Брой 06, 2008

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Честит нов клуб, Перничани!


На десети юни се реализира една мечта на незрящите в Перник. След почти десетгодишно ходене по мъки и по инстанции, и настойчиви молби, най-сетне Пернишката съюзна организация откри своя дългоочакван клуб. Присъстваха кметът на Пернишката община Росица Янакиева, много гости от общинската администрация, председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, председателят на Регионална организация София Асен Алтънов, много гости и разбира се радостните членове на самата Пернишка организация на ССБ.

Човек, който не е влизал в помещението, което до този момент с голямо въображение беше наричано "клуб" на организацията, би могъл да се зачуди защо е тая радост за едно място, което тъй или иначе все пак не е твой дом. Тези, които познават бараката, изпълняваща функциите на клуб до момента, могат да оценят разликата и да разберат вълнението на пернишките ни колеги.
Сградата, в която се помещава новият клуб се намира в идеалния център на града. Срещу нея е градският парк. Има много зеленина, а самият клуб е просторен и уютен. Канцеларията е напълно отделена от останалото доста голямо помещение, с което се осигуряват идеални условия за работа както на председателя на организацията Соня Захариева, така и на всички членове. Тук хората могат спокойно да се срещнат и дори да се повеселят, без да се притесняват, че пречат на някого.
Като че ли най-щастливи бяха членовете на известния на нашите читатели Пернишки състав за автентичен фолклор, защото те вече имат къде да провеждат своите репетиции. Близостта на клуба до всички административни сгради създава условия за много по-лесен и удобен за нашите колеги достъп до основните общински институции и това значително облекчава възможностите им да се ползват от услугите, предоставяни от различните служби.
Тържеството бе открито от председателя на Териториалната организация на ССБ Соня Захариева, която изрази своята, а и на всички членове дълбока благодарност най-вече към кметицата Росица Янакиева за нейното разбиране и безусловна подкрепа. Благодарност за това, че тя едва месец след встъпването си в длъжност се зае с проблемите на хората с увредено зрение и им осигури помещение за клуб, където могат да се събират и да осъществяват дейността си.

- Г-жо Янакиева, най-искрено ви благодаря за приноса и разбирането, което показвате! Благодарност изказвам и на цялата общинска управа в лицето на заместник кметовете Боян Боянов, Иванчо Христов, Иван Джагалски, кмета на кметство Изток Снежанка Викторова, на кмета на кметство Църква Румен Петров за тяхното правилно отношение към хората с увреждания. Благодарности и на председателя на общинския съвет г-н Добри Митрев, на директора на дирекция Социално подпомагане - г-жа Лидия Такева, и на последно, но не по важност, място на г-н Красимир Кючуков, който със собствени средства и труд направи ремонта и осигури оборудването на новия ни клуб! На всички вас ние, членовете на Пернишката организация, поднасяме нашата искрена благодарност и ви уверяваме, че, макар и лишени от зрение, ние усещаме и оценяваме добротата!
Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев благодари на кмета и на цялата общинска администрация за това, че са допринесли за превръщането на тази дългогодишна мечта в реалност. Той ги увери, че този клуб ще бъде място за много сериозна работа, място, където ще се обсъждат проблемите на хората със зрителни увреждания. Място, където на незрящите ще се предоставят рехабилитационни и различни други услуги. Ще се развива богата културна и спортно-туристическа дейност.
"Дълбоко вярвам, че в Перник се слага едно положително начало на сътрудничество между общината и неправителствените организации. Това е европейският модел и все повече решаването на човешките проблеми ще се извършва от общините в партньорство с организациите на гражданите."
Г-жа Янакиева бе помолена да пререже лентата и да открие новия клуб. Тя честити тази толкова необходима придобивка, пожела на всички здраве и покани г-н Долапчиев заедно да прережат лентата, тъй както заедно ще решават проблемите на незрящите хора в региона.
По стар български обичай имаше посрещане с питка и шарена сол. Питката беше направена от една от известните солистки на фолклорния състав - леля Негрита.
Лисна се и менче с вода, та по вода да върви работата.
Имаше веселие. Имаше и сладко, и солено, за да са изживяванията такива, каквито са в живота. И докато веселието продължаваше, успяхме да разменим няколко думи с г-жа Янакиева специално за читателите на списание "Зари":

- Госпожо Янакиева, вие сте първи мандат кмет на града и още през първия месец сте намерила време и за нашите колеги; наистина ли работата свързана с пробле-мите на хората с увреждания е основен приоритет за вас?
- Смятам, че пернишката общественост все още е в дълг на хората с увреждания, мисля, че предоставянето на поме-щение за клуб на организацията на Съюза на слепите е едно от задълженията на пернишката общественост към хората със зрителни увреждания.
- Като пътувахме насам забелязахме, че на доста места в града са поставени светофарни уредби, какво още според вас може да се направи за облекчаване на живота на нашите колеги?
- Трябва да се направят много други неща, които да направят околната среда по-лесно достъпна и по-удобна за незрящите, но засега всичко е въпрос на бъдеще.
-Какво според вас е най-важно да се направи на този етап?
- Лично за мен първо и най-важно е да се показва на цялата общественост, че незрящите, както и всички останали хора с увреждания, са пълноценни хора, които могат да се реализират в живота, подобно на всички останали. В тази посока е нормално да се поработи най-вече с младите хора.
- Мога ли да разбирам, че вие и останалите общински служители сте готови да водите диалог с хората с увреждания за подобряване на техните възможности за работа, както и въобще за подобряване на техните условия за живот?
- Разбира се, ние вече имаме договорка с вашето ръководство, че ще се подкрепяме взаимно - общината вероятно с някакъв ресурс, който може да отдели, за да направим работата на вашата организация в Перник по-възможна и по-лесна. Ще подпомогнем и вашата фолклорна формация, за да може да се яви на предстоящия фестивал. В бъдеще време ще подкрепяме дейността на организацията не само в материален план. Трябва да се работи и с пернишката общественост. Не по-малко важно е да възпитаме у перничани онова отношение, което се изисква от едни цивилизовани граждани на Европейския съюз - да се отнасят към хората с увреждания със зачитане на тяхното достойнство и да проявяват към тях уважението, което се полага на всяко човешко същество.

С пожелание за успешен мандат и с надежда за ползотворен диалог се разделихме с Росица Янакиева. Ние от редакция "Зари" се присъединяваме към пожеланията за здраве и успешна работа. Честито!

Димитрина МИХАЙЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 06, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Честит нов клуб, Перничани!
ССБ и СБП връчиха литературната награда "Георги Братанов"
Петдесетгодишна традиция
ГЛОБУС
Филмовото изкуство става по-достъпно за слепите
Доларите накърняват правата на слепите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Долни Дъбник
Семинар в Шипково
Добрич
ИНТЕРВЮ
За плодотворните контакти
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЯВА
Компютърни курсове и консултации
ПРОЕКТИ
Подкрепа за развитие на неправителствени организации на и за хора с увреждания
С БЛАГОДАРНОСТ
Моето ехо
СПОРТ
Монтана – домакин на републикански турнир по шахмат
Рибите кълват през пролетта
Победител - Стефан Гергов
Спортен празник "Лято - 2008"
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Неочаквана среща
Концертино
Архив на изданието
1 2 3 4 5