Брой 11, 2008

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Макулна дегенерация свързана с възрастта


Всяко заболяване изисква компетентно лечение, навременна профилактика и широка информация. Поради това бихме искали да насочим вниманието Ви към едно от най-разпространените очни заболявания в съвременния свят – макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ).
МДСВ засяга повече от 25 млн. души в света. Това състояние е главна причина за загуба на зрение при възрастното население. Процентът на заболеваемост расте с напредване на възрастта. За населението над 50 години в напредналите страни то е водеща причина за слепота – 20-35%. Очаква се към 2020 г. 7,5 млн. души на възраст над 65 години да загубят централното си зрение, следствие на МДСВ.
Социалната значимост на проблема предизвиква засилен интерес през последните 15 години. Усилията за намиране на начини за опазване на зрението на хората от това инвалидизиращо заболяване са многопосочни. В V-то рамково споразумение на ЕС се отделя приоритетно място за мерки, свързани с подобряването на качеството на живот на хората и е визирана МДСВ, наред с катарактата и очните поражения от диабет.

Макулната дегенерация свързана с възрастта най-често се развива след петдесетгодишна възраст. Тя води до загуба на централното зрение. Настъпва, когато е увреден центърът на ретината – макулата. Тази част от ретината ни дава възможност да виждаме фините детайли. Когато тя е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено. Периферното зрение обикновено не е променено. Но задачи като четене, писане и шофиране рано или късно стават невъзможни. Драстично се нарушава качеството на живот и се повлиява психичното здраве на засегнатия.

Съществуват две форми на заболяването:

- суха форма – среща се при 85% от хората с това заболяване. При това състояние макулната тъкан постепенно губи своята плътност и съответно функцията си. Умират светлочувствителните клетки на ретината. Най-честият симптом е леко замъгленото зрение. При около 14 до 20% от пациентите сухата форма на макулна дегенерация свързана с възрастта преминава във влажна.

- Влажна форма – причинява се от изтичане зад макулата на кръв или плазма от абнормно появили се кръвоносни съдове. Тази форма е по-рядко срещана, но се появява и прогресира по-бързо в сравнение със сухата форма и води до тежка и необратима загуба на централното зрение. Наблюдава се анормално разрастване на кръвоносни съдове, което може да доведе до кървене, формиране на ръбци и постоянно увреждане. В случай, че не се лекува, може да се влоши много бързо.

Симптомите при наличие на МДСВ са:

- загуба на способността за ясно виждане
- правите линии изглеждат изкривени
- загуба на ясно и правилно цветоусещане
- при четене редовете се губят
- сиви или бели петна се появяват  в центъра на зрителното поле

Някои от познатите рискови фактори са:

- напредването на възрастта – около 25% от хората над 65 г. възраст страдат от МДСВ
- фамилна обремененост
- пол – при жените има по-висок риск
- пациенти със сърдечно заболяване или белодробна инфекция
- пушачи
- бялата раса
- недостатъчен прием на някои витамини и микроелементи.

Възможностите за профилактика и лечение на сухата форма са:

 – изписване на хранителни добавки, микроелементи, витамини А, С и Е, помагащи да се забави развитието на заболяването. С огромно значение са редовните прегледи от очен лекар и спазването на съставения от него профилактичен и лечебен план за Вас. Той може да ви препоръча ежедневно да приемате мултивитаминни продукти и/или специално разработени за здравето на очите комбинации от пигменти, антиоксидантни витамини и микроелементи.
За лечение на влажната форма на МДСВ са въведени различни методи. Един от най-често практикуваните е фотодинамична терапия. При тази процедура активирано от светлината лекарство се инжектира в кръвта и чрез кръвната циркулация достига до анормалните кръвоносни съдове в окото. С помощта на студена лазерна светлина то се активира в окото. Други познати  способи са поставяне на инжекции в стъкловидното тяло, съдържащи вещество, пречещо на абнормното разрастване на кръвоносните съдове и лазерната фотокоагулация.
Оставена без диагноза и лечение макулната дегенерация свързана с възрастта продължава да уврежда вашето зрение и причинява все по-голяма загуба на централното зрение. Това може да доведе до невъзможност за четене, шофиране и изпълняване на ежедневните дейности.
Повечето хора пренебрегват симптомите на загуба на зрението. Погрешно се смята, че това е нормален процес, свързан с остаряването, затова е от значение редовното изследване на очите. Важно е да се отбележи, че дори съвременното лечение не може да възстанови вече наличната загуба на централно зрение, но е в състояние да го стабилизира и да забави неговата загуба. В случай, че е поставена диагноза макулна дегенерация свързана с възрастта, не трябва да се губи време, а да се вземат необходимите мерки. Ранното лечение може да стабилизира и да запази зрението, което е основен фактор за активен и независим живот.


Назад

Всички статии на Брой 11, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Форум на жените с увредено зрение към Световния Съюз на слепите
Извънредно общо събрание на пълномощниците от район София
ГОДИШНИНА
Необикновеният човек академик Лев Понтрягин
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Харманли
Добрич, Да се запознаем
Добрич, Вести
Чирпан
Стара Загора
София
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Майски спомени през есента
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Макулна дегенерация свързана с възрастта
ПРОТЕСТ
Втори национален протест на хората с увреждания в България!
Протестна нота от национално представителните организации на хора с увреждания и за хора с увреждания
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Няма по-слепи, Джо Холдеман
СЪОБЩЕНИЕ
Покана
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Любовта
Приказна утрин
Архив на изданието
1 2 3 4 5