Брой 02, 2009

Тема: 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ

Моите добри очи


Публикуваме творбите на победителите от конкурса за есе на Национално читалище на слепите “Луи Брайл” на тема „БРАЙЛОВАТА ГРАМОТНОСТ ПРОМЕНИ НАЧИНА МИ НА ЖИВОТ”, предоставени ни любезно от читалищното настоятелство.

Какво е кокичето? Бяло! Някога, едва - едва се прокрадваше светлина в очите и виждах тази белота. После започнах по дъха да го разпознавам.
Какъв е залезът?! И него по топлината чувствам, но багрите, ах, багрите - толкова възпявани от поети красиви залези, не виждаха вече моите угасващи очи.
Мама ме водеше на училище, разказваше ми за пролетната зеленина, за знойното лято, обагрило в тъмнозелено клонаците, после есенно позлатени... И аз вдишвах сезонните промени, подлагах лице под дъжда, миех със сняг очите си.
Така отминаваха годините на детството, на учението, на моминството. И изведнъж – в специалната гимназия за слепи! Нова среда и съвсем самостоятелна – ура!
Да, но две хитруши в стаята, за да скрият своите “тайни разговори” започнаха да се кикотят “на точки”. Аз немеех и страдах. Тяхната тайна беше БРАЙЛОВОТО ПИСМО. Намерих такъв учебник и нали още можех едва да пиша на зрящо самичка рисувах брайловите конфигурации. И точките,  буквите оживяха пред мене. Имах си нови очи – хубави очи! Понапреднах. И представете си виковете на “тайно разговарящите”, когато се вклиних в техните женски историйки. То беше олелия! Това беше за мене и признание. И още по-голям стремеж да усвоявам четенето и писането.
Години, години на самообразование, на образование ... И все по-често ми трябваха очите на Брайл. И се видях дипломирана: по Висша икономика, по социология, право и социален мениджмънт. Четири магистърски дипломи...
А къде останаха моите пролетни копнежи, моминските мечти, ароматът на зрели ягоди? Останаха в моята поезия! Любовна лирика в две книги.

Ти идваш винаги при мен, когато
със стиховете вика любовта.
И пак сме заедно,
И пак е лято,
И чезнем в пламъка на близостта.

И десетки участия в литературни сборници, срещи и “разговори по точки”. Настроение, мечти, общувания, все с моите хубави очи!
Дали ще ги заслепят нови технологии, модернизация? Не вярвам! Може само да се подобрят точките. Ами ако прогледнат цветно? Мечтая! Дано учените не само мечтаят. Ние, слепите го казваме! И се гордеем с нашата азбука, с езика на точките, които ни правят равноправни специалисти и учени. Хора умни и просветени.
Не мога  да видя четирилистна детелина, но броя четирите й листенца. Не мога да зърна очите на децата си, но буквите-точки ми казват.
И аз слушам шума на прибоя, знам, че е красив, и по дъха на розата познавам, че е кървавочервена и красива. Летен дъжд, буреносни облаци, виелици, пролетни цветя, есенни плодове... Всичко виждам с топлината на пръстите си, докосващи точките!
И съм жива и щедра! Весела като името си, а смехът ме сродява с незрящи и зрящи. Имам своите добри очи! Чрез тях всичко и всички са до мен, край мене. Благодаря им!!!

Веселина СТОИЛОВА


Назад

Всички статии на Брой 02, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно
Моите добри очи
"Тук мъртвите отварят очите на живите."
Луи Брайл
Изложба "Тактилна керамика"
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА
Редакцията на списание "Зари" се извинява за допуснати неточности:
В ПАМЕТ НА ЗАХАРИНА ЛАЛОВА
Почина Захарина Лалова (1930-2008)
От колектива на сп. "Зари" и журналиста Дончо С. Дончев
Реквием за мама Заха
Бяла гълъбица и гарван на въртележка
ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ХОР НА СЛЕПИТЕ
"Стоян Бабеков разчупи шаблона и наистина много постигна”
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
София
Левски
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слънцето забавя стареенето с пет години
Екореволюция - мобилен със слънчева батерия
Средиземноморската диета съхранява интелекта
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят. Пейо Крачолов Яворов.
Сърца, които могат само да изгарят. Рози за Юлия Вревская.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очно протезиране за деца до осемнадесет години
ПРЕМИЕРА
"Социална рехабилитация и интеграция на зрителнозатруднени лица"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Дете на Божието чудо
Архив на изданието
1 2 3 4