Брой 02, 2007

Тема: ПРЕМИЕРА

Литературна вечер

Литературна вечер за Георги Братанов се проведе на 11 декември 2006 г. в читалище „Съгласие” в Ямбол. Поводът бе новоиздадената книга на Иван М. Джурелов „От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов” от издателство „ЕЪР ГРУП 2000”, София.
Вечерта започна с великолепно музикално встъпление на сонатно дуо Здравка Баръмова (флейта) и Радосвета Хъркова (роял). В Синия салон на централното ямболско читалище се събраха приятели и почитатели, писатели, близки и ценители на творчеството на поета. На представянето присъства и съпругата на непрежалимия поет Руска Братанова. Актрисата Велика Видева прочете на музикален фон стихове от Братанов, а също и първата страница от книгата на Иван Джурелов. Имаше аплодисменти и за 10-годишната Александра Стоянова, и за деветокласника Стефан Чобанов за техните изпълнения на рояла. Вечерта бе водена от председателя на дружеството на писателите в Ямбол. Иван Джурелов сподели мисли за повода за написването на тази книга и проследи развитието на твореца през годините, като наблегна на някои открояващи се теми и идеи в творчеството му. Той подчерта, че това негово изследване има обзорен характер, а целта му е да посочи мястото на поета и писателя Георги Братанов в националната литература. Руска Братанова благодари на Иван Джурелов за добросъвестната му работа над книгата, поздрави го от името на издателството и му пожела нови творчески вдъхновения, като му препоръча да напише книга за литературния и културния живот в Ямбол през втората половина на ХХ век. Авторът и съпругата на поета получиха много цветя и поздравления.
Литературната вечер уважи с присъствието си депутатът от Коалиция за България” Васил Проданов, който поднесе цветя на Руска Братанова и Иван Джурелов. Вечерта продължи на чаша вино. В създалата се сърдечна обстановка последваха задушевни разговори, предколедни пожелания и снимки за спомен.
Авторът раздаде автографи.Назад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5