Брой 07-08, 2008

Тема: ИНТЕРВЮ

Заповядайте на почивка в Шипково


С Велизар ХИНКОВ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

Нашите читатели вероятно вече знаят, че почивната ни база в Шипковски минерални бани отново е отворена за всички желаещи.
Тя беше затворена за известно време поради необходимостта от основен ремонт.

По стечение на обстоятелствата стана така, че след завършването на ремонтните дейности станцията има и нов управител. Конкурсът за заемането на тази длъжност беше спечелен от г-н Велизар Хинков. Той е млад човек, който е сравнително отскоро в нашите среди и поради това за мнозина е съвсем непознат. Затова, вместо да се опитваме да гадаем това – онова, вместо да търсим информация от слухове, ние, чисто и просто ще ви го представим:
Велизар Хинков е на тридесет и седем години. Роден е в Ловеч. Понастоящем живее в Троян. Женен. Завършил е средно образование в Троян. След това се обучава в различни курсове, имащи отношение и към сегашната му работа. После завършва висше образование - маркетинг и туризъм. Преди около три години загубва напълно зрението си при катастрофа.
За да се адаптира към това неблагоприятно положение, той три пъти е посещавал Центъра за рехабилитация на слепи в Пловдив, където е обучен да използва белия бастун и даже е получил квалификация за масажист. Обучил се е да чете и пише на брайл, и нещо особено важно - овладял е работата с компютър с помощта на говорещ синтезатор.
- Доколкото разбирам вие сте работил винаги в сферата на туризма, с какво започнахте?
-Започнах като сервитьор, а после съм работил и като готвач, и като управител в село Чифлик. Може да се каже, че съм минал през всички степени на туризма.
- Как се озовахте на това поприще?
- Туризмът ме запали малко след като се уволних от казармата. Привлече ме с това, че работата в тази сфера е много разнообразна. Доставяше ми удоволствие да посрещам и изпращам хората.
Започнах в Троян като барман в едно заведение, което се казваше ”Юнион клуб”, както се е казвало заведението, в което са се събирали всички хора от някогашния столичен политически и бизнес елит. Тази аналогия много ме впечатляваше и аз се радвах, че започнах не на друго място, а точно в това заведение. По-късно нещата се развиха така, че дори му станах управител. Опитахме се да го направим по подобие на софийското заведение, да привличаме много видни личности да ни бъдат гости. И наистина стана хубаво. Посещаваха ни много хора не само от града, но и от тези, които идваха по някаква работа в него. С течение на времето този хоризонт престана да ми е достатъчен и отидох да работя в минерални бани в Чифлик. Там работих като управител на хотел ”Веника”.
- Вие сте бил управител и по-рано и сега, когато сте лишен от зрение. Бихте ли ми казали има ли разлика в работата и каква е тя?
- По принцип за мен няма разлика. Свикнал съм да възприемам всички хора еднакво, без значение на народност, вероизповедание или някакви други различия. За мен като управител на такова заведение всички те са хора, които идват със собствените си пари и към всеки един от тях трябва да се проявява внимание и уважение, най-малкото, защото заплатите на персонала, било на хотел, било на каквато и да е друга база, идват от тези туристи.
- Кое е най-важно, за да процъфти този бизнес?
- В този момент най-важно е да има търпение и разбиране. Базата в Шипково е след основен ремонт. Вложени са толкова много средства и усилия и затова всеки, който идва трябва да гледа не как да изнесе, а как да внесе. Разчитам на всеки, който види, че има проблем да ме информира и дори да ми помогне със съвет да го решим.
- С колко души персонал работите?
- Започнахме с 12 човека. Когато започнаха да идват групите, се наложи да го увеличим до 15.

