Брой 12, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив, Вечери край Струма


Измина една година откакто семейство Димка и Кирил Дамянови от Пловдив, създатели преди години на музикална формация "Настроение", тръгнаха самостоятелно по пътя на музикалните изяви вече като дует "Настроение". Добре познати на обществеността, те още от самото начало трябваше да приемат множество покани за участия в благотворителни концерти, коледно-новогодишни програми и пр. Само през настоящата 2008 г. от участия в различни фестивали дуетът спечели четири златни и пет сребърни медала.
В края на октомври дует "Настроение" получи покани за участия в двата най-престижни фестивала на Югозападна България – "Златен кестен" в Петрич и "Малешево пее и танцува"  в село Микрево, община Струмяни. Димка и Кирчо не се колебаха и миг – стегнаха набързо багажа и на 23 октомври бяха вече в София. От там продължиха на юг към Петрич и Кулата. Невероятно красивата, есенно изпъстрена природа, топлото време и южното слънце съпътстваха дългото им пътуване. Влакът се носеше бързо по поречието на Струма, тичаше през цветни поляни, край златисти хълмове с накацали по тях красиви къщички и кокетни вили, минаваше през по-къси и по-дълги тунели, провираше се под мостове през дивното Кресненско дефиле, бързащ към града на Самуил.
- Пристигнахме в Петрич – разказва Димка. – Градът ни посрещна с топлото си слънце и красивите си сгради. Хората бързаха към читалището, където щеше да се проведе фестивалът "Златен кестен", който винаги се е отличавал с перфектна организация и топло отношение на организаторите към изпълнителите.
- В 14 часа започна фестивалният ден, в който беше и нашето участие. Явихме се с две изпълнения в раздела "Стари градски песни", които бяха бурно аплодирани и това ни направи много щастливи, защото ние пеем преди всичко за публиката – допълва Кирил. – От 25 изпълнения журито класира само седем за вечерния гала-концерт, който имахме честта да открием точно ние.
- Късно вечерта бяхме настанени в частен хотел, където собствениците ни посрещнаха по начин, който няма никога да забравим. Уютът и гостоприемството на македонския край са пословични и те карат да се чувстваш като у дома си – взема отново думата Димка.
На 25 октомври дует "Настроение" потегли към новите си изяви, този път на фестивала "Малешево пее и танцува", който е коренно различен от Петричкия. Той е за автентичен македонски фолклор и в него тази година взеха участие над 4000 изпълнители от Европа, Азия и Африка. Тук дуетът не се притеснява от конкуренцията, защото Кирчо е израснал в това село, а Димка не може да живее без македонските песни. "Наши приятели много често казват, че Димето ги пее по-добре от мен", признава Кирчо. За прекрасното им изпълнение дуетът е награден с диплом за първо място.
Вечерта голямото семейство Дамянови се събират край дългата маса и родната къща на Кирчо се оглася от смях, шеги и закачки и от омайните песни на този приказен край.
Трите фестивални дни отлитат като миг, но споменът за тях остава за цял живот. Дует "Настроение" поема към Пловдив, където ги очакват нови предизвикателства и срещи с почитателите на тяхното изкуство, за да топлят сърцата им със своите изпълнения. А това няма как да не е така, след като девизът на дуета е: "Ние пеем с удоволствие за вашето добро настроение".

Снежана КИРИЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 12, 2008

ПРАЗНИЧНО
Бъдни вечер и Коледа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
София
Дупница
Пловдив, Час по България
Пловдив
Велико Търново, При веселите момичета
Пловдив, Вечери край Струма
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Появи се монета с брайлови символи
КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
Рецепти за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
НОВО
В студиото за звукозапис
ОБЩЕСТВО
Трети декември - Международен ден на хората с увреждания
Читалище "Луи Брайл" отбеляза 80-ата си годишнина
"Слепите не се нуждаят от опекуни, те се нуждаят от приятели"
ПОЕЗИЯ
Витлеемската звезда
СПОРТ
Спорт за пълноценен живот
СЪОБЩЕНИЯ
Нови телефонни номера на РО София
Нови издания
ХУМОРИСТИЧНА СТРАНИЦА
Нова Коледна приказка
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6