Брой 06, 2008

Тема: ЛИЧНОСТИ

Сърца, които могат само да изгарят


Величко Попов

Много е писано за гениалния поет Христо Ботев, но почти нищо за неговия сподвижник и приятел Величко Попов. Дори не се знае от мнозина, че големият наш писател Иван Вазов в неповторимата си повест "Немили недраги", посветена на българските хъшове, използва Величко Попов за прототип на образа на Владиков.
Величко Ангелов Попов е роден на 25 декември 1850 в град Русе. На 16 години минава отвъд Дунав. Попада в средите на революционната емиграция. При формирането на Втората българска легия, организирана през есента на 1867, той напуска Румъния и заминава за Белград. Постъпва доброволец в легията. Там се запознава с много хъшове, участвали в четите на Панайот Хитов и Филип Тотьо. В легията Величко Попов се запознава и с Васил Левски. След разтурянето на легията се завръща в Румъния. Взема дейно участие в подготовката за преминаване в България на четата, организирана от Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868.
В Румъния Величко Попов пише стихове на революционни теми. През 1870 написва и публикува голяма поема - "Счастлива среща", която носи подзаглавие "Съвременна горско-хъшовска спев". Книгата съдържа 77 страници. Пише статии и дописки във вестниците и списанията издавани от Иван Богоров, Рашко Блъсков, Добри Войников, Любен Каравелов и Христо Ботев. През 1871 написва и издава брошурата "Едно денонощие в Стара планина".

В Галац Величко Попов се сдружава с Христо Ботев. Двамата другаруват. Попов показва на Ботев стиховете си. Големият поет споделя своите планове за бъдещето.
Ботев се намира в затруднено положение. Величко Попов го приема при себе си в българското училище. Двамата са заедно и в Браила. Посрещат с радост известието за създаването на Парижката комуна на 18 март 1871. Ботев написва "Символ-верую на българската комуна". Двамата изпращат в Париж телеграма: "Братски и сърдечен поздрав от българската комуна. Да живее комуната! Революционери емигранти: Ботйов, Попов".
След Освобождението на България Величко Попов работи в съдебното ведомство. От него Захари Стоянов черпи ценни сведения за биографията на Христо Ботев.
Почива през 1926 година в Стара Загора, където прекарва последните си дни.

Иван СЕВЕРНЯШКИ

7100 гр. Бяла,
Русенска област
ул. Стефан Стамболов 56
Иван Пенков Северняшки


Назад

Всички статии на Брой 06, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Честит нов клуб, Перничани!
ССБ и СБП връчиха литературната награда "Георги Братанов"
Петдесетгодишна традиция
ГЛОБУС
Филмовото изкуство става по-достъпно за слепите
Доларите накърняват правата на слепите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Долни Дъбник
Семинар в Шипково
Добрич
ИНТЕРВЮ
За плодотворните контакти
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЯВА
Компютърни курсове и консултации
ПРОЕКТИ
Подкрепа за развитие на неправителствени организации на и за хора с увреждания
С БЛАГОДАРНОСТ
Моето ехо
СПОРТ
Монтана – домакин на републикански турнир по шахмат
Рибите кълват през пролетта
Победител - Стефан Гергов
Спортен празник "Лято - 2008"
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Неочаквана среща
Концертино
Архив на изданието
1 2 3