Брой 02, 2007

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Дайджест

ХИМИЧЕСКИ КОМПОНЕНТ ВЪЗСТАНОВЯВА КОСТИТЕ

Компонентът е във вид на паста. Тя се втвърдява за няколко часа и дава възможност да се заздрави костната система, изхабена вследствие на напреднала възраст или да се заместят метални пластини, поставени в костите след фрактура. Той прилича на циментираща паста, която фиксира на място счупените кости, твърди д-р Джеси Юпитер, хирург от Бостън. Компонентът наподобява кристалната структура на костите. Втвърдява се за десет минути след вкарването му в човешкото тяло, но получава здравината на естествена кост след дванадесет часа. Възможно е химическият компонент да се замени и с естествена кост след няколко седмици, тъй като тялото не го отхвърля поради приликата му със структурата на естествените кости.

ПРИМАМКА ЗА ОБОНЯНИЕТО

Нарича се "Логадо" и има формата на кутийка с големината на кибрит. Изпуска миризма, наподобяваща миризмата на тютюневия дим. Откривателите й смятат, че с нейна помощ пушачите ще имат възможност да се откажат по-лесно от тютюнопушенето, считат от лабораторията на "Уорнър уелкъм".

РАСТЕНИЯ ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА

Нови данни за способността на растенията да пречистват въздуха от отровния въглероден двуокис получиха в Института по обща физика на Руската академия на науките. Експериментите били извършени с пшеница, домати и рапица, а въздухът около тях бил изследван с високочестотен лазерен спектрометър. Установено било, че единствено зрелите растения пречистват въздуха от въглеокиси, докато техните кълнове непрекъснато ги отделят. Изследванията дали възможност да се обяснят сезонните глобални промени във фоновата концентрация на въглеродния двуокис в земната атмосфера. През зимата, когато няма зеленина, и особено през пролетта, когато зеленината току-що се е появила, концентрацията на въглероден двуокис във въздуха рязко се повишава, докато през лятото узрялата зеленина го поглъща интензивно. Резултатите ще послужат на създателите на изкуствени екосистеми и на системи за продължително жизнеобезпечаване. Например при продължителните полети с космически кораби ще бъдат подбирани съответните видове растения, които поемат въглеродния двуокис.

НА ВИСОКО МОЖЕ ДА РАЗСТРОИТЕ ИНТЕЛЕКТА СИ

При изкачване на височина повече от 8000 метра може да станете жертва на слаби, но продължителни разстройства на интелектуалните си способности. Това е важен извод от специализираното изследване, извършено от учени от Цюрихския университет. Според него в основата на тези разстройства е недостигът на кислород. Това се отразява отрицателно върху паметта и способността за съсредоточаване. Подобни случаи започват още на височина 4500 метра, но разстройството преминава сравнително бързо след връщане в равнината.

СЯДАЙТЕ НА МАСАТА В СТРОГО ОПРЕДЕЛНО ВРЕМЕ

Това е нещо като ключ, който задейства биологичния часовник. В режима на нашето хранене преобладава цифрата 3 – закуска, обяд и вечеря. В много цивилизовани страни има втора закуска и следобедна закуска. При това храната трябва да постъпва в организма в часовете на оптимална готовност за нейното усвояване. Денонощният ритъм на храносмилателните органи, особено на отделянето на сокове и секрети, налага и необходимостта да се разграничава приемането на ястия с различно съдържание. Времето на мазните и белтъчните блюда е през първата половина на деня, а на вечеря е най-подходящо да се сервират млечнокисели продукти. Излишни килограми се трупат не само от преяждане или от небалансирано хранене, но и защото се нарушават биоритмите и неправилно се подбират продуктите за различните периоди от дейността на биологичния часовник на организма. Всичко това се отразява зле върху обмяната на веществата. Затова най-разумно е, ако с възрастта запазим теглото, което сме имали на 20-25 години.

БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК

Англичаните имат такава пословица: "Рано лягай и рано ставай – ще бъдеш по-здрав, по-богат и по-мъдър". Главното е в синхронизацията между биологичния часовник и активната дейност на организма. Сънят е актуален проблем за човечеството. Около 45 на сто от жителите в градовете страдат от различни нарушения на съня. Определен интерес представлява цикличността в жизнената дейност в човешкия организъм. В денонощието се проявяват 5 физиологични подема около 5, 11, 16, 20 и 24 часа и също толкова спада – около 2, 9, 14, 18 и 22 часа. Ако легнете да спите между 21 и 22 часа, събуждайки се около 4-5 часа, ще се почувствате бодър, активен, с добро настроение и готов за работа. Обаче около 9 часа вече ще изпитвате умора. В 11 часа се отбелязва най-голямата трудова активност. Следва спад, който настъпва към 14 часа. Около 16 часа състоянието се нормализира, а в 18 часа отново се наблюдава умора. В 20 часа работоспособността отново се повишава. Тя се понижава постепенно към 22 часа. Към 24 часа настъпва прилив на творческа активност. Но в 2-3 часа потребността от сън побеждава. В редица страни реализират трудовите процеси в най-благоприятното време: в 5, 11, 16, 20 и 24 часа. Най-добре е трудовият ден да започва към 5-6 часа сутринта и да завърши към 13-14 часа. Не бива да се забравя, че в часовете на физически спадове вероятността от травми и от пътнотранспортни произшествия достига своя максимум. В тези часове се наблюдава най-голяма вероятност да се развие остър инфаркт на миокарда при страдащите от исхемична болест на сърцето, да се повиши кръвното налягане при хипертониците, да се изостри язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника и да се получат други заболявания и усложнения.

СПРЯХА СВЕТЛИНАТА

Това откритие на учени от Роланския институт в Кембридж (Масачузетс) е първата крачка към бъдещото спиране на времето. Механизъм превръща лазерният лъч в мъртва точка, която преминава в хладилен газ. По този начин се реализира мечтата на Алберт Айнщайн за овладяване на скоростта на звука и светлината. Според неговата теория спирането на светлината и звука е невъзможно, тъй като скоростта им е константна величина. Учените обаче стигнаха до извода, че скоростта на светлината е толкова по-бавна, колкото по-голям пречупващ индекс има материята, през която минава. В своето откритие учените използвали газ от милиони натриеви атоми. Те били охладени до температура, близка до абсолютната нула. Атомите се затворили в своеобразен магнитен облак, наречен капан. Този газ не позволява на светлината да премине през него. Откритието ще доведе до създаването на квантови компютри, които ще бъдат от най-висока класа.

ИНТЕЛИГЕНТНА КЪЩА

Намира се в предградие на Стокхолм и представлява комплекс от шест сгради. Всяка къща е подходяща за четиричленно семейство. Нейната разгъната площ възлиза на 200 квадратни метра. Тя допуска своите обитатели като разпознава техните отпечатъци. Всички уреди в сградата са свързани чрез вградена мрежа. Има "мислещ" хладилник с чувствителен на допир дисплей. Той ви дава идеи какво да сготвите, в зависимост от това какви продукти се намират в хладилника. Хладилникът разполага и с малка видеокамера. Тя записва съобщения и има достъп до Интернет, уеб-телефон, телевизор и радио. Кухненските уреди са свързани в мрежа. Всяка повреда се регистрира и се изпраща автоматично съобщение по телефона до обитателите на къщата. Чрез телефон домакинята може да съобщи на супермаркета какви продукти са й необходими. Внедрени са и интелигентни топло и електроуреди. Когато в къщата няма никой, топлината и вентилацията автоматично се намаляват. Електрическите крушки автоматично изгасват, когато обитателите излязат от сградата. Тревата и цветята в двора се поливат автоматично. Тревата се коси изцяло със самоходна косачка.

НОВОСТИ

В САЩ се изработва лек автомобил, произведен от сплав на преработени конопени влакна.
В Австралия се изграждат шахти с дълбочина 1000 м, в които се събират парникови газове.
В Германия се прилага нов метод за използване на бактерии и гъбички като биологичен материал – източник на електроенергия.
В Австралия се произвеждат екологично чисти изделия от овча вълна, чиито платове не се степват след пране.
В САЩ е създадена модифицирана трева, която реагира на смяната на цветовете, съдържащи се в атмосферата или в почвата.
В Дагестан се създава изкуствено слънце – гигантско сферично отражение на слънчевата светлина.
В Обединените арабски емирства се създава уникална карта на земята с 200 издигнати острова на площ от 600 квадратни километра. Музикални компактдискове в Япония се произвеждат от обикновени зърнени култури.
Във Великобритания се внедрява устройство за кондензиране на водни пари. С негова помощ чрез система от специални филтри вредните газове от автомобилите ще се превръщат в питейна вода.
В Австралия е създадено устройство за трансформиране на изпусканите газове, съдържащи голямо количество въглерод, в промишлени диаманти.

Тодор МИХАЙЛОВ


Назад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5