Брой 02, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

От нищо нещо

Това е точното определение за дейността на Формация "Настроение" – гр. Пловдив през 2006 година. Формацията е създадена на 10 май 2005 г. До края на същата година тя взе участие в пет национални и един международен фестивали. Осъществи турне с подходяща програма в Република Македония и в Република Албания, където се представи с голям успех. Взе участие в директни предавания на радио Пловдив и телевизия Евроком. По план, изготвен в съответствие с наредбата за финансиране и организация на художествената самодейност на ССБ, в началото на 2006 година беше предвидено да се участва в пет национални и един международен фестивали. Получи се обаче съвсем друго. Започнахме упорито да се готвим за разширяване и обновяване на репертоара. Всичко си вървеше, както трябва. Наближаваше време и бяхме включени за първата си изява на „Балкан фолк – В. Търново”, когато непредвидено дойде и изненадата. Беше ни съобщено че има решение на РУС с което правата да се представя самодейността на РСО се делегирани на състав "Тракийски цвят", дует "Амур", Даниела Денчева и индивидуални изпълнители по преценка на художествения ръководител на посочените състави. Формация "Настроение" беше пренебрегната. Жалбата ни срещу това решение, с молба да бъдем включени и ние, каквото беше предложението и на председателя на РСО, с минимално мнозинство беше отхвърлена. Въпреки всичко формация "Настроение" не се отказа и продължи по-упорито подготовката си. Със собствени средства, с помощ от дарител, с фондация "Кураж и песен" и спечелени проекти успяхме да се справим със задачите. На 20 май се явихме на 41-ия Национален събор "Китна Тракия" – гр. Хасково. Щастливи бяхме, когато при изпълнението на нашите песни публиката пред сцената в местността Кенана заигра хоро. Вечерта прекарахме с наши приятели и колеги по съдба при задружна и весела обстановка, която остави незабравим спомен за нас. На 7 юни се озовахме на сцената на Международния фестивал "Евро фолк – 2006 – на Три граници” в Свиленград. Там изненадата беше, че бяхме включени с нашите песни при посрещането на Индонезийския консул и водената от него делегация. Тук бяхме посрещнати и от група членове на местната съюзна организация и лично от нейния председател. До края на юни участвахме в още два фестивала в Пловдив – на Пенсионерските дружества и на Старата градска песен - "Нежни чувства".
На 30 юли бяхме на Международния фестивал под егидата на ЮНЕСКО в с. Дорково. Изумени бяхме от учтивото посрещане и гостоприемството на организаторите, които не пропуснаха да ни партнират с участието си във весело прекараната вечер.
Някои хора казват, че числото 13 е фатално число, но за нас 13 август се оказа щастлива дата. Въпреки проблемите с придвижването, широките, препълнени с хора, ливади на Рожен ни посрещнаха приветливо и с празнично настроение. Тук почувствахме приятния гъдел на чистия боров въздух на Родопа планина и още по-голямото ни удоволствие от това, че при нашите изпълнения публиката винаги играеше хоро. Този спомен често ни го повтаря и видео касетата, на която е запечатана част от Роженската програма. На забележителната за едно друго време дата 9 септември взехме участие и на 4-ия Национален фестивал за Автентичен фолклор и носии в с. Труд. Тук, след отличното ни представяне, разбрахме, че на голямото фото табло пред сцената стои снимката на формация "Настроение" от участието ни на 3-ия фестивал през 2005 г.
В историята са вече изявите ни във фестивали като националния "Кръстопът на музите" в София на 16 септември и като общосъюзния на ССБ, проведен на 27 и 28 септември във Варна. Връх на успехите ни от началото на годината беше 12-ият Национален фестивал "Листопад на спомените", състоял се на 19 октомври във Варна. За настроението в препълнената зала, създадено от формация "Настроение", говореха бурните и продължителни аплодисменти на публиката, дошла от различни краища на страната, а песента ни "Войнишки мечти" бе класирана за гала концерта. Тъй като гала концертът беше насрочен за 17 часа на следващия ден, поради липса на средства за нощувка, се наложи да отпътуваме за Пловдив с нощния влак. На 3 ноември взехме участие на фестивала "Златен кестен" в гр. Петрич. На 20 декември бяхме поканени да изнесем програма на организираното национално мероприятие в залата на Президентството в София, по случай Коледните и Новогодишните празници.
Участвахме с програма в директни предавания по радио Пловдив и Обществена телевизия, където събеседник на водещия беше председателят на РСО г-н Велик Атанасов. Освен изнесеното дотук, формация "Настроение" осъществи шест участия в мероприятия, нямащи състезателен характер.
Заедно с получените грамоти за участия от всички фестивали ни бяха връчени призови отличия за престижно представяне, каквито са: Диплом за присъдено звание Лауреат – от Еврофолк 2006, Диплом за Международно участие под егидата на ЮНЕСКО – с. Дорково, второ място на Пенсионерския фестивал – Пловдив, Диплом за класиране на първо място на Рожен – 2006, Диплом и високото отличие Приз на фестивала "Листопад на спомените" – Варна и благодарствено писмо от София.
За цялата тази дейност през 2006 година, освен една платена нощувка от "Успех", не са ни осигурявани и не сме ползвали никакви средства от предвидените за културно-масова дейност в бюджета на районната организация Пловдив.
Надяваме се, че през настоящата 2007 година РУС ще преразгледа миналогодишното си решение и ще оформи нов демократичен принцип за подбор, който да е от полза за всички съюзни членове и да спомогне за разширяването на полето за изява на художествената самодейност в организацията.
Нека и в тази област 2007 година да бъде плодотворна и успешна за всички желаещи участници.

Никола КАЧОРОВ


Назад

Всички статии на Брой 02, 2007

АНКЕТА
Допитване до читателите на "Зари"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бабин ден в Добрич
От нищо нещо
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Дайджест
ИНФОРМАЦИЯ ОТ МТСП
Харта на клиента
ИСТОРИЯ
Национален център за рехабилитация на слепи - създаване, развитие и перспективи
ОБЩЕСТВО
Общото събрание на ООН прие "Конвенция за правата на хората с увреждания"
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очите - огледало на здравето
ОЧЕРК
Да съградиш чешма
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да надвиеш съдбата си
ПРЕМИЕРА
Литературна вечер
"От бездната на мрака до звездите с Георги Братанов", хомогенна сплав от обзор и спомени
Талант, предопределен от съдбата
ПРИЗНАНИЕ
Спортист на годината - 2006
Личност на годината - 2006
ТВОРБИ НА СЛЕПИ АВТОРИ
Прилика
Архив на изданието
1 2 3 4 5