Брой 10, 2008

Тема: СПОРТ

Отворен турнир за купата на България по голбал


На 18 и 19 октомври в баскетболната зала на ЦСКА, намираща се на стадион "Българска армия", се проведе най-елитното голбално съревнование у нас. В него взеха участие 9 отбора от България, Гърция, Турция и Испания. По правилника на IBSA 9-те отбора бяха разпределени в 2 групи. Домакините от "Витоша СУ" избраха в унисон с феърплея да са в групата на 5-те отбора, която впрочем се оформи впоследствие като "кошмарната група". Отборите бяха разпределени по следния начин:
Група А:
"Витоша" България, "Карагуцу" Турция, "А.С.П.Т. Атенс" Гърция, "Ифаистос" Гърция и "Успех" Варна;
Група Б:
"София" България [дублиращия отбор на "Витоша"], "Омирос" - шампионите на Гърция, "Баскселекшън" Испания, Национален отбор на България /юноши/.
Мачовете в груповата фаза се изиграха на 18-ти октомври, а на 19-ти се извърши и прякото разпределение на местата.
Във втората група отборът на "София" успя да грабне една победа срещу баските от Испания и тя го изпрати на 3-ото място, което даваше право да играят двубой за 5-6 място в крайното класиране. Баските останаха на последното място, което ги изпрати да се борят за 7-8 място, а на 2-ро място се класираха българските юноши, които отидоха на полуфинал с първия от другата група. Гръцките шампиони очаквано и безпроблемно взеха 3 победи и резонно се бетонираха на върха в групата.
В група А нещата стояха коренно различно, там се бориха 3 отбора с почти равни сили. Това бяха "Витоша" и останалите 2 гръцки отбора. Първият мач на "Витоша" бе срещу "Атенс". Двубоят започна много твърдо, но бавно и методично студентите наложиха своя стил на игра и в крайна сметка разгромиха атиняните с резултат 16:8.
Следващите 2 срещи с "Успех" от Варна и "Карагуцу" от Турция приключиха за по-малко от 1 полувреме с резултат 10:0.
Последният сблъсък в груповата фаза бе срещу "Ифаистос" - изключително корав съперник. Първото полувреме завърши 3:3, а през второто нещата стояха още по-завързано. В крайна сметка гърците ликуваха с победа 5:4.
Така в групата се получи интересна ситуация - 3 отбора бяха с по 3 победи. Това бяха "Витоша" и 2-та гръцки тима. Всеки от тройката бе победил някой от другите 2 отбора и трябваше да се класират по показателя голова разлика, а не пряк двубой. С внушителната си голова разлика "Витоша" зае 1-то място, на 2-ро се нареди "Атенс", а за съжаление "Ифаистос" останаха едва 3-ти.
На 19-ти започна директната елиминация. На 9-то място остана отборът на "Успех" от Варна. За 7-8 място играха баските и турците и щастието се усмихна на комшиите, които заеха 7-то място. За 5-6 място един срещу друг се изправиха отборите на "Ифаистос" и "София" и след мача, който изиграха предната вечер гърците никой не подозираше, че "София" ще направи чудото да ги победи, но чудото стана факт и "София" зае 5-тото място.
Първият полуфинал се състоя между "Витоша СУ" и младите надежди на България. Определено младите голбални зверчета показаха зъби, които не бяха лишени от острота. Първото полувреме техните батковци много се измъчиха с тях и полувремето приключи 8:8 - резултат неочакван от никого. Но второто полувреме "Витоша" се постегнаха и наложиха пълна хегемония, която доведе до 17:9 в тяхна полза.
След изиграването на българския полуфинал, дойде ред и на гръцкия, който се състоя между "Омирос" и "Атенс". Гръцките шампиони успяха да надиграят своите сънародници и да достигнат до големия финал.
Преди него се изигра мачът за бронза между българските юноши и атиняните. За съжаление юношите ни не можаха да противодействат, както трябва, и загубиха, но и 4-ото място е успех за тях.
Дойде големият финал между "Витоша" и "Омирос". Именно "Омирос" през пролетта на турнира в Литохоро успя да отстрани "Витоша" на полуфинал след равенство в редовното време 2:2 и с помощта на "златен" гол.
Финалът започна повече от оспорвано, след 1:0 за "Витоша", резултатът стана 2:1 за гърците. Българите изравниха и поведоха, но общо взето се играеше гол за гол. Цялата зала бурно аплодираше българските момчета, което допринасяше за тяхната добра игра. Буквално 1-2 минути преди края на редовното време не беше ясен победителят, защото разликата от 2 гола в полза на българите не е голяма, що се отнася за спорта голбал. Но за щастие студентите вкараха още 2 безответни попадения и докараха резултата до 8:4. Това е и крайният резултат от финала за купата на страната по голбал.
Голмайстор стана Николай Желязков [Парата].
Най-полезен играч стана Александър Стоянов от юношите. Наградата за феърплей отиде при отбора на "Ифаистос".
Главен съдия на турнира беше Томас Баерс от Германия. Имаше рефери, освен от България, така също от Гърция и Турция.
Крайното класиране е следното:
"Витоша СУ", България;
"Омирос", Гърция;
"А.С.П.Т. Атенс", Гърция;
Национален отбор на България /юноши/;
"София", България;
"Ифаистос", Гърция;
"Карагуцу", Турция;
"Баскселекшън", Испания;
"Успех" Варна, България.
На официалната церемония по награждаване на отборите присъстваха Минчо Коралски - шеф на АХУ, Васил Долапчиев - председател на ССБ, Илия Лалов -  ръководител на БПА и Адриана Стоименова - представител на ЦПИП.
Официалните лица наградиха участващите, а Минчо Коралски връчи купата на шампионите.

