Брой 10, 2008

Тема: 15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Сбъдната мечта


След тримесечен усилен труд отвори врати основно ремонтираният клуб на хората с увредено зрение в Хасково. Така 15 октомври се превърна в двоен празник. Доскоро мрачните помещения с мухлясали балатуми станаха светли и просторни. Отпуснатите 20 000 лв. първоначално се оказаха недостатъчни и общината увеличи сумата с още 5 000 лв.
По време на Световния ден на белия бастун членовете на ръководството поканиха кмета на Хасково Георги Иванов да открие официално клуба. В препълнената зала точно в 10.30 ч. кметът преряза лентата и лисна менче с вода по стара традиция. В поздравителното си изказване той недвусмислено заяви, че това е само първата крачка от предстоящото сътрудничество между общината и организацията на слепите. Приветствен адрес бе прочетен от пресаташето на областния управител - Райна Йовчева. Не спестиха своето възхищение от чудесния вид на клуба и присъстващите гости. Между тях бяха директорът на дирекция социално подпомагане, Дина Желева - председател на РСО Стара Загора и представители на наши сродни организации.

Седмица преди датата на откриването кметът подари на клуба система за домашно кино с телевизор, а в деня на откриването пред изумените очи на всички ни връчи статуетка на Света Богородица - точно копие на статуята, извисяваща се над Хасково и станала популярна в целия свят като най-високата статуя на Богородица в света. Като такава тя е вписана в книгата на "Гинес" и притежава сертификат.
До този момент градоначалникът връчваше статуетката само на официални гости от ранга на чужди дипломати. Пожеланието бе Света Богородица да бди над слепите и да ги закриля така, както закриля и нашия град.
Групата за стари градски песни "Романтика" за първи път изпълни песента "За Хасково с любов", по текст на Бинка Калинова и музика на Радка Паунова, които са членове на организацията ни. Това изпълнение дълбоко трогна кмета, а той едва прикри сълзите си. Георги Иванов се обърна към многобройните представители на местните телевизии и пресата и ги попита дали са записали цялата песен. След това облечените в тракийски носии изпълнителки от фолклорната група "Хасковски бисери" поднесоха своя поздрав с две песни.

Когато приключи откриването бе извършено и освещаване на помещенията и статуетката на Света Богородица от отец Златко.
След приключването на тържествената част Георги Иванов внимателно разгледа останалите помещения и се запозна с извършения ремонт. Разгледа компютрите и изказа своето учудване от добре подредената и поддържана картотека. На тръгване заяви, че за него тази среща със слепите хора го е накарала да погледне на тях със съвсем други очи.
Този ден ще остане в спомените на всички членове на Хасковската организация на слепите. Това е денят, в който се сбъдна още една тяхна мечта.

Георги ЖЕЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 10, 2008

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Сбъдната мечта
Нашият ден
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2009 година.
ДИСКУСИЯ
Кой манипулира съюзните членове и защо?
По делата им ще ги познаете
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Троян
Добрич
Плевен
Червен бряг
Левски
Долни Дъбник
Чирпан
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Съвременни форми на достъп до информация за хора със зрителни увреждания
Кратък обзор на програмните продукти, поддържащи функции за достъпност
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ"
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" - носител на орден "Свети Кирил и Методий" първа степен
ПРЕМИЕРА
Димитър Грудев
ПРОЕКТИ
"Създаване на ефективен модел за социално-икономическо развитие на териториалните структури на Съюза на слепите в България"
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
Изповед
СПОРТ
Спортният риболов - все по-популярен сред незрящите
Спортовете, достъпни за незрящи, се обогатяват с още един
Отворен турнир за купата на България по голбал
Интервюта след големия финал
Архив на изданието
1 2 3 4