Брой 02, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бабин ден в Добрич

На 21 януари, по стар стил, бабите акушерки празнуват Бабин ден. Този ден се отличава с пъстра и богата обредност. Сутринта на празника бабите обхождат всички домове, в които са бабували. Те носят червена вълна, мед и просо. После изкъпват децата и намазват челата им с мед за здраве. Младата майка полива на бабата да си измие ръцете. Дарява я със сапун, кърпа и я закичва с цвете. На обяд жените се събират при бабата, която им е помагала при раждане. Всяка от тях носи хляб, баница, печена кокошка и вино. Празникът завършва с къпане на бабата. Играят се хора и се пеят песни. На празника не се допускат мъже.
И тази година сляпоглухите и слепите жени от Териториална първична организация на слепите в града се събрахме в уютно заведение. По традиция си избрахме баба, като тази година това беше Паунка Пеева. Както е по ритуал си направихме кукли, вместо бебета. Облякохме се като млади булки в носии и омесихме погачи. Бабата получи като подарък сапун и хавлия. Тя от своя страна окичи всички присъстващи жени със стръкче цвете с пожелание за здраве и благополучие. Всички вкусиха от топлата погача на бабата.
Председателката на сляпоглухите поздрави присъстващите жени с пожеланието: "Колкото пръски вода паднат на земята, толкова бебета да се народят!". Тържеството продължи с много танци, песни, закачки. Слънчевият януарски ден се изтърколи бързо и неусетно.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5