Брой 02, 2007

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Очите - огледало на здравето

Плачат, смеят се, блестят – очите отразяват не само нашите емоции, но и здравното ни състояние. Да се научим да разпознаваме сигналите им, означава да се защитим от бъдещи неприятни изненади.
Очите могат да предложат ценен източник на информация за здравето. Много често първият звънец, предупреждаващ за развитие на болест, прозвучава точно на нивото на зрителния апарат. Затова е много важно своевременно да забележим и правилно да изтълкуваме знаците, които говорят за наличието на проблеми – тогава ще можем с адекватна промяна в стила си на живот да избегнем сериозни заплахи.

СУХИ ОЧИ - ДЕФИЦИТ НА МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Зачервяване, сърбеж, парене и сухота в очите, често допълвани от суха кожа, изтощена коса и чупливи нокти са знаци, указващи недостиг на есенциални мастни киселини. Течният воал, който защитава окото (така нареченият слъзен филм), се състои от три слоя. Мастният му слой се образува от секрецията, отделяна върху ръба на клепача от майбомиевите жлези. Недостигът в храната или недоброто усвояване от червата на гама-линоленовата киселина променя състава на мастната секреция, подкопавайки ефикасността на слъзния филм, който носи отговорността за овлажняването на окото и предпазването му от външни агресии. Ако липидният му слой е променен, слъзният филм се изпарява бързо, особено при ветровито или много сухо време или ако носите контактни лещи. Дефицитът на гамалиноленова киселина може да бъде коригиран чрез приемането на масло от пореч, едроцветна пупалка (Oenothera biennnis) и семена от касис. Витамин В6, цинкът, витамин С, биотинът и витамин А взаимодействат с гама-линоленовата киселина, като повишават гъстотата на слъзния филм. Поради тази причина комбинираното им приемане е много полезно.

СПАЗМИ НА КЛЕПАЧИТЕ - ЛИПСА НА МАГНЕЗИЙ

Случвало ли ви се е да получавате спонтанни и неконтролируеми спазми на клепачите? Това неприятно усещане често е свързано с умора и/ или прекомерна консумация на кофеин, и може да бъде придружено със спазми на други части от тялото (като гърба, краката, матката или бронхиалните мускули).
Причината може да се крие в дефицита на магнезий – минерал от жизнено значение за правилната функция на нервите и мускулите. За да се засили ефектът от приемането на магнезий, се препоръчва едновременно с него да се взема витамин В6.

ПОМЪТНЯВАНЕ НА ЛЕЩАТА - НЕДОСТИГ НА АНТИОКСИДАНТИ

При повечето хора прозрачността на лещата започва бавно, но неумолимо да намалява още след раждането и към 65-годишна възраст обикновено е вече понижена със 75%. Лещата, с помощта на която окото фокусира образите, е съставена от протеини с характерна еластичност и прозрачност, които по редица причини претърпяват прогресивно изменение. Крайният резултат е появата на катаракта. Типичните симптоми включват: необходимост от по-силно осветление, за да се вижда ясно и в същото време свръхчувствителност към светлината (фотофобия); променено възприятие на цветовете (особено на синьото и виолетовото); виждане на ореоли около светлинните източници; поява на тъмни петна при вглеждане в ярки и блестящи повърхности, и намалена острота на зрението при определени условия на осветеност (например в полумрак или при ярка слънчева светлина). На първо място между факторите, които могат да засегнат прозрачността на лещата, са слънчевата радиация и свободните радикали. Неслучайно течността, която я овлажнява, е богата на антиоксидантни вещества като глутатион, лутеин и витамин С. Тъй като вече е известно, че дефицитът на защитни фактори благоприятства появата на катаракта, е препоръчително да се приемат храни, набавящи на тялото богат запас от антиоксиданти. За да се увеличи производството на глутатион от черния дроб, е нужно да се консумират богати на сяра продукти, каквито са яйцата, чесънът, лукът и аспержите.