Състезанието се осъществи с подкрепата на:

Агенция за хората с увреждания (АХУ), Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столичен общински съвет (ПКДМСТ към СОС), Фонд социално подпомагане към МТСП, Българска параолимпийска асоциация (БПА), Българска професионална футболна лига (БПФЛ), Дирекция социални дейности към Столична община, Баскетболен клуб "ЦСКА", Поделение социално битово обслужване и Департамент по спорт към СУ "Свети Климент Охридски", Национално читалище на слепите "Луи Брайл", Съюз на слепите в България (ССБ), Център за психологически изследвания, 55-то СОУ "Петко Каравелов", Сдружение "Зрение", "Консул" ООД, Минерална вода "Хисар" от извор # 7, Сладкарници "Неделя", фирма "Аспазия".
Организатор отново беше спортната организация "Витоша", която за поредна година доказа, че голбалът е приоритет в нейната дейност.
Събитието беше отразено от много медии. Сред тях "Евроком", "Нова телевизия", "Канал 3", "Журнал за жената".

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 10, 2008

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Сбъдната мечта
Нашият ден
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2009 година.
ДИСКУСИЯ
Кой манипулира съюзните членове и защо?
По делата им ще ги познаете
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Троян
Добрич
Плевен
Червен бряг
Левски
Долни Дъбник
Чирпан
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА ЗАРИ
Съвременни форми на достъп до информация за хора със зрителни увреждания
Кратък обзор на програмните продукти, поддържащи функции за достъпност
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛУИ БРАЙЛ"
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" - носител на орден "Свети Кирил и Методий" първа степен
ПРЕМИЕРА
Димитър Грудев
ПРОЕКТИ
"Създаване на ефективен модел за социално-икономическо развитие на териториалните структури на Съюза на слепите в България"
СПОДЕЛЕНО ОТ ЧИТАТЕЛИ
Изповед
СПОРТ
Спортният риболов - все по-популярен сред незрящите
Спортовете, достъпни за незрящи, се обогатяват с още един
Отворен турнир за купата на България по голбал
Интервюта след големия финал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6