Брой 04, 2008

Тема: ПРАЗНИЧНИ

За шегата, но не на шега!


Стана традиция двете пловдивски ТСО - "Марица" и "Пулпудева" да организират тържествена среща по случай настъпването на пролетта и деня на шегата – 1 април. Тазгодишният първоаприлски вторник беше намръщен и неприветлив, но мнозина от нашите съюзни членове и техните придружители изпълниха актовата зала на културния ни дом. Колегата Георги Генов откри срещата, поздрави присъстващите с настъпилата пролет, пожела им приятно веселие в този уникален ден на шегата и даде думата на Величка Кърпарова – председател на комисията по културно-масовите инициативи при УС на РСО – Пловдив. Нейният сценарий на тържеството носеше оригинален замисъл, изненади за присъстващите и непринудено забавление в този предиобед. Вмъкнатите моменти в художествено музикалния спектакъл обсебиха вниманието на аудиторията, поднасяха порция след порция смях и атакуваха мисловното вглъбяване на присъстващите с поднесените словесни етюди. Сценарият беше изграден върху представянето на 6 пловдивски поети с по 4 епиграми, интересни вицове, изпълнения на смесения състав "Тракийски цвят", дуетите "Амур" и "Настроение" и редица индивидуални изпълнители. Със самото начало на програмата в залата нахлуха песните на пролетните птици, полъхът на родопските върхари, ароматът на роженските ливади, звънът на хлопки и чанове. Яна Цветкова с вълнуващи стихове въведе присъстващите в пролетното настроение и благовестието към Света Богородица. Това беше една прекрасна увертюра към обновлението на природата, полета на чувствата и обогатяването на взаимността между хората.

Бяха представени от отделни изпълнители по 4 епиграми от 6 пловдивски поети. Правилото беше обявено от Величка Кърпарова – след като изпълнителят прочете 4 епиграми, който от присъстващите познае автора им получава награда. Изпълнителите бяха наградени от самите автори. Четенето на епиграмите и познаването на техните автори предизвика голям интерес сред присъстващите. Изпълнителите и позналите самия автор се радваха на вниманието и оказаната им почит. Между представянето на отделните автори състав "Тракийски цвят" поднасяше по 1 песенно изпълнение от своя богат репертоар, което разчупваше по интересен начин словесната атракция.
Вълненията в аудиторията бяха неповторими, тъй като закачките, хуморът и жилото на творбите заангажираше вниманието на всички. Лаконичната сатирично саркастична форма на епиграмите поднасяше изненади, намеци, напомняния и парещи внушения в душевността на всеки.
Бяха представени епиграми от пловдивските поети Величка Кърпарова, Стефка Стойчева, Донка Томова, Здравко Ликишев, Данчо Данчев и Ангел Сотиров.
Д-р Павлов, Мария Вълчева, Яна Цветкова, Ася Бурова и Даниела Денчева поднесоха с подходяща интерпретация своите песни, дует "Настроение" ни поднесе "Цигански романс", Иваничка Сапунджиева изпълни интересна басня. Като гвоздей в програмата бяха вицовете на Стоянка Тодорова и на Величко Павлов. Тяхното разнообразие и разкрепостеност в изказа и интерпретацията максимално повишиха градуса на веселието. Софка Асенова се представи с интересна композиция от хумористичен наниз от преживявания.

След привършване на художествената програма се разигра томбола, в която, без майтап, нямаше празни билети. Всеки участник спечели по нещо от нея.
Веселие и радост, смях и настроение, раздумки и взаимно шегуване – ето това се случи на този първоаприлски ден в нашия красив и раззеленен Пловдив. Наистина в деня на шегата се събрахме на пролетно тържество, но то мина не на шега. Отлетяха 2 часа върху крилете на душевната удовлетвореност и приятното съприкосновение с творците на словото и хумора, поднесени в прегръдката на нашенската народна, шлагерна и забавна песен. Нека си създаваме по-често такива приятни мигове в трудното всекидневие. Поне взаимността и общуването зависят от нас и ръководствата на нашите съюзни организации.

Данчо ДАНЧЕВ

Първоаприлски епиграми

Между сатирици
На колегата в реброто
той наточи си перото.

Ангел СОТИРОВ

Правдата
Правдата горката се е свила
и да продума даже няма сила.

Стефка СТОЙЧЕВА

Ветропоказател
Ветропоказателят му служи за компас –
върха постигна в най-удобен час.

Донка ТОМОВА

Характер
От знаещите никога не бяга,
ала с последните отрепки ляга.

Данчо ДАНЧЕВ

Формула на успеха
Официално го похвали,
пък му чергата запали.

Величка КЪРПАРОВА

Орис
Той от малък бе орисан с орис такава –
с лявата ръка да взема, с дясната пък да не дава.

Здравко ЛИКИШЕВ

Учудване
Закона приехме сега на Европа,
но как ли ще шета из нея пак шопа!

Вечна жрица
При този, или пък при онзи не губи,
тя винаги ярко парите им скубе.

Битие
От липса на развратници не страда –
светът към тях до днес е без пощада.

Не се знае
Щем, не щем – в хомота впрегнаха ни яко,
ще ли бъде всичко по мед и по мляко!

Мъжеядка
Сменя ги тя често, няма си насита,
винаги за следващата жертва пита.

Измамно
Стени когато зидаш за преграда –
добро от туй в живота не се пада.

Данчо ДАНЧЕВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2008

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Заседание на 3 и 4 април
Сборeн отчет на ССБ за 2007
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Червен бряг
Добрич
Пловдив
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слепите ще „гледат” уеб видео
КОНСУЛТАЦИЯ
Подготвените промени за медицинската експертиза ще бъдат внесени за обсъждане от Националния съвет
МЕДИАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Какво е медиация и кои са медиаторите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лекува ли се болестта на Бехчет?
ПОЧИВКА
Единни пакетни цени за базите на ССБ
ПРАЗНИЧНИ
За шегата, но не на шега!
Да се преклоним пред делото на Светите братя Кирил и Методий
ПРЕМИЕРА
Небе за утре или нестроен опит за предговор
На теб с обич!
ПРОЕКТИ
Най-новият спечелен проект на фондация „Хоризонти”
СПОРТ
Бронз в Литохоро
СЪОБЩЕНИЕ
Стартира още едно говорящо списание
ЮБИЛЕЙ
Да оставиш диря в сърцата на хората
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6