Брой 02, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Софийската регионална организация при ССБ посети Националния исторически и църковния музеи

Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. по решение на министерския съвет. Той е национална съкровищница на република България, хранилище на реликви от световен мащаб и е един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров.
В него се съхраняват над 650 хиляди паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Първата представителна експозиция на музея е открита през 1984 в сградата на съдебната палата в София. През 2000 г. музеят е преместен в подножието на планината Витоша в дом № 1 на правителствената резиденция Бояна. Чрез над 10 000 експоната на площ от 6000 кв.м. тук е представена историята на днешните български земи от хилядолетия преди Христа до днешни дни. В 5 отделни зали е показан исторически материал за живота на хората -от преди 3 хилядолетия до наши дни, населявали територията на България. Всичко показано в музея има висока историческа стойност, но между най-впечатляващите експонати, според нас, са пръстен - печат на цар Калоян - 61 гр. златен венец на тракийски владетел  от края на третото хилядолетие преди Христа, митра на охридските епископи (17-18 век), първата керамична икона от десети век на св. Теодор Стратилат, намерена в Плиска, икона на св. Георги Победоносец от средните векове в цял ръст на светеца в червено облекло и много други. Сградата на музея е разположена в приятна паркова обстановка, в която се срещат представители на различни дървесни и храстови видове.

В ранния следобед на 27.01.2009 г. група членове на Софийската регионална организация при ССБ посети музея и всички негови зали.
Чрез приятната, увлекателна и пропита с чувство на патриотизъм беседа на екскурзовода - българин от Бесарабия, всички се запознаха с част от експонатите, които благодарение на художествено поднесените слова просто оживяваха.


През следващите месеци ще бъдат организирани еднодневни посещения и излети до културни и природни забележителности в обекти разположени в планините около столичния град.
                                                        

***

Веднага след освобождението на България от османско робство по мъдрото решение на Светия синод започва голяма събирателна дейност на ценни реликви и антики свързани с източното православие в чертите на тогавашна България. В кратки срокове е извършена огромна събирателна дейност. За правилното съхранение и ползване на изключително ценните находки към Светия синод се създава археологически отдел. Неговата работа бързо се разраства и през 1921 г. Светият синод взима решение да бъде създаден Национален църковен музей. През 1923 г. правителството издава указ, с който фактически музеят е създаден.

Още в началото и досега той се помещава в сградата на богословския факултет към Софийския държавен университет, която се намира на  площад „Св. Неделя". Тази сграда е една от ценните архитектурни забележителности, създадена по проект на виден за онова време австрийски архитект.
Пълното и правилно наименование е исторически, археологичен църковен национален музей. В него понастоящем са съхранени над 11 хиляди експоната, разположени в 4 отдела.
Първият от тях е иконен отдел. Той със своите забележителни експонати може би е най-привлекателен за посетителите.
Вторият отдел е индустриално-художествен.
Третият съхранява ръкописи и печатни книги.
Четвъртият - архивен.

На 22.12.2008 г., в навечерието на големия християнски празник Рождество Христово група членове на Столичната регионална организация към ССБ направи посещение в този изключително интересен музей. Групата бе посрещната от директора на музея Никола Хаджиев. Той изнесе интересна беседа за християнската религия, източното православие, за настъпващия светъл християнски празник Рождество Христово и значението на тази религия, просъществувала повече от 2 хилядолетия и значението на съхранените експонати в музея.

След беседата се създаде възможност групата да се запознае съвсем отблизо и да докосне повечето от изключително ценните икони, някои от които са на повече от няколко века. За отбелязване е, че в музея са съхранени ценни реликви през един огромен период от време, някои от тях датират от девети век. Накратко бе отбелязано обстоятелството, че през последните десетилетия музеят организира изложби или участва в такива извън територията на България в редица европейски, африкански и азиатски държави.
За съжаление трябва да се отбележи обстоятелството, че голяма част от българите не знаят за съществуването на този изключително ценен исторически, археологичен, църковен музей. Навярно посещението на групата на Регионалната териториална организация от град София ще допринесе за популяризирането на музея сред столичното общество.

Георги ПЕТРУШЕВ


Назад

Всички статии на Брой 02, 2009

* ПРАЗНИЧНО *
От комисията по въпросите на жените с увредено зрение към ССБ
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУИ БРАЙЛ
Тези, които даряват светлина на другите, никога не остават на тъмно
Моите добри очи
"Тук мъртвите отварят очите на живите."
Луи Брайл
Изложба "Тактилна керамика"
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА
Редакцията на списание "Зари" се извинява за допуснати неточности:
В ПАМЕТ НА ЗАХАРИНА ЛАЛОВА
Почина Захарина Лалова (1930-2008)
От колектива на сп. "Зари" и журналиста Дончо С. Дончев
Реквием за мама Заха
Бяла гълъбица и гарван на въртележка
ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ХОР НА СЛЕПИТЕ
"Стоян Бабеков разчупи шаблона и наистина много постигна”
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
София
Левски
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Слънцето забавя стареенето с пет години
Екореволюция - мобилен със слънчева батерия
Средиземноморската диета съхранява интелекта
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят. Пейо Крачолов Яворов.
Сърца, които могат само да изгарят. Рози за Юлия Вревская.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очно протезиране за деца до осемнадесет години
ПРЕМИЕРА
"Социална рехабилитация и интеграция на зрителнозатруднени лица"
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Дете на Божието чудо
Архив на изданието
1 2 3 4 5