със своите неограничени изразни средства в необятната графична символика за кодиране и декодиране на всякакъв вид информация по тактилен начин от невиждащите хора. Изразният арсенал от адаптирани символи отдавна е класифициран в отделни специализирани релефно графични системи, което улеснява невиждащите хора при тяхното усвояване и при прилагането им в писмената и четивната практика.
За подготовката и организирането на възпоменателните юбилейни тържество по случай 200 годишнината от рождението на Луи Брайл миналата година е основан международен инициативен комитет (ЦИНАЛ). В него участват множество активни френски обединения и сдружения на слепите и слабовиждащите граждани, а също така и организации за слепите, чието предназначение е да ги подпомага в едно или друго отношение на доброволчески начала. Организации от Европа и от целия свят официално са поканени да сътрудничат на инициативния комитет и в същото време да подкрепят подобни инициативи и мероприятия в своите страни за тържественото отбелязване на 200 годишнината от рождението на Луи Брайл.
Международният комитет функционира от миналата година, ще продължи да работи до края на следващата 2009. Той веднага планира няколко важни и интересни инициативи. Между тях мога да посоча следните: Открити публични церемонии в Националния институт за слепи в Париж – заведението, в което самият Луи Брайл се е учил, а след това е учителствувал до края на живота си; също такива тържества ще има в Пантеона на Франция, където се намират неговите тленни останки – пренесени там през 1952 година; тържества в неговото родно градче Купфрей, където е неговият гроб – там сега са оставени, по настояване на местните жители, само двете му ръце в специално прозрачно ковчеже, под чиито пръсти е сътворена универсалната релефно-точкова графична система от 64 структури – върху основата на едно магическо шестточие; концерт в Парижката катедрала "Нотр Дам"; концерти в много места из цялата страна и не на последно място пътуваща изложба – посветена на брайловото писмо и неговото бъдеще. Това е само част от планираните инициативи на комитета и няма съмнение, че те ще бъдат реализирани.
За финансовото обезпечаване при реализирането на мащабния план от активни мероприятия и конкретните задачи международният комитет търси парична подкрепа от всички, които са съпричастни със стремленията, преуспяването и напредъка на невиждащите хора по цялото земно кълбо.
Имената на дарителите и спомоществувателите ще бъдат вписани в "Златната книга" на паметния юбилей. Схемата за тази цел ще има следния вид: при подарени 50 евро се вписва фамилното и личното име и точният адрес: при 75 евро се вписва същото и се добавя послание до 10 думи; при 100 евро – се добавя по-дълго послание до 30 думи.
Организациите, които желаят да се присъединят към международния комитет плащат членска такса от 250 евро за тригодишния период от 2007 до 2009 година.
В плана беше предвидена Генерална асамблея в Париж, която се проведе на 29 ноември миналата година. Тя се състоя в сградата на Френската федерация на слепите и слабовиждащите.
Да се надяваме, че през следващите месеци ще получим нова информация за дейността на международния комитет и за реализираните от него инициативи по честването на големия юбилей на Луи Брайл.
Хвърляйки поглед върху дейността на международния комитет, ми се ще да узнаем какви мероприятия и инициативи ще се осъществят в нашата страна от Централата на Съюза на слепите и неговите местни структури – регионалните и териториалните организации.

Данчо ДАНЧЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2008

8 МАРТ
Кулинарно майсторство с любов и фантазия
ГОДИШНИНА
Идва големият юбилей на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Дупница
Плевен
Добрич
София, ТСО Младост
КОНСУЛТАЦИЯ
Данъчните облекчения за хората с увреждания
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Европейският съюз на слепите празнува Международния ден на жената – 8 март
Относно ЕСС
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лечение на макулната дегенерация
Глаукомата
ПИСМА
По повод публикация
ПОЕЗИЯ
Хронология
Опожарена гора
ПРАЗНИЧНО
Лазаровден, Цветница и народната традиция
ПРЕМИЕРА
Ново помагало в ръцете на специалиста
Социалните дистанции към слепите – реалност или митология?
ПРОЕКТИ
ССБ спечели нов проект
Подкрепа за развитието на неправителствените организации на хората с увреждания в България
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Ко ша правим ся?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6