Брой 04, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Четири години след началото

Преди четири години тридесетина ентусиастки от нашите съсъдбенички в Пловдив решиха да заживеят организирано – да се събират, да се веселят, да творят, да правят благотворителност, да опознават родния край и родината, да изучават българската история, народните традиции и обичаи. И всичко това без някакви указания или нареждания „отгоре”, просто подтикът „отвътре” ги призова да създадат нещо, което без преувеличение може да се нарече кълн на гражданското общество.

На 18 февруари членките на дамски клуб „Орхидея” – жените със затруднено зрение от двете пловдивски териториални организации – отпразнуваха четвъртата годишнина на своето „отроче”. Насядали около богато подредената трапеза в съюзния културен дом, дамите откриха празненството с химна на „орхидейките”. Поздравленията и благопожеланията отразяваха вярата на хората, че започнатото няма да остане в миналото, че доброто начинание ще продължи и занапред да осмисля живота на невиждащите жени.
Това бе потвърдено от по-нататъшната дейност на клуба. На 29 февруари няколко от клубните членки, придружени от три студентки от колежа за медицински сестри, посетиха домовете за възрастни хора с физически увреждания и на лица с психически отклонения на бул.„Цариградско шосе”, за да им честитят Баба Марта и да завържат мартенички на страдащите хора, които до голяма степен са изолирани от обществото. В дома за психично болни на нашите гостенки е била представена музикална програма, от която те са били приятно изненадани и трогнати.
Саморъчно изработени мартеници са изпратени и на всички спомоществователи на дамския клуб.
На 5 март орхидейките се събраха в ресторант „Шармант” /бившия „Белите брези”/, за да отпразнуват Международния ден на жената. За съжаление тяхната сбирка съвпадна с националния траур за загиналите във влака край Червен бряг и песните, танците, и веселбите не бяха уместни. Хората просто си поприказваха, почерпиха се и се постараха да останат доволни от общуването помежду си.
От ръководството на пловдивската регионална организация дамският клуб получи един от плеърите, дарени от община Пловдив в края на миналата година. Лекият и лесно преносим апарат „Грундиг”, съчетаващ радио, касетофон и CD плеър, е идеалното решение за нуждите на клуба.

Пловдивските организирани дами с нарушено зрение отдавна търсят свои съсъдбенички от организациите на ССБ в страната, които са успели по един или друг начин да обединят усилията си, с цел разнообразяване, обогатяване и осмисляне на своето битие. Те ще са безкрайно щастливи от всеки нов контакт, от всяко ново сътрудничество.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2008

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Заседание на 3 и 4 април
Сборeн отчет на ССБ за 2007
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Червен бряг
Добрич
Пловдив
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слепите ще „гледат” уеб видео
КОНСУЛТАЦИЯ
Подготвените промени за медицинската експертиза ще бъдат внесени за обсъждане от Националния съвет
МЕДИАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Какво е медиация и кои са медиаторите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лекува ли се болестта на Бехчет?
ПОЧИВКА
Единни пакетни цени за базите на ССБ
ПРАЗНИЧНИ
За шегата, но не на шега!
Да се преклоним пред делото на Светите братя Кирил и Методий
ПРЕМИЕРА
Небе за утре или нестроен опит за предговор
На теб с обич!
ПРОЕКТИ
Най-новият спечелен проект на фондация „Хоризонти”
СПОРТ
Бронз в Литохоро
СЪОБЩЕНИЕ
Стартира още едно говорящо списание
ЮБИЛЕЙ
Да оставиш диря в сърцата на хората
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6