Брой 09, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Различни, но равни

Под този надслов за седма поредна година членове на пловдивската регионална организация на слепите имаха възможност да изявят творческите си способности и възможности по време на станалите вече добра традиция дни на творчеството на хората с нарушено зрение в старинен Пловдив. Изложбата-базар и съпътстващите я културни прояви се състояха в Балабановата къща - един от шедьоврите на възрожденската ни архитектура. Любезното съдействие на домакините се чувстваше през цялото време, за което искрено им благодарим. В продължение на 14 дни - от 16 до 30 юли - посетители от Пловдив, страната и чужбина имаха възможност да се възхитят на майсторството на  участниците с увредено зрение, изложили ръчно плетиво, макраме, бижутерия от мъниста и приложна пластика (моливници и сувенири), както и авторски книги.
Аранжирането на изделията и произведенията на нашите съюзни членове стана отново в така наречената сводеста зала, където традиционно се помещават изложби на живопис, скулптура и др. приложни изкуства.
Откриването бе на 16 юли от 17,30 ч. След краткото приветствие към присъстващи и участници на члена на УС на РСО Георги Генов, щафетата пое водещата на подготвената музикална програма - членът на Комисията за културни инициативи към РУС Даниела Денчева. Изпълненията на Даниела Делкинова на пиано, на Димка и Кирил Дамянови, на Яна Цветкова и на самата Даниела Денчева доставиха много настроение и естетическа наслада на слушателите.
За разлика от предишни години, по различни, най-вече по здравословни причини участниците в тазгодишното мероприятие бяха по-малко, сериозно стоеше въпросът дали изобщо да го проведем. Окончателното решение беше да не се прекъсва една създала се вече традиция. Седем души се престрашиха да носят кръста - Даниела Денчева, Мария Йорданова, Яна Цветкова, Гинка Примова, Радка Христова, Снежана Синджирлиева и Ангел Сотиров. И макар че изделията бяха аранжирани само в две от трите помещения на залата - и като контакти с посетителите, и като медийно отразяване, и като постъпления от направените продажби, крайният резултат беше по-добър от миналогодишния.
Културните изяви продължиха с утринен концерт /матине/ на 26 юли. Водещ на програмата бе завърналата се от лечение Величка Кърпарова, под чието вещо ръководство състав "Тракийски цвят" и плеяда от солисти направиха чудесни изпълнения.
Установените дългогодишни контакти с печата и електронните медии бяха своеобразен мост към света извън нашите среди. Анонсите и публикациите в пресата /в-к "Марица" и в-к "24 часа"/, съобщенията по радио Пловдив, даденото интервю по национално радио "Христо Ботев" и репортажите, излъчени по Пловдивска обществена телевизия и по телевизия "Евроком България", както и обявите в седмичния културен бюлетин "Програмата - инфо", даваха възможност на пловдивчани и широката общественост в страната да узнаят за нашите възможности, за нашите проблеми и за нашите искания. Ето защо сме категорични, че тази форма на изява е успешна и трябва да продължи да се развива и занапред.

Георги ГЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2008

ЗА КУЧЕТАТА - ВОДАЧИ
Една година с лабрадора-водач Вита
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
Средец
Хасково
ИЗСЛЕДВАНЕ
Възприемане чрез допир на керамичните повърхности от виждащи ученици
КОНКУРС
Брайлът е жив
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЩЕСТВО
Докога ще сме все на опашката!
ОБЯВИ
Конкурс
Обява за запознанство
ПРАЗНИЧНО
100 години независимост
ПРОЕКТИ
Спорт за пълноценен живот
Предстоящи семинари
СТУДИО "ПОЕЗИЯ"
Поетесата на равна Добруджа
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Балканско заседание без българско участие
ЮБИЛЕЙ
Мениджмънтът е в кръвта му
Архив на изданието
1 2 3