Брой 02, 2009

Тема: 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно


За незрящите хора по света настоящата 2009 година ще протече под знака на 200-годишнината от рождението на гениалния създател на азбуката за слепи, големия син на Франция Луи Брайл. Този юбилей е не само кръгла годишнина, с неговото отбелязване незрящите хора празнуват и началото на своето ограмотяване и огромното достижение и щастието да имат своя писменост, благодарение на която те добиват твърде голяма самостоятелност при достъпа си до информация. И независимо от съвременните технологии, които значително улесняват този достъп, брайловата азбука за слепите си остава предпочитан начин за приемане и съхраняване на всякакъв вид информация.

Въпреки наличието на компютри, различни плейъри и озвучени мобилни телефони, почти всеки от нас не се разделя с плочата и шилото в чантата си и при необходимост се възползва от магията на чудните шест точки, завещани ни от Луи Брайл, който съумя да накара незрящите хора да „прогледнат.”
У нас отбелязването на знаменателната годишнина започна с организираното на 29 януари тържество, чийто домакин бе Столична библиотека, а негов организатор – Национално читалище на слепите „Луи Брайл”.
Официални гости на тържеството бяха Негово превъзходителство френският посланик у нас мосю Етиен дьо Понсен, зам. министърът на науката и образованието на Република България Кирчо Атанасов, зам. кметът на район „Средец” г-жа Мария Станева, председателят на ССБ Васил Долапчиев, директорът на училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” в София г-жа Донка Димитрова, както и бившият председател на ССБ Янаки Градев – единствен носител в България на отличието Златен медал „Луи Брайл” през 1987 г. На тържеството присъстваха и директорът на Столична библиотека Михаил Белчев, когото познаваме преди всичко като великолепен изпълнител на авторски песни, членовете на читалищното настоятелство, представители от културния отдел на Столична библиотека и много незрящи, ползващи брайловото писмо.

Тук бяха и младите ни приятели от УДНЗ „Луи Брайл”, както и ученици от музикалното училище „Любомир Пипков”, които доставиха истинско удоволствие на всички присъстващи с великолепните си изпълнения на класически творби за пиано и цигулка.
Тържествената част откри с поздравление към всички невиждащи хора директорът на Столична библиотека Михаил Белчев.
В поздравителното си слово посланикът на Република Франция мосю Дьо Понсен подчерта огромния принос на Луи Брайл. Накратко той припомни на присъстващите биографията на създателя на брайловата азбука, като наблегна на огромната му жизнена сила, благодарение на която той успява да преобрази живота на милиони слепи хора по целия свят, дарявайки им духовната светлина на грамотността.

„За Франция е велика чест, че Луи Брайл е сред нейните синове и сега неговите тленни останки се намират в Пантеона на великите французи” - каза в заключение мосю Дьо Понсен - „но Луи Брайл не е само наш съотечественик, тъй като неговото дело е добило универсален, високохуманен, общочовешки характер”.
С топли думи за огромната заслуга на великия французин към присъстващите се обърнаха и зам. министърът на науката и образованието Кирчо Атанасов, председателят на ССБ Васил Долапчиев, председателят на Националното читалище „Луи Брайл” Спас Карафезов. Специално разпечатан на брайл поздравителен адрес от министър-председателя на република България прочете Ваня Димитрова - ученичка от УДНЗ “Луи Брайл”.

Тържеството бе и чудесен повод за обявяването на победителите в литературния конкурс за есе на тема „Брайловата грамотност промени начина ми на живот”, обявен от Националното читалище „Луи Брайл” през есента на миналата година.
За съжаление желание за изява на този конкурс проявиха много малък брой незрящи пишещи хора, но затова пък представените есеистични творби показаха едно много високо ниво на художественост и авторско емоционално въздействие върху читателите.
Всички те бяха оценявани от жури в състав: председател Димитър Христов – поет и експерт от Министерството на културата и членове Красимира Томова – завеждащ фонобиблиотечната дейност в ССБ и Петър Калинов – коректор в списание „Зари”.
При много оспорвана конкуренция, в крайна сметка журито се обедини около решението за излъчване на две първи, две втори и две трети места.
Двете първи места бяха присъдени на Веселина Стоилова за есето „Моите добри очи” и на Весела Парашкевова за есето „Тук мъртвите отварят очите на живите”.
Вторите места от конкурса спечелиха Румяна Каменска за есето „За брайловото писмо или ода за любовта” и на Данчо Данчев за есето „Време за отричане на митове”.
Третите награди бяха присъдени на Добринка Бодичева за есето „И слепите прогледнаха, четейки” и на Деян Николов за есето му „Брайловата грамотност”.
Това бе първата проява, с която незрящите хора в България отбелязаха годишнината от рождението на Луи Брайл – творецът и съзидателят, който отвори за незрящите прозореца към просвещението и познанието.
Ние, незрящите знаем, помним и свеждаме глава в признателен поклон, защото тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 02, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно
Моите добри очи
"Тук мъртвите отварят очите на живите."
Луи Брайл
Изложба "Тактилна керамика"
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА
Редакцията на списание "Зари" се извинява за допуснати неточности:
В ПАМЕТ НА ЗАХАРИНА ЛАЛОВА
Почина Захарина Лалова (1930-2008)
От колектива на сп. "Зари" и журналиста Дончо С. Дончев
Реквием за мама Заха
Бяла гълъбица и гарван на въртележка
ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ХОР НА СЛЕПИТЕ
"Стоян Бабеков разчупи шаблона и наистина много постигна”
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
София
Левски
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слънцето забавя стареенето с пет години
Екореволюция - мобилен със слънчева батерия
Средиземноморската диета съхранява интелекта
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят. Пейо Крачолов Яворов.
Сърца, които могат само да изгарят. Рози за Юлия Вревская.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очно протезиране за деца до осемнадесет години
ПРЕМИЕРА
"Социална рехабилитация и интеграция на зрителнозатруднени лица"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Дете на Божието чудо
Архив на изданието
1 2 3 4 5