Брой 02, 2007

Тема: ПРИЗНАНИЕ

Спортист на годината - 2006

Иван Коркински от Кюстендил се занимава с риболов от детството си. За него това е хоби, което той усъвършенства с всяка изминала година.
Преди две години РСО Кюстендил учреди спортен клуб. Основните спортни дисциплини, които обединяват незрящите кюстендилци са шахмат, туризъм и спортен риболов, който в последно време добива все по-широка популярност сред незрящите в България. Вече няколко от регионалните съюзни организации на ССБ имат свои отбори в тази дисциплина.
На Републиканското първенство, проведено през 2006 г. в Монтана, Иван Коркински печели първо място в индивидуалното класиране, а на Републиканското през същата година в София - трето място.
Именно тези постижения му донасят наградата "Спортист на годината" на град Кюстендил, присъдена от Общината и "Дарик радио" Кюстендил. По този начин Коркински стана един от десетте най-изявени спортисти за 2006 г., което е немалко достижение на фона на нарастващата популярност на спортовете за незрящи.
Наградата представлява плакет с изображение на гълъби и се връчва на тържествена церемония, проведена в края на миналата година на градския стадион. Наред с престижния плакет, Иван Коркински получи като личен подарък огромен живарник за уловена риба, от което е изключително доволен.
Самият той е на 52 години и като запален рибар непрекъснато се ограмотява в тънкостите на рибарлъка. Иван е с остатъчно зрение и помощ от зрящ човек му е необходима само в някои случаи при замятането на въдицата и то, когато това е необходимо с цел безопасността на околните. Най-голямата риба, която е уловил през живота си е 13-килограмов шаран. От известно време лови само на дъно, като практикува една от последните новости в спортния риболов - така наречения фидер. Това е специфичен начин на подаване на стръвта, при който тя се подава на рибата във вида, в който тя се храни в естествената си среда.
По отношение на спортния риболов за незрящи, вече е налице проектоправилник, според който строго се регламентира участието на зрящите придружители. Ако бъде приет в този вид, придружителите ще имат право да помагат на незрящия да поставя стръвта на въдицата и да замята. При уловена риба, зрящият ще има право да изважда рибата с кеп, като всичко останало ще прави слепият рибар.
Сред незрящите в Кюстендил риболовът е много популярен. София също може да се похвали с отлични риболовци като Атанас Ботев. Въпреки това, не винаги добрите умения са резултатни - в риболова огромна роля има и чистият късмет и в такива случаи се казва "На слука".

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6