Брой 07-08, 2008

Тема: ИСТОРИЯ

105 години от Илинденско-Преображенското въстание


Навършват се 105 години от Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в освободителните борби на българите от Македония и Одринско, останали под османска власт и  след Руско-турската война от 1877-78 г. Край на тази война слага Санстефанският мирен договор, който, след петвековно османско владичество, възстановява българската държава в нейните етнически граници. Няколко месеца по-късно той обаче е ревизиран с нов договор, сключен в Берлин  между представителите на Великите сили и Османската империя.  Той разпокъсва населените с българи земи на няколко части. От тях Македония и Одринска Тракия са върнати на Османската империя.  И въпреки че Берлинският договор предвижда реформи в тези области, те не се осъществяват.
Съпротивата на поробеното население е неизбежна. От 1893 г. тя се ръководи от Вътрешната македоно-одринска  революционна организация (ВМОРО), която си поставя за цел да обедини всички недоволни от османското управление, без разлика на народностна и религиозна принадлежност, за да извоюва пълна политическа автономия за Македония и Одринска Тракия. Сред най-видните й дейци са Даме Груев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Гьорче Петров, Петър Тошев, Христо Чернопеев, Михаил Герджиков, Георги Кондолов. За 10 години организацията укрепва, създава се мрежа от комитети и чети.
Така на Солунския конгрес на ВМОРО, проведен през януари 1903 г., се взема решение за въстание. То избухва на  църковния празник Свети Илия - 2 август /20 юли по нов стил/ в Битолски революционен окръг в Македония. Там въстанието има масов характер. Освен Битолско, на бунт се вдигат  районите на Ресен, Преспа, Охрид, Кичево, Прилеп, Лерин, Костур. Водят се ожесточени сражения с турските военни части. Въпреки насилията, жестокостите и опожаряването на селата, въстаниците запазват висок боен дух. Една от най-славните страници в историята на бунта записват жителите на град Крушево. След освобождението на града те установяват своя власт, останала в паметта на хората като "Крушевската република". Постигната е истинска автономия, в името на която е започнала борбата. Между българската, влашката и гъркоманската общини се установява пълно разбирателство. Създава се временно правителство, състоящо се от по двама представители на 3-те етнически групи. "Крушевската република" просъществува само десет дни, след което въстаниците са принудени да се изтеглят.
На Преображение Господне – 19 август /6-и по нов стил/ е обявено въстанието в Одринско. Народът от района на Странджа планина масово се включва в бунта. Първоначално сблъсъците с турските сили завършват с победа на  местните чети. Освободен е целият район на Странджа, заедно с черноморския бряг. Въстаниците начело с Михаил Герджиков превземат Царево и Ахтопол. Обявена е известната "Странджанска  република". Турското командване хвърля срещу бунтовниците многочислена армия и башибозук. Опожарени са много къщи във въстаналите села и градове, разграбени са имотите на бунтовниците. Много са избитите българи, а още повече бежанците поели към България.
Близо 3 месеца трае величавата борба на потиснатото българско население в Македония и Одринско. Около 240  са водените сражения. Въстаниците са 26 000 души. Срещу тях действат 300 000 турски войници. Изгорени са 200 села с 12 000 къщи. Остават без дом и напускат родните си места около 70 000 души. Избити са около 7500 души, по-голямата част от които са мирни жители.
Няколко са причините за неуспеха на Илинденско-Преображенското въстание. Ръководството на ВМОРО не успява да избере подходящия момент, в който съотношението на силите да бъде по-добро за въстаниците. Империята все още разполага с огромни за балканските мащаби войски. Мeждународното положение не е благоприятно, защото  Великите сили продължават да отстояват статуквото на Балканите. Българската държава все още е слаба и не може да подпомогне ефективно въстаниците. Саможертвата им обаче остава в историята като демонстрация на воля за свобода и предизвикателство към съвестта на света.Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2008

ВЪЗПОМЕНАНИЕ
В памет на Владимир КРИВОШИЕВ
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Проведе се третото заседание на петнайсетото общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Еньовден в Стария Добрич
„И те могат"
Сляпо –глухите с награди от Републиканския фестивал в Перник
Честит рожден ден „Антица”!
Старопланински преходи
Жените от дамски клуб "Орхидея" гостуваха на детски дом
Събра ни празникът на розата
Който си го може, го може
ИНТЕРВЮ
Заповядайте на почивка в Шипково
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Стиви Уондър направи видеоклип за слепи
Пчелите говорят на различни езици
Японец създаде телефон за слепи и глухи
Шапка помага на слепи хора чрез технология на ехолот
Откриха уязвимо място на вируса на СПИН
Динята като "виагра", но без странични ефекти
Бирата и виното намаляват риска от рак на бъбреците
Сокът от червени боровинки може да замени антибиотиците
ИСТОРИЯ
Малко известно за Петър Дънов
105 години от Илинденско-Преображенското въстание
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ПРАЗНИЧНО
Илинден
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Стефка СТОЙЧЕВА: Вярвам, че Бог е създал за всяка болка и билка
ПРОЕКТИ
Достъп до образование и труд на зрителнозатруднени лица
Учредена е мрежа на и за сътрудничество между организации за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Любов с главно "Л"
ФЕСТИВАЛ
Втори национален туристически фестивал за хора с увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5