Брой 09, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Хасково


На екскурзия в Шипково

Лятото е време за почивка. Слънце, плаж, планина, разходка - всичко това намерихме в базата на ССБ в  Шипково.
Пристигнахме от Хасково и Димитровград една неголяма, но доста шумна и добре организирана група, между които бяха и певците от състав "Романтика"  Хасково. Посрещнаха ни младият управител и неговите прекрасни помощнички.
И се започна една рехабилитация: сутрин вани и натривки, след обяд на минералния басейн, по хладно на дълги разходки из гората, а вечер на репетиция с вокалния състав.
Още първия ден ни запомниха работещите в кафенето, а на втория вече ни познаваха жените от сергиите в селището. Като че ли по-трудно ни беше да се разделим с колегите от Сливен, София, Пазарджик.
Възползвахме се от поканата на отчето на селото и организирахме посещение на църквата "Възнесение Господне". Там научихме за 150 годишния й юбилей. В наша чест бе направен водосвет и бе четена литургия за здраве с ритуален хляб за всички слепи в България. Това разчупи леда между нас и другите почиващи.
Колегите от Сливен организираха екскурзия до Орешака и ПНМ (Природо-научния музей). За Орешака може много да се пише, но аз ще ви кажа само това - там съзряхме душата на българина. Ралото, копралята, шарените талиги, стомните, казани за ракия, гайди, кавали, окарини - всичко това е дело на умението на нашите дядовци. А какво да кажем за халищата, китениците, шарените черги, носии, бродерии и плетки, вързани люлки. Видяхме труда на българката през вековете. Щастливи сме, че някои от експонатите ги има все още по домовете ни.
В ПНМ видяхме толкова много животни, за някои от тях дори не сме подозирали, че съществуват. Хвала на учителя от Троян, който пръв е започнал да балсамира и събира тези експонати.
В Троянския манастир запалихме свещ за здраве пред иконата на Богородица Троеручица и всички дадохме своята лепта за манастира, който в момента е в ремонт.
Екскурзията беше прекрасна. По време на пътуването пяхме, въпреки нежеланието на някои да ни слушат. След изпълнението ни, всички в автобуса ръкопляскаха. Това беше нашата награда.
На следващия ден Стефка Петрова от Сливен организира дискотека с диджей, на която присъства и г-н Долапчиев. А веселието е нашата най-силна страна. Музиката беше по желание. Играхме танга и рокендрол,  шопски и тракийски хора, и ръченица. Виха се дълги хора, водени неизменно от Мария Благоева от Хасково. Състав "Романтика" изпя три от любимите си песни, а народните ни певици Грозка Колева и Христинка Сандова внесоха оживление сред присъстващите. Любовните стихове, рецитирани от г-н Узунов, буквално омаяха всички.
Бързо се изнизаха десетте дни в Шипково, за които ще говорим през цялата година. Хубава е рехабилитационната база, но има още какво да се ремонтира и преустройва там. За това разговаряхме с г-н Долапчиев, а и писахме в книгата за похвали и напътствия. Знаем, че са необходими много средства, но има неща, които могат да станат с малко повече труд и желание. Едно от нещата е - ресторантът долу в партера (не говорим за стола) да стане клуб за игра на шах, табла и др., с телевизор за майки и баби и игри за децата, особено когато вали дъжд.
Млад и амбициозен е колективът на управителя г-н Хинков и ние вярваме, че ще направят следващата ни почивка още по-добра.
А ние обещаваме, че пак ще дойдем в Шипково.

Бинка КАЛИНОВА
ТПО на ССБ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2008

ЗА КУЧЕТАТА - ВОДАЧИ
Една година с лабрадора-водач Вита
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Добрич
Средец
Хасково
ИЗСЛЕДВАНЕ
Възприемане чрез допир на керамичните повърхности от виждащи ученици
КОНКУРС
Брайлът е жив
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОБЩЕСТВО
Докога ще сме все на опашката!
ОБЯВИ
Конкурс
Обява за запознанство
ПРАЗНИЧНО
100 години независимост
ПРОЕКТИ
Спорт за пълноценен живот
Предстоящи семинари
СТУДИО "ПОЕЗИЯ"
Поетесата на равна Добруджа
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Балканско заседание без българско участие
ЮБИЛЕЙ
Мениджмънтът е в кръвта му
Архив на изданието
1 2 3