СТАРЧЕСКА ДЪГА - ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Появата на сивкав пръстен около ръба на ириса говори за проблеми, свързани с обмяната на мазнините и по-специално с холестерола. Това състояние, известно като старческа дъга, е придружено често пъти с отлагане на холестерол в кожата около очите, забележимо под формата на жълтеникави изпъкнали петна.
За да се избегне образуването на холестеролни отлагания, е необходимо преди всичко да се консумират много зеленчуци. Полезните хранителни добавки включват тези с хром, чесън, витамин В3, L-карнитин, омега-3 мастни киселини и соеви изофлавони.

"МУШИЦИ" В ОКОТО - ДЕФИЦИТ НА АНТИОКСИДАНТИ

Появата на "мушици" или плуващи тъмни точки в зрителното поле е последица от акумулирането на протеиноподобен материал във вътрешността на стъкловидното тяло – гелообразно вещество, съставящо 80% от очната ябълка. При преминаване на светлината през окото тези структури хвърлят сянка върху ретината и това обяснява появяването на "мушици". В действителност те представляват движещи се чужди образувания в стъкловидното тяло. Става дума за много често срещано оплакване, което в повечето случаи само по себе си не дава повод за тревога, особено ако е налице отдавна и не е наблюдавана промяна. Ако обаче "мушиците" се появят внезапно, трябва бързо да се консултираме с офталмолог, защото може да са признак за отлепване на ретината. При всички случаи трябва сами да си помогнем, като се стремим да подобрим производството на колаген от тялото. Това ще постигнем с увеличаване на дневния прием на витамин С (над 500 мг), биофлавоноиди (например антицианидин от гроздови семена или блатна боровинка) и/ или глюкозамин сулфат.

КРЪВОИЗЛИВ В ОКОТО – НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН С

Не пренебрегвайте сигналите, подавани от малките кръвоизливчета от кръвоносните съдове под конюнктивата или в ретината (последните могат да бъдат локализирани само от специалист). Всичките нива на естрогена и хормоните, отделяни от надбъбречните жлези, в комбинация със стреса, повишената кръвна захар и недостига на витамин С и биофлавоноиди, са фактори, отслабващи стените на кръвоносните съдове. За да противодействаме на този проблем, е наложително да контролираме стреса, кръвното налягане и кръвната захар и да приемаме достатъчни количества витамин С и биофлавоноиди.

ФОТОФОБИЯ - ДЕФИЦИТ НА ЛУТЕИН

Изострената чувствителност към слънчевата светлина и постоянната светлина, и постоянната нужда от носене на тъмни очила са типични симптоми на фотофобията. Това състояние се среща най-вече при хора със светли очи (зелени, сини, светлокафяви), които имат по-малко лутеин в ретината си и следователно по-слаба защита срещу светлината. Друга категория хора, които често се оплакват от симптоми на фотофобия, са пушачите, които също страдат от недостиг на лутеин.
Лутеинът представлява жълт пигмент от класа на каротиноидите, който се съдържа в изобилие в спанака, магданоза и зелето. Той се натрупва пред фоторецепторите в ретината, образувайки един вид физиологичен филтър срещу слънчевата светлина. При повишена чувствителност към светлината се препоръчва приемането на добавка с пречистен лутеин. Но имайте предвид, че за да възстановите адекватните нива на лутеина, трябва да вземате добавката поне 6-8 седмици!

ПРОБЛЕМИ С НОЩНОТО ВИЖДАНЕ

Движите ли се с пъргавината на котка нощно време? Ако отговорът ви е "да", може да прескочите този параграф. Но ако, напротив, се придвижвате опипом и особено се затруднявате при преход от добре осветена към сумрачна обстановка, може да страдате от дефицит на витамин А (ретинол). Този витамин участва в синтеза на зрителния пигмент родопсин – силно чувствително към светлината вещество, което се съдържа в пръчиците (фоторецептори, даващи възможност на окото да вижда добре и при оскъдно осветление). Но не е само това: за да бъде транспортиран витамин А от черния дроб до ретината, е нужно присъствието на определени количества цинк. А докозахексеновата киселина (ДНА), която се съдържа в обилни количества в рибеното масло, гарантира правилното функциониране на пръчиците и увеличава производството на родопсин. Поради тази причина недостигът на ДНА може да причини отслабване на нощното зрение, особено при хора с пигментен ретинит (дегенеративно заболяване на ретината).

Сп. "Л`алтра медичина"Назад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5