Брой 12, 2008

Тема: ОБЩЕСТВО

Читалище "Луи Брайл" отбеляза 80-ата си годишнина


Тази година се навършват 80 години от основаването на Националното читалище на слепите „Луи Брайл”. Под знака на този юбилей протичаха всички организирани от читалището мероприятия през 2008 година, а кулминацията на честванията бе тържественият концерт, състоял се на 3 декември – международния ден на хората с увреждания.
Тържеството се проведе в залата на ЦДНА в присъствието на много официални гости – представители на държавните институции и голям брой съюзни членове и приятели на читалището.
Тържеството откри председателят на Националното читалище Спас Карафезов. В краткото си слово той се спря на някои основни моменти от неговата история от основаването му на 29 април 1928, когато група незрящи ентусиасти решават да създадат своя културна институция и за неин председател избират незрящият композитор Петко Стайнов. Оттогава, през годините читалището постоянно се развива и подобрява материалната си база. Днес то разполага с високотехнологично оборудвана материално-техническа база и богат библиотечен фонд.
Благодарение на него в България са положени основите на брайловата и говорещата книга.
Поздравителен адрес от президента на Република България прочете Николай Николов – съветник на президента по социалните въпроси, който бе гост на тържеството.
Приветствия поднесоха лично министърът на културата професор Стефан Данаилов, председателят на ССБ Васил Долапчиев, а от името на Съюза на българските читалища зам. председателят Николай Дойнов удостои Национално читалище „Луи Брайл” с почетния знак на СБЧ.
И разбира се, като всеки юбиляр, читалището получи и подаръци – стереоуредба от Министерството на транспорта и 135 000 лв. от Министерски съвет за разширяване на дейността му.
Поздравителни адреси юбилярите получиха и от Министър-председателя на Република България с приложен брайлов вариант, което бе много приятна изненада, от Председателя на Народното събрание, Министерството на транспорта, Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание, Голяма столична община, Столична община район „Средец”, НАСГБ, СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”, читалище „Славянска беседа”, читалище „Антон Страшимиров”, читалище „Просвета”, Столична библиотека, Кооперацията на слепите в България и други.
След приключването на официалната част, тържеството продължи с концерт. И сякаш за да символизира бъдещето в концерта взеха участие предимно млади хора, ученици и студенти. Сред тях бяха небезизвестната вокална група „Тийнс” с ръководител Георги Холянов, както и ученици от СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”, които изпълниха няколко клавирни композиции.
Незрящият студент от музикалната академия Ивайло Донков изпълни класически песни по стихове на Никола Вапцаров, чието изпълнение звуча за пръв път в България. Публиката се наслади и на великолепното изпълнение на оперната певица Кристина Александрова, която изпя ария на Мария-Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, а ученици от музикалното училище „Любомир Пипков” изпълниха на две цигулки и пиано известната ръченица от сюитата “Тракийски танци” на Петко Стайнов.
Така, неусетно и приятно, премина тържественото честване на 80-ия юбилеен рожден ден на читалище „Луи Брайл”, което през годините доказа себе си и продължава да се доказва като основна културно-просветна институция на незрящите хора в България. И сега то е средище на множество културни срещи с различни творци, дейци на изкуството и културата. Освен разпространител на брайловата книга, читалището е и място, където незрящите с удоволствие се срещат, обменят информация и осъществяват социалните си контакти.
В последно време то успя да привлече все повече млади хора, които вземат активно участие в дейността му и организират, и провеждат различни свои мероприятия, което доказва истинността на девиза „Расте, но не старее”. За нашето читалище е повече в сила определението, че с годините то младее.

Марина ПЕТКОВА

Виж снимки от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 12, 2008

ПРАЗНИЧНО
Бъдни вечер и Коледа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
София
Дупница
Пловдив, Час по България
Пловдив
Велико Търново, При веселите момичета
Пловдив, Вечери край Струма
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Появи се монета с брайлови символи
КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
Рецепти за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
НОВО
В студиото за звукозапис
ОБЩЕСТВО
Трети декември - Международен ден на хората с увреждания
Читалище "Луи Брайл" отбеляза 80-ата си годишнина
"Слепите не се нуждаят от опекуни, те се нуждаят от приятели"
ПОЕЗИЯ
Витлеемската звезда
СПОРТ
Спорт за пълноценен живот
СЪОБЩЕНИЯ
Нови телефонни номера на РО София
Нови издания
ХУМОРИСТИЧНА СТРАНИЦА
Нова Коледна приказка
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6