Брой 06, 2008

Тема: ГЛОБУС

Филмовото изкуство става по-достъпно за слепите


В столицата на съседна Сърбия - Белград се проведе първият световен фестивал за адаптирани и синхронизирани филми, предназначени за потребностите на хората с увредено зрение. За целта отвори вратите си първият киносалон за тази категория инвалиди. Трябва да се има предвид, че подобни киносалони за слепи и слабовиждащи любители на това великолепно изкуство са много малко по земното кълбо, но също така трябва веднага да се посочи, че все още много малко филми са сполучливо адаптирани за хората с увредено зрение.
Бранко Матич, председател на организацията на слепите "Омир" в Белград, реши в името на своите съсъдбеници - членове на тамошното сдружение, с помощта на различни програми в областта на културата и интелектуалния просперитет, да започне реализацията на един такъв проект точно в Белград. Филмите стават достъпни за невиждащите хора с целия обхват на картината от екрана, словесното интерпретиране на личностните взаимоотношения, с обясняването на спецификата на интериора и екстериора, с яснотата на събитийния поток и цялостната панорама на кинематографичния показ. Този проект, за радост на сръбските съсъдбеници, вече се радва на огромен успех.

Бранко Матич искрено се радва и се гордее, че толкова голям, важен и интересен проект е реализиран в неговия Белград, че самата Сърбия се обогатява с още една културна придобивка. По плана на местната организация към адаптираните досега десет филма ще бъдат адаптирани още толкова. В обхвата на чудесния проект е планирано да се адаптират за сръбските слепи сто филма от световната и домашната кинематография.
Бранко Матич с вълнение изтъква, че от септември миналата година всеки месец редовно Библиотеката на Съюза на слепите в Сърбия ще се обогатява с по един филм в адаптирано синхронизирана версия за невиждащите хора, които в страната са над 12 000. Чрез централната библиотека и мрежата от нейни клонове адаптираните филми са достъпни за всеки невиждащ любител на това прекрасно изкуство.

Данчо ДАНЧЕВ


Назад

Всички статии на Брой 06, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Честит нов клуб, Перничани!
ССБ и СБП връчиха литературната награда "Георги Братанов"
Петдесетгодишна традиция
ГЛОБУС
Филмовото изкуство става по-достъпно за слепите
Доларите накърняват правата на слепите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Долни Дъбник
Семинар в Шипково
Добрич
ИНТЕРВЮ
За плодотворните контакти
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЯВА
Компютърни курсове и консултации
ПРОЕКТИ
Подкрепа за развитие на неправителствени организации на и за хора с увреждания
С БЛАГОДАРНОСТ
Моето ехо
СПОРТ
Монтана – домакин на републикански турнир по шахмат
Рибите кълват през пролетта
Победител - Стефан Гергов
Спортен празник "Лято - 2008"
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Неочаквана среща
Концертино
Архив на изданието
1 2 3 4 5