Брой 11, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Чирпан


Един щрих от живота на ТСО Чирпан ще ви направи съпричастни с техния 15 октомври. Тук добрите щурави идеи се осъществяват бързо, защото съюзните членове са задружни, весели и сплотени.
На 12 октомври златната есен се нагизди с най-прелестната си премяна, за да ги посрещне в сливенския балкан и да ги омае с най-благоуханната си тишина. Но чирпанлии имат буен дух - те не могат да стоят със скръстени ръце. На Меча поляна в местността „Карандила” закипя усилена работа, дигна се глъч и врява. Ванчето - председател на ТСО задрънка тенджери, тави и тигани, а бай Иван запретна ръкави и забърка тесто. От дете изучил занаята, прочутият майстор-баничар на Чирпан, въпреки намаленото си зрение, сам предложи да нагости всички с най-вкусните мекици на света. Докато изпържените мекици пълнеха тавите, Кичка подклаждаше настроението с много хумор и закачки. Бай Таньо се унесе в сладки спомени за миналите 20 благодарни години на труд в „ПП Успех” село Богомилово.
Песни, бране на шипки и дренки, катерене по труден планински терен с бял бастун, смях до сълзи и пак песни – така премина прекрасният ден.
Към залез слънце групата затрополи по стръмните калдъръмени улици на Жеравна. Всеки почувства със сърцето си възрожденската атмосфера, която витае навсякъде. Трайно ще остане вълнението от посещението на старите чорбаджийски къщи на Сава Филаретов, Руси Чорбаджи, Йордан Йовков, църквата „Свети Николай” и  възрожденското класно училище.
Късно вечерта съюзните членове се прибраха в домовете си не изморени, а освежени и обогатени духовно.

***
По покана на Председателя на ТСО Чирпан Иванка Жечева на 16.10.2008 от 10,30 часа РУС проведе тримесечното си заседание в клубната база. Повод за поканата бе откриването на изцяло обновения им клуб, който се ползва съвместно с другите инвалиди. Обособените кътове дават възможност за работа с персонален компютър, използване на мултифункционално устройство за копиране и сканиране, гледане на телевизионни предавания на плазмен телевизор. Спортният кът разполага със съвременни уреди за рехабилитация – крос тренажор, велоергометър, гладиатор, „лек меджик”, „степер” и други. Към клуба е назначен рехабилитатор, който се грижи за физическото укрепване на желаещите да спортуват. Всички членове на РУС бяха впечатлени от грижата на Община Чирпан към хората с увреждания.След приключване на заседанието гостоприемните домакини ни разведоха до къщата-музей на Пейо Яворов. Разгледахме възрожденската къща, закупена и реставрирана от известния художник Никола Манев, в която са изложени картините му - подарък на родния му град.

Дина ЖЕЛЕВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Форум на жените с увредено зрение към Световния Съюз на слепите
Извънредно общо събрание на пълномощниците от район София
ГОДИШНИНА
Необикновеният човек академик Лев Понтрягин
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Харманли
Добрич, Да се запознаем
Добрич, Вести
Чирпан
Стара Загора
София
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Майски спомени през есента
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Макулна дегенерация свързана с възрастта
ПРОТЕСТ
Втори национален протест на хората с увреждания в България!
Протестна нота от национално представителните организации на хора с увреждания и за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Няма по-слепи, Джо Холдеман
СЪОБЩЕНИЕ
Покана
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Любовта
Приказна утрин
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6