Брой 12, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново, При веселите момичета


В Деня на народните будители 1 ноември, балканският град Дряново ни посрещна със своята старопланинска хладина. Изкачихме се на малка височина, където се е разположил комплексът на слепите, заедно със предприятието "Успех". Чистият въздух и тишината бяхап първият прием за нас на това слънчево място. Мисията на това отиване беше поканата да проверим нашите възможности и умения да четем и пишем на Брайл при състезателни условия. Пред централния вход на Културния дом ни посрещна дългогодишният сътрудник на РО на ССБ Минчо Ганев. Той е познат на слепите като много полезен и добър човек.
Сутрешната хладина се замени с топлия прием на Господин Атанасов, наричан още Динко. Той е председател на голямата регионална организация, ширнала се от Дунава до Стара планина, на изток до границата на Търговищки окръг, та чак до Ябланица на запад.
Организатор на това състезание беше г-н Атанасов. Докато чакахме гостоприемното кафе, бяхме на обща приказка в малката зала на културния дом. От комплекса присъстваха 3 състезателки – весели и приятно разговорливи жени. Една от тях сподели, че в тази скромна стаичка техният хор правел своите репетиции. На тези чути думи шеговито отговорих, че това го разбрах още при влизането тук - от стените, които излъчват техния меден глас. Още не довършил мисълта си и стаичката се изпълни с весела народна песен. В триото пееха Кера, Мария и Веска и ни предразположиха за приятно състезание. За доброто изпълнение ние ги наградихме с ръкопляскане. Към това изпълнение, моята водачка Соня Йорданова добави, че тази песен я чула от дряновския хор при изявата му на  Старопланинския събор "Балкан фолк" във Велико Търново. Във весела атмосфера ние изпихме вкусното кафе и започнахме деловата работа, за която се бяхме събрали. С няколко думи г-н Атанасов ни разказа кой е Луи Брайл и какво е създал като ученик във френския колеж за слепи деца. Той добави, че това мероприятие  е посветено на неговия рожден ден - 4 януари 1809 година. Към това откриване се добавиха две подходящи стихотворения за Луи Брайл. Те бяха взети от поредната ми стихосбирка "Дъхът на съдбата" и бяха перфектно прочетени от Соня Йорданова.
Разделиха ни на 2 групи - едните овладели релефното писмо като ученици в училище за слепи, а другите самоограмотили се и изкарали курсове в рехабилитационните центрове. По време на четене се отчиташе със секундарник колко ще продължи прочитането на определения текст. При писане на плочка с размер 18 на 24, оценката дойде от допуснатите грешки. Наградите бяха скромни, но от сърце - първа – 15 лв, втора – 10 и трета – 5 лева. В класацията състезателите се подредиха, както следва: на първо място - Мария Димова, на второ – Веска Сярова и на трето място – Кера и Данчо Спасов.
Във втората група състезателите бяха само 2. Първата награда заслужено се даде на Банко Костов от "Успех" – Дряново.
След добре свършена работа любезните домакини ни поканиха на обяд. В комплексното барче, с хубава компания от съсъдбеници, апетитно задоволихме глада.
Останах доволен от случилото се в този ден и си тръгнах разтоварен от проблемите на ежедневието.
Микробусчето от Габрово, което ме беше докарало, отново ме върна в старопрестолния град с повишено настроение.
След рядко спокойна нощ, на сутринта се събудих с приятни мисли за отминалия ден.
Чрез редакция "Зари" искам да изразя моите чудесни чувства, предизвикани от веселите момичета и от добре свършената работа, с която почетохме паметта на Луи Брайл.

Аврам АВРАМОВ

5000 Велико Търново
ул. "Никола Габровски" 33 Б
тел. 65-89-34


Назад

Всички статии на Брой 12, 2008

ПРАЗНИЧНО
Бъдни вечер и Коледа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
София
Дупница
Пловдив, Час по България
Пловдив
Велико Търново, При веселите момичета
Пловдив, Вечери край Струма
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Появи се монета с брайлови символи
КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
Рецепти за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
НОВО
В студиото за звукозапис
ОБЩЕСТВО
Трети декември - Международен ден на хората с увреждания
Читалище "Луи Брайл" отбеляза 80-ата си годишнина
"Слепите не се нуждаят от опекуни, те се нуждаят от приятели"
ПОЕЗИЯ
Витлеемската звезда
СПОРТ
Спорт за пълноценен живот
СЪОБЩЕНИЯ
Нови телефонни номера на РО София
Нови издания
ХУМОРИСТИЧНА СТРАНИЦА
Нова Коледна приказка
Архив на изданието
1 2