Брой 04, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Да опознаем природата на Добруджа

РО на сляпо-глухите отбеляза събуждането на пролетта с посещение на експозицията „Природата на Добруджа”, сформирана в една от залите на Историческия музей в градския парк. Уредникът на музея Живко Марков много подробно и образно ни запозна с биоразнообразието на българската природа. Експозицията е уникална и единствена по рода си в България.

Върху панорамно пано оживяват природни картини с типични представители на добруджанската флора и фауна от природните резервати «Яйлата», «Калиакра» и защитените територии «Дуранкулак», «Шабла» и каньона „Суха река”. В поредица от диорами са показани препарирани животни, дело на Стоян Нонев, един от най-добрите препаратори в България.
Изчезналият вече по нашите земи тюлен монах се спотайваше във водна пещера. В близост се виждаха големият корморан и прилепът - ръждив вечерник.
Почти като живи в тръстиката видяхме обитателите на влажните зони –зеленоглавата патица, зеленоногата водна кокошка, белочелата гъска и др.
Малката и голямата дропла, изчезнала днес, се разхождаха из степите на Добруджа. В последователни хоризонтални пояси могат да се видят дебелоклюна чучулига, черноглава овесарка, черногърбо каменарче и др.

Оживяха пред нас и представителите от Лонгоза, от добруджанската гора.
Голямо впечатление ни направи диорамата, илюстрираща естествената среда в каньона „Суха река”. Във вертикален план са представени белоопашат мишелов, белка, папуняк, орехче, синя гарга, алпийски бързолет, бухал и дори смок мишкар.
Голямо е разнообразието на животните и растенията в нашия край.
Изложбата е интересна за деца и за възрастни, за хора с различни професии. Посетете я и вие!

Калинка КОВАЧЕВА

Вести от Добрич

За честване на Първа пролет се събрахме в новия клуб към офиса на организацията, намиращ се в нашия град на булевард "Русия" 88. Направена беше изложба на тестени изделия, в които се включиха над 18 съюзни членове. На масата бяха наредени големи тави – баници със сирене, баници със спанак, вити баници, щрудел, дребни сладки и др. Изложбата беше заснета и отразена във вестник "Добруджанска трибуна" и "Нова добруджанска трибуна". Журито - Мария Минева, Стефан Бончев и Златка Ганева, определи три награди. С бутилка шампанско бяха удостоени първенците - Жека Илиева, Злата Златева и Донка Стефанова.
Председателката на организацията Паунка Пеева поздрави присъстващите с хубавия пролетен празник. Присъстващите опитаха от вкусотиите, приготвени от сръчните ръце на жените. За музикалното оформление и за създаване на весело настроение се грижеше Трифон Ганев, който на музикалната уредба редуваше кръшни хора с танцова музика.
Накрая проведохме и кастинг за сформиране на певческа група с ръководител Кирил Сотиров. В мероприятието дейно участие взе и Мария Минева, която също ще участва в певческата група.
Доволни от преживяното, с уговорка да се съберем отново за Великден, се прибрахме по домовете.

Паунка ПЕЕВА


Назад

Всички статии на Брой 04, 2008

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Заседание на 3 и 4 април
Сборeн отчет на ССБ за 2007
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Червен бряг
Добрич
Пловдив
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слепите ще „гледат” уеб видео
КОНСУЛТАЦИЯ
Подготвените промени за медицинската експертиза ще бъдат внесени за обсъждане от Националния съвет
МЕДИАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Какво е медиация и кои са медиаторите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лекува ли се болестта на Бехчет?
ПОЧИВКА
Единни пакетни цени за базите на ССБ
ПРАЗНИЧНИ
За шегата, но не на шега!
Да се преклоним пред делото на Светите братя Кирил и Методий
ПРЕМИЕРА
Небе за утре или нестроен опит за предговор
На теб с обич!
ПРОЕКТИ
Най-новият спечелен проект на фондация „Хоризонти”
СПОРТ
Бронз в Литохоро
СЪОБЩЕНИЕ
Стартира още едно говорящо списание
ЮБИЛЕЙ
Да оставиш диря в сърцата на хората
Архив на изданието
1 2 3 4 5