Брой 04, 2008

Тема: СПОРТ

Бронз в Литохоро


На 15 и 16 март в град Литохоро – Гърция се проведе международно състезание по голбал.
Най-стойностният български отбор „Витоша” взе участие в този добър за региона турнир.
Литохоро е малко курортно градче, което има население около 9000 души. Там работят и немалък брой българи. Литохоро е отправна точка за покоряването на най-високия връх в Гърция и втори на Балканите след Мусала Митикас, в планината Олимп. Върхът е висок 2917 м., а самото селище Литохоро е на брега на Егейско море и е с надморска височина 300 м.
Българската делегация потегли на 14 март преди обяд. Пътуването премина без инциденти и към 15.30 българската група пристигна в Литохоро, което е на 80 км след Солун. Отборът бе настанен в хотел „Ксениос Диас”, в самия център на градчето. Условията бяха добри.
В турнира взеха участие 6 отбора. Освен „Витоша”, участваха още националният отбор на Израел и 4 гръцки тима. Както е по правилата на IBSA домакините бяха разпределили отборите в 2 групи. Българите бяха в група А в компанията на гръцките отбори – „A.S.P.T.” и „Ифаистос”. В другата група Б бяха отборите на Израел, „Омирос” и „Пирсос”. Двубоите в групите се изиграха на 15 март. Българите победиха първия гръцки отбор, завършвайки 8:6. Много дузпи бяха отсъдени във вреда на нашите, тъй като момчетата трудно се адаптираха към игровата обстановка. Срещу втория гръцки отбор „Витоша” отново нямаха големи проблеми, побеждавайки го с резултат 9:6. Така българските момчета завоюваха първото място в групата, което ги изпрати в полуфинала срещу гръцкия отбор „Омирос”. За този мач спокойно може да се даде дефиницията финал преди финала. Получи се много зрелищен и завързан двубой. Най-напред гърците поведоха с 1:0, след това българите обърнаха резултата до 2:1 и така завърши първото полувреме. През втората част гърците се добраха до равенството и срещата в редовното време приключи наравно – 2:2. Трябваше да се играят продължения, а там важеше правилото за „Златен” гол или, както още е известно това правило при хокея „внезапна смърт”, т.е., който от отборите пръв вкара гол срещата се преустановява, а за победител се обявява тимът вкарал „златния” гол. В продълженията шансът изостави българите и гръцкият отбор успя да отбележи безценния „златен” гол. Така „Витоша” отиде на „малкия” финал, където отново се срещна с гръцкия отбор «A. S.P.T.» Момчетата явно раздразнени от факта, че по този нелеп начин загубиха възможността да играят на финала, буквално се подиграха с гърците, разгромявайки ги с 11:3 и единствено желанието на отбора да поиграят и резервите ги възпря да завършат мача преждевременно с 10 гола разлика. Финалът бе между „Омирос” и Израел, като краен победител излезе гръцкият отбор, надделявайки над израелците с 4:3.
Откровеността изисква да се каже, че момчетата от „Витоша” в лека форма страдаха от коварната болест за всеки спортист - „звездоманията”. Но по никой начин не може да се каже, че това се отрази на класирането, защото когато става въпрос за „златен” гол или дузпи, преобладаващият фактор се нарича шанс.
Така българите без загуба в редовното време във всички срещи, с 3 победи и едно равенство станаха бронзови медалисти.
Трябва да се отбележи, че съдийството бе на високо ниво и не се забелязваше никаква тенденциозност. Организацията на турнира бе семпла, но добра.
В отбора на „Витоша” имаше и състезател момиче. Този факт в началото смути организаторите, но по-късно се съгласиха с него. Наложи се да се проведе осведомителна кампания сред организационния комитет и сред останалите отбори, че в България, извън училищата за зрително затруднени, няма дамски голбален тим. Те проявиха разбиране, че след като има наличие на желание от страна на българската девойка да вземе участие в състезанието, то не бива да й се пречи. Така голбалистката Дария Ганчева взе участие в така наречения малък финал, двубоя за бронза.
Отпътувахме на 17 март сутринта, прибрахме се в София в късния следобед на същия ден.
Това голбално участие стана възможно, благодарение най-вече на транспортната фирма „Калея” ООД, с управител Борислав Крумов. Тя е столична фирма, съществуваща от 1991 г. и ни предостави безвъзмезно луксозен микробус, заедно с изключително опитен шофьор. На 2-ро място благодарности и за фирма „Бейби” с управител Аспарухов, предоставила ни чудесни сандвичи по време на пътя, които изиграха своята позитивна роля за доброто настроение на отбора. Фирма „Аспазия”, с управител Антоанета Владимирова, любезно се погрижи за необходимите безалкохолни напитки, както по време на пътя, така също и през дните на престоя.
Посредник между голбалната делегация и фирмите спонсори бе Съюзът на слепите в България с председател Васил Долапчиев. Един от хората, които изиграха най-положителната роля за осигуряване на съдействието на цитираните фирми бе Асен Алтънов - председател на Районната съюзна организация в столицата. Това е човек, на когото спорта в никакъв случай не му е безразличен и както в миналото, така и в настоящето той продължава да дава своята енергия за развитието на спорта сред зрително затруднените хора.
Трябва да се отбележи голямата подкрепа и на Българската параолимпийска асоциация, с председател Илия Лалов. Подкрепата се изрази в поемането на последната нощувка, тъй като в противен случай делегацията трябваше да пътува през нощта, което не бе най-рационалният вариант. Така българите прецениха, че най-разумно е да се пренощува в „Града на боговете” и на следния ден да поемат към родината.
Делегацията бе в следния състав:
Илия Попов – треньор;
Михаил Илиев – асистент, преводач;
Веселин Кушнеренков – състезател;
Доброслав Илиев – състезател;
Дария Ганчева – състезател;
Николай Желязков – състезател;
Дине Сърбинов – шофьор;
Иван Янев – ръководител, състезател.

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 04, 2008

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Заседание на 3 и 4 април
Сборeн отчет на ССБ за 2007
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Червен бряг
Добрич
Пловдив
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слепите ще „гледат” уеб видео
КОНСУЛТАЦИЯ
Подготвените промени за медицинската експертиза ще бъдат внесени за обсъждане от Националния съвет
МЕДИАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Какво е медиация и кои са медиаторите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Лекува ли се болестта на Бехчет?
ПОЧИВКА
Единни пакетни цени за базите на ССБ
ПРАЗНИЧНИ
За шегата, но не на шега!
Да се преклоним пред делото на Светите братя Кирил и Методий
ПРЕМИЕРА
Небе за утре или нестроен опит за предговор
На теб с обич!
ПРОЕКТИ
Най-новият спечелен проект на фондация „Хоризонти”
СПОРТ
Бронз в Литохоро
СЪОБЩЕНИЕ
Стартира още едно говорящо списание
ЮБИЛЕЙ
Да оставиш диря в сърцата на хората
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6