- Според вас достатъчно добри ли са условията, които се предлагат?
- За парите, които са вложени, условията са напълно приемливи. Ще се радвам ако мога да запазя това състояние и дори ми се иска да мога и да го подобря. Би било добре във всяка стая да се постави телевизор, да има интернет, за да могат нашите клиенти да почиват по-комфортно. Вярвам, че, макар и постепенно, всичко ще стане така както го искаме.
- С каква леглова база разполагате?
- Със сто легла. Стаите са с различен подход на обзавеждане и предлагане. Клиентите ще могат да се настаняват в различни стаи в зависимост от спецификата на техните потребности и времетраенето на почивката им. Например за семейства се предлагат спални, а за човек с друг придружител - две отделни легла.
- Как стои въпросът с топлата вода?
- Ще има постоянно, тъй като двата етажа имат бойлери, а когато има повече клиенти, ще се ползва и големият бойлер за трите етажа. Това е така, за да можем да посрещаме и малки, и големи групи.
- Можете ли да поемате групи и през зимния сезон?
- Тъй като всичко е обновено, имам предвид котела и парното, то можем и зимата да приемаме почиващи. Сега вече е възможно да се отоплява само една стая, или само един етаж, а може и всичко. Стига да има желаещи, можем да отговорим на всички капризи през цялата година.
- Може ли да ни поясните за другия важен момент – храненето, то с предварителна заявка ли е или човек може да си поръча и в момента?
- Ресторантът разполага с 96 места, които при необходимост могат да се увеличат до 110. За по-голямо удобство храненето може да става по два начина - клиентите могат да си избират от предварително предложеното меню, а могат да си поръчват и нещо друго.
За големите групи има две менюта –месно и постно. Два вида супа, два вида основно ястие. Предлагаме и два вида закуска. Това важи и за вечерята. Заявката се прави от днес за утре, а който иска може да се храни и по свободното меню. Всички ще бъдат обслужвани акуратно. На всички ще се сервира. Клиентите ни няма сами да се обслужват. За 14 дни предлагаме 14 различни ястия.
- През деня, а и след вечеря почиващите могат ли да се ползват от услугите на ресторанта?
- Разбира се, ресторантът разполага с лиценз, което означава, че в него може да се консумират и аперитиви, сутрешно кафе и всичко каквото човек пожелае през целия ден. Който иска, може и след вечеря да остане за повече време. Може човек на спокойствие да пийне и да се позабавлява с приятели. Предлагат се мезета, салати, безалкохолно и разбира се алкохол.
- Ще ви попитам нещо, което вълнува всички незрящи, които ще почиват в Шипково - как стои въпросът с бележките за рехабилитация?
- Срещу 15 лева се издава фактура от банята в Шипково за рехабилитационни процедури. За тези пари всеки може да си избира процедурите, които да направи. Цените на една процедура варират от 1 до 4 лева всяка. Клиентът може да избира между баня, тангентор, масаж, магнит - зависи от предпочитанията и най-вече от препоръките на медицинските лица от рехабилитационния център в банята, но във всички случаи и този проблем е решен.
- Да пожелаем успех на Велизар Хинков и да се надяваме, че гостите на почивната база в Шипково ще останат с добри спомени от времето, което са прекарали там.


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2008

ВЪЗПОМЕНАНИЕ
В памет на Владимир КРИВОШИЕВ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Проведе се третото заседание на петнайсетото общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Еньовден в Стария Добрич
„И те могат"
Сляпо –глухите с награди от Републиканския фестивал в Перник
Честит рожден ден „Антица”!
Старопланински преходи
Жените от дамски клуб "Орхидея" гостуваха на детски дом
Събра ни празникът на розата
Който си го може, го може
ИНТЕРВЮ
Заповядайте на почивка в Шипково
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Стиви Уондър направи видеоклип за слепи
Пчелите говорят на различни езици
Японец създаде телефон за слепи и глухи
Шапка помага на слепи хора чрез технология на ехолот
Откриха уязвимо място на вируса на СПИН
Динята като "виагра", но без странични ефекти
Бирата и виното намаляват риска от рак на бъбреците
Сокът от червени боровинки може да замени антибиотиците
ИСТОРИЯ
Малко известно за Петър Дънов
105 години от Илинденско-Преображенското въстание
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ПРАЗНИЧНО
Илинден
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Стефка СТОЙЧЕВА: Вярвам, че Бог е създал за всяка болка и билка
ПРОЕКТИ
Достъп до образование и труд на зрителнозатруднени лица
Учредена е мрежа на и за сътрудничество между организации за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Любов с главно "Л"
ФЕСТИВАЛ
Втори национален туристически фестивал за хора с увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5