Брой 11, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич, Вести


Денят е 18 октомври 2008 година. С автобус, отпуснат от ръководството на община Добрич, певческата група "Пей сърце", представяща ТСО Добрич, с ръководител Кирил Сотиров отпътува за град Варна. Целта е да участваме в 14-ия национален фестивал за стари градски песни, шлагери и български фолклор.
По обяд пристигнахме в Двореца на културата и спорта във Варна. Облякохме носиите и с вълнение очаквахме часа на представянето.
Около нас се рояха пъстроцветни групи от различни краища на страната с богат опит за изява в такива форуми. На сцената се редуваха различни състави с разнообразен репертоар.
В късния следобед с хороводна стъпка, питка в ръката и житни класове се представихме на сцената. Още по средата на първата песен се чуваха овации и ръкопляскания от публиката. Това продължи и при втората песен и при песента на Мария Минева. Изненадата беше още по-голяма, когато певческата група беше поканена пред журито и наградена с грамота и приз за участие в националния фестивал "Листопад на спомените" Варна 2008. Публиката ни изпрати с ръкопляскания, ставане на крака, сълзи на очи и овации "браво".
Изказваме сърдечна благодарност на участниците в състава на певческата група "Пей сърце" - Мария Минева, Митка Калчева, Маринка Петрова, Еленка Димитрова, Паунка Пеева, Злата Златева и Жека Иванова.
Щастливи от представянето се завърнахме в Добрич  с намерение за още по-упорита работа при провеждането на репетициите и за оше по-големи успехи в бъдещите изяви.

Паунка ПЕЕВА
                        

***
             
На 10.11.2008 РО на сляпо-глухите в Добрич се събрахме на мило тържество. Поводът бе 13 ноември - Световният ден на незрящите хора. На този ден с уважение си спомняме за Луи Брайл, Олга Скороходова и Хелън Келър. Напомняме на управниците и обществеността, че нас ни има и сме като всички останали. Никой не е застрахован в реалния свят. Ние също имаме своите мечти и идеали. Слънцето грее еднакво за всички.
Клуб "Детелина" едва побра членове и гости дошли да празнуват. Проведохме кръгла маса на тема: "Хелън Келър - вчера, днес и утре". Гости на тържеството бяха: Кристина Димитрова и Силвия Кръстева - преподаватели от ЦСРИ Добрич, Мария Георгиева - организационен секретар на Сдружение "Надежда" на инвалидите, незрящи членове от ТСО на слепите и др.
Председателката Калинка Ковачева приветства присъстващите и изнесе кратко слово, свързано с живота на Хелън Келър. Техническият секретар Петя Митева прочете доклад на тема - "Хелън Келър - вчера, днес и утре". Проведохме викторина с интересни въпроси и още по-интересни награди. Запознахме членовете на организацията с Протестната нота на национално представените организации на и за хора с увреждания, по повод митинга провел се през същия ден в София.
След деловата част отпразнувахме рождените дни на Гинка Русева и Янко Златев. Те получиха много цветя и подаръци. Поздравихме ги със стихове и песни, Пожелахме им много здраве, бодър дух и дълголетие.
Скъпи приятели, нека да излезем от "черупките" си, да реализираме сбора от възможности, които имаме, за да живеем достоен и равноправен живот!
Светът върви напред, не само благодарение на огромните крачки на своите герои, но и на съвкупността от малките крачки на всички честни труженици.

Калинка КОВАЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Форум на жените с увредено зрение към Световния Съюз на слепите
Извънредно общо събрание на пълномощниците от район София
ГОДИШНИНА
Необикновеният човек академик Лев Понтрягин
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Харманли
Добрич, Да се запознаем
Добрич, Вести
Чирпан
Стара Загора
София
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Майски спомени през есента
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Макулна дегенерация свързана с възрастта
ПРОТЕСТ
Втори национален протест на хората с увреждания в България!
Протестна нота от национално представителните организации на хора с увреждания и за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Няма по-слепи, Джо Холдеман
СЪОБЩЕНИЕ
Покана
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Любовта
Приказна утрин
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6