Брой 10, 2008

Тема: СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ

Изповед


"Не зная защо искам да разкажа за себе си. Може би нещо като изповед, или просто да ви пренеса във времето на моето детство, моя много кратък младежки живот и после да споделя за съдбата, която ме осени.
Било е зимна утрин. Аз малко момиче на 9 години. Майка ми, която едва си спомням, е била много красива и стройна жена. Най-малкият ни брат е на 40 дни. Тя отиде, както по онова време се правеше, да закърми на една съседка бебето. На връщане пада на стъпалата, удря се лошо и за 7 дни си отиде от този свят. Останахме 4 деца. И почна моят сложен, оплетен живот. Училище, а през лятото слугиня по чуждите къщи. Исках да уча, но парите не стигаха. На 19 години се омъжих. Казах си, който пръв ме поиска, който и да е, ще го взема. Омъжих се. Беше война. Не стигаше нищо. Лятно време по нивите с двете си деца, а зимно - преда, тъка, шия и всичко, което е необходимо за семейството.
Отгледахме със съпруга си 2 деца. През 1972 г. той почина. Животът ми още веднъж се преобърна, когато най-близкият човек вече го нямаше.
После дойде 1996 година, съдбовната за мен. Работех много, не обръщах внимание на болките си. Ослепях за 3 дни с двете си очи. Безвъзвратно. Тромбоза и на двете очи. Плаках, молех се, мислех, че Господ ще ми отвори очите, защото през целия си живот съм била един добър човек, помагах много на болни хора и животни.
Човек не избира съдбата си, тя му е предначертана. И моята е такава.
Сега седя в стаята до прозореца, слушам птиците как пеят. Когато завали дъжд се радвам на удрящите се капки по стъклата, детските игри на двора и много, много други неща. Слушам радио и си мисля за много неща.
Сега помагам на моя сътрудник със съвети и с каквото мога и мисля, че човек, въпреки че е сляп, той вижда чрез хората, които са край него, чувства и живее за по-добре."

Тези редове ми ги диктува моята председателка, която бе председател на ТСО Велики Преслав. Тя почина. Казваше се Стояна Михайлова.
Нека бъде вечна паметта й!

Радка ГЕРОВА, сътрудник
при ТСО Велики Преслав


Назад

Всички статии на Брой 10, 2008

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Сбъдната мечта
Нашият ден
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2009 година.
ДИСКУСИЯ
Кой манипулира съюзните членове и защо?
По делата им ще ги познаете
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Троян
Добрич
Плевен
Червен бряг
Левски
Долни Дъбник
Чирпан
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Съвременни форми на достъп до информация за хора със зрителни увреждания
Кратък обзор на програмните продукти, поддържащи функции за достъпност
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ"
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" - носител на орден "Свети Кирил и Методий" първа степен
ПРЕМИЕРА
Димитър Грудев
ПРОЕКТИ
"Създаване на ефективен модел за социално-икономическо развитие на териториалните структури на Съюза на слепите в България"
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
Изповед
СПОРТ
Спортният риболов - все по-популярен сред незрящите
Спортовете, достъпни за незрящи, се обогатяват с още един
Отворен турнир за купата на България по голбал
Интервюта след големия финал
Архив на изданието
1 2 3 4