Брой 10, 2008

Тема: СПОРТ

Спортовете, достъпни за незрящи, се обогатяват с още един


Спортните мероприятия по проекта "Спорт за пълноценен живот", разработен от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", приемник на спортното направление на ССБ, продължиха в Сливен с провеждането на турнир по голбал и обучение по канадска борба, която е съвсем нов вид спорт за невиждащите в България.
Федерацията бе обособена като самостоятелно юридическо лице през 2007 с цел по-голяма ефективност на спортната дейност на ССБ.
На проведената пресконференция, непосредствено преди откриването на спортните състезания, присъстваха много журналисти от регионалните медии, които проявиха голям интерес към инициативата.
На откриването на турнира по голбал присъстваха председателят на ССБ Васил Долапчиев и Велик Атанасов, в качеството си на председател на спортната федерация.

С по няколко приветствени думи от тяхна страна турнирът започна и в продължение на 2 дни 8 голбални отбора от страната водиха много оспорвана борба.
В турнира за пръв път от много години взеха участие и 2 женски отбора на училищата за деца с нарушено зрение от София и Варна.
Всички отбори бяха разпределени в 2 групи, но класирането им бе поотделно за мъже и жени. Всичките 8 отбора показаха много мъжка и достойна игра, с изключение на двата отбора от спортен клуб "Витоша", които според изтегления жребий бяха определени да играят един срещу друг и по някаква причина демонстрираха пълна пасивност, вместо да покажат висок стил на игра и майсторска класа.
Изключително сериозна подготовка и превъзходна игра показаха децата от двете училища, включително и отборите на момичетата. Тяхното участие показа сериозно отношение към този спорт.

Победител в първенството стана първият отбор на "Витоша", който се наложи във финалния мач над отбора на "Атлет" от училището за деца с нарушено зрение във Варна, който достойно заслужи второто място.
Представянето на двете училища се обогати и с класирането на трето място на отбор "Болид" от училището в София.
Четвъртото място зае отборът на РСО София, а петото и шестото останаха за отборите на "Витоша 2" и "Успех" Варна.
Отборите на момичетата се класираха отделно, като на първо място бе отборът "Болид" от София, а второто остана за момичетата от Варна.
Огромен бе интересът към един сравнително нов спорт за хората с увредено зрение в България - канадската борба. Проведено бе обучение с инструктори от Българската федерация по канадска борба, след което желаещи съюзни членове участваха в импровизирано състезание.

В България почти всеки знае какво представлява канадската борба, но малко хора са запознати със същинските правила на този вид спорт. Любопитно е, че никъде по света, освен у нас, тя не се нарича канадска борба. Названието на този вид спорт е "армрестинг", което буквално преведено от английски означава борба с ръце. Оказа се, че сред нашите членове има сериозен състезател в този спорт, който има участия на републиканско и международно ниво. Името му е Марин Пейчев, членуващ в нашата организация в Горна Оряховица. Той е републикански шампион по канадска борба в своята категория, като успешно е представял страната ни и в международни турнири.
Състезателната дейност на Марин Пейчев е в спортни прояви за виждащи хора.
По време на обучението научихме за канадската борба много интересни подробности, за които повечето от присъстващите нямахме ни най-малко понятие.

За провеждането на тренировки и състезания в този вид борба е необходима на първо място специално изработена маса. Тя представлява квадрат, разделен на две половини, оцветени в два различни цвята, обозначаващи полетата на противниците. Всеки от състезателите поставя лакътя си върху подложка с размери приблизително 18 на 18 см - това е стартовата позиция при канадската борба.
Целта е всеки от противниците да допре ръката на другия до трета подложка, което автоматично го прави победител. Със свободната ръка състезателите се държат за вертикална ръкохватка, прикрепена към масата, и това е с цел по-голяма устойчивост. Правилата на борбата изискват единият крак на състезателите задължително да е здраво стъпил на земята. Състезателите имат право да усучат другия си крак около крака на масата за по-голяма опора и при започване на борбата в нея може да участва цялото тяло, като изискването е раменете да са успоредни на масата.
Състезателите нямат право да навлизат в половината на противника, с която и да било част от тялото си. Всяко от нарушенията на правилата се отсъжда като фаул и при 2 фаула противникът получава служебна победа.
Основното, което трябва да се знае за този вид борба е, че това е един изключително социален спорт, достъпен за хората с увредено зрение, защото при нея контактът е непосредствен. Състезателите се борят хванати за ръце, застанали от двете страни на масата и задължително условие е първите фаланги на пръстите при захвата да се виждат.
Когато съдията даде командата "реди, гоу", всеки от състезателите се стреми да допре ръката на противника до подложката, което е и целта на двубоя.
При канадската борба, освен физическата сила, съществуват и няколко техники, а състезателите се разделят на категории - до 60 килограма, до 75 килограма, до 90 килограма, над 90 килограма за мъжете, а при жените категориите са само до и над 60 кг. Тези категории важат само при канадската борба за хора с увреждания.
Екипировката, която се изисква е фланелка с къси ръкави, анцунг и гуменки или маратонки.
Много важно е, че канадската борба е напълно достъпна за невиждащите хора и при обучението към нея бе проявен изключително голям интерес от тяхна страна.
Проведено бе и импровизирано състезание, което излъчи своя победител.
Надеждите са този спорт тепърва да набира привърженици сред нашите членове и да започне да се развива, което да ни донесе в бъдеще много участия.
С това приключи вторият етап от проекта. Предстоят следващи мероприятия, едно от които ще е турнир по шахмат - един също твърде популярен спорт сред незрящите хора в България.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 10, 2008

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Сбъдната мечта
Нашият ден
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2009 година.
ДИСКУСИЯ
Кой манипулира съюзните членове и защо?
По делата им ще ги познаете
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Троян
Добрич
Плевен
Червен бряг
Левски
Долни Дъбник
Чирпан
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Съвременни форми на достъп до информация за хора със зрителни увреждания
Кратък обзор на програмните продукти, поддържащи функции за достъпност
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ"
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" - носител на орден "Свети Кирил и Методий" първа степен
ПРЕМИЕРА
Димитър Грудев
ПРОЕКТИ
"Създаване на ефективен модел за социално-икономическо развитие на териториалните структури на Съюза на слепите в България"
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
Изповед
СПОРТ
Спортният риболов - все по-популярен сред незрящите
Спортовете, достъпни за незрящи, се обогатяват с още един
Отворен турнир за купата на България по голбал
Интервюта след големия финал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6