Брой 01, 2009

Тема: СПОРТ

Добра година за българския голбал


През 2008 г. Българският голбал продължи своята възходяща линия. Имаше участие на 3 състезания зад граница, на две от тях българите участваха като национали, а в третото като клубен отбор в лицето на "Витоша" Софийски университет. Установи се твърде добро партньорство с колегите от Гърция. Най-напред в средата на март "Витоша" СУ взе участие на турнир в град Литохоро, в близост до Солун. Там българите завоюваха бронзовите медали. В началото на октомври българските голбалисти отново участваха на състезание в Солун, където бяха на стъпка от първото място, но и среброто е красноречив знак за силата на родния голбал. Гърците върнаха визитата с цели три отбора на "Отворения турнир по голбал за купата на България – 2008", провел  се на 18 и 19 октомври. Категорично може да се заяви, че гръцкият голбал е от ранга на българския, но с тази разлика, че гърците имат повече равностойни отбори, което липсва у нас. Най-малко три гръцки отбора са със сходна класа, което допринася за тяхното по-бързо развитие. Трябва да се уточни, че гърците преди Олимпийските игри в Атина от 2004 г. нямат голбал, но като домакини те имат право на квота и подготвят както мъжки, така и дамски национални отбори. Голбалното българо-гръцко сътрудничество трябва да продължи и занапред, тъй като и за двете страни то е много полезно. Не е за пренебрегване и географският фактор. Транспортирането до Гърция на един голбален отбор е значително по-евтино, отколкото същият отбор да участва на състезание например в Испания. Доскоро подобно партньорство Витоша СУ имаше с голбалистите от съседска Сърбия, но за съжаление през 2008 това партньорство позаглъхна. Този недостатък трябва да се коригира, защото сръбският голбал също е от нашата черга, макар че с една идея българите са по-добре организирани, а от там и по-мотивирани за игра и победи. Безспорно най-скъпоструващата голбална инвестиция зад граница през 2008 г. беше участието на Българския национален отбор на състезанието в Мадрид.
Ето по-подробна информация за това българско участие:
Нашата делегация се състоеше от 8 члена – 6-има състезатели, треньор и придружител-преводач.
Групата пристигна в испанската столица на 26 юни с редовен полет на авиокомпания България Еър. Спортният форум се проведе в 3 направления – голбал за мъже, голбал за жени и футбол за незрящи.
В мъжкото съревнование, където участваха и българите, трябваше да се състезават 5 тима, но отборите на Германия и Алжир не пристигнаха. Така при мъжете останаха 3 отбора – националните А и Б отбори на Испания и България.
Организаторите съставиха програмата по начин, даващ възможност на всеки от отборите да има минимум по 6 двубоя. Отборите заели първите 2 места отиваха на финал. Така българите изиграха по 3 двубоя с 2-те национални гарнитури на Испания. 
Срещу Испания Б се получиха следните резултати:
На 27 юни – България - Испания Б – 12 : 4 и отново 12 : 4;
На 28 юни – България - Испания Б – 8 : 6.
Така лъвовете успяха да преодолеят съпротивата на резервната гарнитура на пиренейците.
В двубоите срещу А отбора на домакините нещата стояха по-иначе. Като се има предвид, че този отбор е сред първите в световен мащаб, може да се заключи, че българите имаха само полза от 3-те предварителни срещи с него. В срещите с титулярите на Испания се получиха следните резултати:
На 27 юни – България - Испания А – 0 : 10;
На 28 юни – България - Испания А – 4 : 7 и 4 : 9.
Тройката се оформи по следния начин:
1. Испания А;
2. България;
3. Испания Б.
На 29 юни бе финалът между Испания А и България. Безспорно това бе най-интересният двубой сред мъжете. Първото полувреме мина под диктовката на испанците, които го завършиха с аванс от 4 гола, при резултат 5 : 1. Второто полувреме може да се каже категорично, че българските юнаци надиграха съперника, като приключиха полувремето с резултат 3 : 1 за тях. Крайният резултат бе 6 : 4 за Испания А, но българите могат да бъдат доволни от това, че на финала играха като равен с равен срещу много силен съперник.
Голямо удовлетворение за нас бе призът за голмайстор, който спечели Николай Желязков (Парата) с 22 вкарани гола.
Така българите се завърнаха с два трофея – купа за второ място и купа за голмайстор, които бяха поставени в препълнената витрина на "Витоша" Софийски университет.
При дамите участваха 4 отбора, а класирането е следното:
1. Швеция;
2. Великобритания;
3. Холандия;
4. Испания.
При футбола шампион стана отборът на Аржентина.
Организацията на спортния форум бе на високо ниво. Българите бяха настанени в 4-звезден хотел, а самото състезание се проведе в университетска спортна база. Спортистите имаха възможност да използват басейн в паузите между мачовете. От това си право лъвовете се възползваха активно.
Делегацията се завърна на 30 юни с редовен полет на авиокомпания България Еър.
За това участие на българските национали спомогнаха отново много хора и организации. Ето по азбучен ред спомоществователите:


