Брой 07-08, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Събра ни празникът на розата


Пловдив

Идеята за пътуване до долината на розите и тракийските царе витаеше отдавна у ръководството на ТСО „Пулпудева”. Същевременно невиждащите дами от клуб „Орхидея” също отдавна имаха желание да осъществят контакт със своите съсъдбенички от Дряново, където жените с нарушено зрение също водят известни форми на организиран живот. Пресечната точка беше Казанлък. Донка Карагитлиева, известна със своята всеотдайност в работата си като председател на тукашната териториална съюзна организация, пое кръста да бъде домакин на една такава среща. И макар че дряновци нямаха възможност да дойдат, част от членовете на УС на ТСО „Пулпудева” и „орхидейките” организираха съвместно пътуване, което ще остане незабравимо.

Поводът лесно беше намерен – празникът на розата, честван ежегодно в Казанлък. Тази година той бе определен за 8 юни (неделя). С Карагитлиева уговорихме план за протичането на срещата – в един момент дори възникна съмнение дали ще смогнем да се вместим в рамките на един ден, поради наситеността на предвидените мероприятия. Но юни е месецът, в който дните са най-дълги, така че опасенията бяха излишни.
Потеглихме рано сутринта с тридесетместен автобус. Пристигнахме в Калофер точно в 8,30 ч., когато отварят къщата-музей „Христо Ботев”.Това беше първата спирка по нашия път. Посещението беше предварително уговорено и вече ни очакваха. Поднесен ни беше чудесен, подробен разказ за живота и делото на гениалния поет и самоотвержен борец за свободата на България. Нашите хора зададоха много въпроси, с особено внимание разгледаха експозицията в музея и в родната къща на поета, снимаха се пред паметника на великия българин.

Продължихме към основната цел на нашето пътуване – Казанлък. Малко преди 11 ч. пристигнахме, паркирахме удобно до центъра на града и тръгнахме за уговорената среща. Посрещнаха ни с цветя, радушно, както се посрещат стари приятели.
Първото ни мероприятие беше посещението в градския исторически музей. Уредничката на музея, която пое нашата група, компетентно и ерудирано, с много гордост и любов ни разкриваше страниците от миналото на своя град. Всички изпитахме вълнение при вида на великолепните експонати, изложени в музея – златния царски венец и ювелирно изработените съдове от могилата „Голямата косматка”, копието на златната маска на цар Севт ІІІ /оригиналът е в София/, колекцията от сребърни монети, двуделната бронзова броня с пластична орнаментация. Не можеш да не се вълнуваш, когато чувстваш, че живееш на земя, родила велики и цветущи култури, които са дали началото на европейската цивилизация.

„Зърно да хвърлиш, няма как да падне на улицата и площада” – каза една от жените от клуба, когато отидохме да видим празненството по случай Деня на розата. Музика и звън на кукерски хлопки огласяха центъра на града. Шествието продължи с преминаването на мажоретки, представящи различни фигури, момиченца, облечени като рози с красиви роклички, розоберачи, качени на каруца... Кулминацията естествено беше дефилирането на царицата на розите редом с нейните подгласнички и кмета на града.
Следващият обект, който посетихме, беше стената на язовир „Копринка” – единствената у нас градена не от бетон и желязо, а от камък - паметник на труда на младежта на България в зората на бригадирското движение, много напомнящ на труда на египтяните, строили своите пирамиди в древността. В заведението до стената имаше възможност с нашите домакини от ТСО Казанлък да поприказваме по организационните и финансовите проблеми, съпътстващи нашата съюзна работа.
Отправихме се към „Голямата косматка” – могилата разкопана от големия археолог д-р Георги Китов. Една от малкото, която е запазена от набезите на иманярите от древността или от днешни времена. Бронзовата глава, непокътнатият саркофаг, вътрешната архитектура и интериор внушават респект.
Заключителният акорд в този изпълнен с впечатления ден беше посещението в манастирския комплекс в Шипка – място светиня за българи и за руси. Нашият съсъдбеник Дечко Гарбатулов, брат на Донка Карагитлиева, работи в комплекса отпреди 42 години. Всеки божи ден камбаните на храма огласят цялата околност под вещите движения на неговите ръце – една хармония от звуци, тържествена и разтърсваща, знак на преклонение пред паметта на героите. За това неотдавна имаше излъчен репортаж по телевизията. След направената от самия него беседа, аз и Иван Христов от организацията ни /негов съученик от училището за незрящи деца/, бяхме поканени да се качим в камбанарията по време на самия ритуал. Беше нещо неописуемо и неповторимо! Същият ден една от снахите на Симеон Сакс-Кобургготски е пожелала да се качи, но не е била допусната.
С нашите домакини се разделихме с благодарност за пълноценно прекарания ден и с пожелания за нови срещи.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2008

ВЪЗПОМЕНАНИЕ
В памет на Владимир КРИВОШИЕВ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Проведе се третото заседание на петнайсетото общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Еньовден в Стария Добрич
„И те могат"
Сляпо –глухите с награди от Републиканския фестивал в Перник
Честит рожден ден „Антица”!
Старопланински преходи
Жените от дамски клуб "Орхидея" гостуваха на детски дом
Събра ни празникът на розата
Който си го може, го може
ИНТЕРВЮ
Заповядайте на почивка в Шипково
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Стиви Уондър направи видеоклип за слепи
Пчелите говорят на различни езици
Японец създаде телефон за слепи и глухи
Шапка помага на слепи хора чрез технология на ехолот
Откриха уязвимо място на вируса на СПИН
Динята като "виагра", но без странични ефекти
Бирата и виното намаляват риска от рак на бъбреците
Сокът от червени боровинки може да замени антибиотиците
ИСТОРИЯ
Малко известно за Петър Дънов
105 години от Илинденско-Преображенското въстание
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ПРАЗНИЧНО
Илинден
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Стефка СТОЙЧЕВА: Вярвам, че Бог е създал за всяка болка и билка
ПРОЕКТИ
Достъп до образование и труд на зрителнозатруднени лица
Учредена е мрежа на и за сътрудничество между организации за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Любов с главно "Л"
ФЕСТИВАЛ
Втори национален туристически фестивал за хора с увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4