Брой 06, 2008

Тема: ГЛОБУС

Доларите накърняват правата на слепите


Печатайки банкноти, които не могат да се разпознават чрез опипване, властите в САЩ лишават незрящите хора от възможността успешно да използват хартиените пари, заявиха съдиите.
Това решение вероятно ще накара американската хазна да започне да пуска банкноти с различни размери или със специални изпъкнали обозначения.
Американското дружество на слепите внесе жалба срещу властите още през 2002.  Макар и правителството да признава, че дизайнът на банкнотите не предвижда специални опознавателни знаци за незрящите, основният аргумент на държавата беше, че така или иначе слепите хора са се приспособили и са свикнали с тези пари - някои молят продавачите да им помогнат, други сгъват ъгълчетата на банкнотите, ползват електронни устройства за разпознаване на банкнотите или плащат с кредитни карти.
Министерството на финансите на САЩ вече предприе стъпки за приспособяване на банкнотите, така че те да бъдат използвани от хора със слабо зрение. През март 2008 беше представена нова банкнота от пет долара с голяма цифра "пет" с виолетов цвят, която добре се разпознава от слабовиждащите хора.
Освен това многократно са били обсъждани проекти за пускане на банкноти, различаващи се по размери в зависимост от номинала, но до момента тези предложения срещаха противодействие от страна на производителите на улични автомати, които приемат хартиени пари.
Те казват, че пускането в обращение на нови банкноти ще изисква пренастройване на автоматите, което ще струва няколко милиарда долара.

Използван източник: БГНЕС


Назад

Всички статии на Брой 06, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Честит нов клуб, Перничани!
ССБ и СБП връчиха литературната награда "Георги Братанов"
Петдесетгодишна традиция
ГЛОБУС
Филмовото изкуство става по-достъпно за слепите
Доларите накърняват правата на слепите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Долни Дъбник
Семинар в Шипково
Добрич
ИНТЕРВЮ
За плодотворните контакти
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЯВА
Компютърни курсове и консултации
ПРОЕКТИ
Подкрепа за развитие на неправителствени организации на и за хора с увреждания
С БЛАГОДАРНОСТ
Моето ехо
СПОРТ
Монтана – домакин на републикански турнир по шахмат
Рибите кълват през пролетта
Победител - Стефан Гергов
Спортен празник "Лято - 2008"
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Неочаквана среща
Концертино
Архив на изданието
1 2 3 4 5