Подкрепа на българския национален отбор оказа и испанската организация за хора със зрителни увреждания.
А ето и съставът на българската делегация:
Треньор: Илия Попов;
Асистент и преводач: Михаил Илиев;
Състезатели: Веселин Кушнеренков, Доброслав Илиев, Иван Брадов, Иван Янев, Николай Желязков, Христо Желязков.
Това състезание струваше много усилия на българите, тъй като за неговата организация бяха впрегнати всички възможни сили и съвсем малко оставаше отборът да не вземе участие на този спортен форум.
За огромно щастие в крайна сметка пъзелът бе подреден по максимално добър начин.
Българите се увериха, че легендите, носещи се за испанските незрящи, отговарят на действителността. Наистина испанците разполагат, като че ли с неограничен финансов ресурс.
През есента на 2008 Николай Желязков стана голмайстор още на две международни състезания – в Солун и в София на "Отворения турнир за купата на България".
На родната голбална сцена за съжаление сивотата е тотална. В Сливен ССБ организира републиканско първенство в средата на октомври, но качеството на вътрешния голбал е силно занижено. Аналогична беше картината и на турнира във Варна, организиран от Спортен клуб "Успех". И на двете състезания отборът на Витоша по-скоро се състезаваше сам със себе си, отколкото с останалите отбори, които трябва много сериозно да работят, ако искат да играят качествен голбал.
И през изминалата година най-елитното голбално събитие у нас си остана "Отвореният турнир за купата на България по голбал". Участваха 9 отбора – 4 български, 3 гръцки, 1 испански и 1 турски. Българските шампиони от "Витоша" СУ след блестящи игри достигнаха до финала срещу гръцкия шампион. След невероятен двубой българите за втора поредна година оставиха купата на страната у дома. За първи път на подобен форум участва юношески национален отбор. Младите лъвчета се представиха на много добро ниво, достигайки до полуфинал и заемайки четвъртото място.
Няма спор, че правилният подход към голбала е усилена и качествена работа в двете училища за незрящи, но трябва да има и условия за това. Без колебание може да се заяви, че спортните педагози в двете училища работят при ненормални условия, що се отнася до голбала.
На 25 ноември в рехабилитационния център в Пловдив се състоя кръгла маса, която имаше за задача да представи спорта сред незрящите и неизчерпаемия запас от проблеми, които стоят пред него. Там стана ясно, че голбалът е може би на едно от призовите места при спортовете за зрително затруднени. Това обстоятелство е интересно, тъй като голбалът е колективен спорт, а друг колективен спорт у нас за незрящи към момента не се развива, но индивидуалните спортове, които би следвало да се нуждаят от по-скромно финансиране, са като цяло в някаква летаргия. Като прогресиращ спорт се изтъкна спортният риболов, а като пробиващ нов спорт – канадската борба.
Многобройните успехи на момчетата от "Витоша" СУ бяха оценени по достойнство. За първи път за спортисти на годината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха наградени двама голбалисти. Церемонията се състоя на 26 ноември, в кафе-ресторант "Яйцето" в университета, а наградите на двамата голбалисти връчи лично ректорът на СУ – проф. д.и.н. Иван Илчев. Двамата отличени са Николай Желязков и Иван Янев, но това е признание за отбора и голбала като цяло. Тези отличия са още по-ценни, защото дойдоха в юбилейната година за СУ. Университетът отбеляза своята сто и двадесета годишнина. За първи път голбалист попада и в годишната класация на Българската параолимпийска асоциация за десетте най-добри спортисти. На 8-мо място е класиран Иван Янев, като естествено на първите места са поставени участниците в Параолимпийските игри, проведени в Пекин през 2008 г.
В края на ноември българска делегация участва в проект в унгарската столица  Будапеща. Проектът имаше за цел различни организации от различни страни да представят различни спортове за незрящи. Българите представиха голбал и шахмат, но бяха буквално грабнати от един спорт, чието име е шоудаун.
Шоудаунът се играе на маса с размери 365 см дължина и 120 см ширина, т.е. нещо като тенис на маса. В средата има дъска - мрежа, която е на около 15 см от повърхността на масата и целта е топчето да минава под тази мрежа. В двата тесни края на масата по средата има полукръг, в който трябва да влезе топчето, което издава звук приблизително като детска дрънкалка. Играе се с хилка, която е приблизително 10 на 25 см. Играе се до победа в два от три сета. Шведите представиха този спорт, като имаше двама съдии, които бяха и треньори.
Българите много се впечатлиха от този спорт, тъй като той е достъпен както за млади, така също и за по-възрастни хора. Много важно е, че не е необходима екипировка или огромна зала, а маса, хилки, топче, ръкавици, защото това топче много силно удря по ръцете. Ние допуснахме грешката да играем първата игра без ръкавици и някои от колегите до края на пребиваването се оплакваха, че кокалчетата ги наболяват. На хората с остатъчно зрение се поставят маски, както е и при голбала.
Шоудаун се играе в 25 страни по информация на шведите. Техните амбиции са  този спорт да стане параолимпийски. Това е реално, защото спортът е много увлекателен.
Категорично може да се каже, че през 2008 г. българският голбал направи своята поредна немалка крачка в своето развитие. Много спешно трябва да се реши проблемът в двете училища, отнасящ се до качествената голбална подготовка. Тъй като ако до година-две в голбала не дойдат млади и свежи попълнения многогодишните усилия ще отидат напразно. А и в двете училища има момчета, които дават сериозни надежди за бъдещето на този спорт.

д-р Иван ЯНЕВ

Виж снимки от състезанията:


Назад

Всички статии на Брой 01, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Успешна година
Новозаписани заглавия през 2008 година
Възстановени заглавия през 2008 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГОДИШНИНА
200 години от рождението на Луи Брайл
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Казанлък
София
Пловдив
Средец
Плевен
Червен бряг
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Важен международен форум на слепите
НОВИ КНИГИ
Отпечатани книги на брайлов шрифт през 2008 година
ОБЩЕСТВО
Размисли зад борда или тъжна песен за успокоение на сърцето
ПРОЕКТИ
Информация за проект "Достъп до образование и труд на зрителнозатруднени лица"
РАВНОСМЕТКА
НЦРСГ "Хелън Келър" – трамплин за по-нагоре и по-нагоре
СКРЪБНА ВЕСТ
На 14 декември бяхме покрусени от скръбна вест
СПОРТ
Добра година за българския голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5