Брой 01, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


На 8 декември 2008 в клуб "Детелина" на РО на сляпо-глухите в Добрич гостува добруджанският поет Кольо Чалъков. Той ни представи своята последна стихосбирка "Кокичета пробиват ледовете". Тя съдържа 88 стихотворения, подредени в четири раздела: "Кокичета пробиват ледовете", "С България в сърцето", "Пътят на свободата" и "Земя и небе". Стиховете му са пропити с много любов, патриотизъм и вяра в доброто. Поетът получи цветя и подаръци. Ние от своя страна го поздравихме с наши авторски стихове и песни.
Срещата продължи с честване на двойния празник на Анка Радева – 88-и рожден ден и деня на Св. Ана. Кака Ани е най-възрастният член на организацията ни. Тя е амбициозна жена с борбен дух! От 25 години е вдовица и сама се грижи за своята градина и дома си. Обича много цветята и за всеки празник тя ни осигурява букетите. Добра кулинарка е и на всички конкурси печели първата награда.
Да ни е жива и здрава и да ни радва със своето лъчезарно присъствие още дълги години!

Калинка КОВАЧЕВА  

***

Успешна 2008 година

Изпращаме старата и посрещаме новата 2009 година с нови надежди, нови мечти и с вяра, че ще бъде мирна, плодородна и още по–успешна.
2008 година бе юбилейна за членовете на РО на сляпо-глухите от Добрич. През нея участвахме в множество мероприятия, изложби, конкурси, срещи с поети, лекари и др.
Съставът за стари градски песни "Антица" спечели много отличия: "Диплом І място" на Републиканския фестивал на хора с увреждания в Перник, провел се от 28 до 29 юни; І място на Европейския фестивал за сляпо-глухи – Варна, 5 Септември; "Диплом І място" на фестивала "Листопад на спомените" –  Варна, 17 октомври.
Съставът за автентичен фолклор "Добруджанка" също грабна І-во място на Европейския фестивал във Варна с представяне на обичая "Лазаруване". Двата дуета - за стари градски песни – Мария Андреева и Гинка Русева и за народни песни – Станчо Станчев и Мария Андреева, ни представиха блестящо на всички фестивали.
Горди сме, че нашите успехи намериха място в книгата "Дарования 2008" – издание на община Добрич и "Ротари клуб" Добрич. Книгата е история, сътворена от хората – дарования на Добрич и Добруджа.
Четирима сляпо-глухи поети от нашата организация са включени в стихосбирката "Стихове от моята тетрадка". Същата е издадена по случай 130-ата годишнина на Червения кръст. В нея са поместени стихове на 23 поета от цяла Добруджа.
През годината спечелихме и реализирахме два проекта, финансирани от община Добрич. Партньори бяхме на сдружение "Надежда" Добрич в проекта "И те могат".
Спортният ни клуб "Устрем" също има добри резултати. Десет състезатели участваха в Националния отбор на България в Европейското първенство по лекоатлетически и физически дисциплини за сляпо-глухи във Варна. Същите спечелиха 22 медала.
В тези дни на размисъл и равносметка изразяваме своята благодарност към всички институции за разбирането и доверието, с които заедно търсихме решението на проблемите! В трудни времена живеем, но когато сме заедно ще постигнем повече и делата ни ще се увенчаят с успех!

Калинка КОВАЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Успешна година
Новозаписани заглавия през 2008 година
Възстановени заглавия през 2008 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГОДИШНИНА
200 години от рождението на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Казанлък
София
Пловдив
Средец
Плевен
Червен бряг
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Важен международен форум на слепите
НОВИ КНИГИ
Отпечатани книги на брайлов шрифт през 2008 година
ОБЩЕСТВО
Размисли зад борда или тъжна песен за успокоение на сърцето
ПРОЕКТИ
Информация за проект "Достъп до образование и труд на зрителнозатруднени лица"
РАВНОСМЕТКА
НЦРСГ "Хелън Келър" – трамплин за по-нагоре и по-нагоре
СКРЪБНА ВЕСТ
На 14 декември бяхме покрусени от скръбна вест
СПОРТ
Добра година за българския голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6